Ilyen az ideális tízórai a kínai tudomány szerint: jobban megy tőlük a tanulás

Egyszerű és olcsó ételek, de annál finomabbak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a gyereknek gondjai vannak az iskolában, jellemzően nem arról van szó, hogy lusta vagy pláne buta lenne. Sokszor a körülményekben, illetve a táplálkozásában érdemes keresni a hibát.

Bizonyos ételeket kiiktatva, másokat beemelve az étrendbe pozitív változást érhető el nemcsak a gyerek tanulmányi eredményét, de testi-lelki egészségét tekintve is. Érdemes megismerned a Hagyományos Kínai Orvoslás - HKO - tudományát!

Hagyományos Kínai Orvoslás

A kínaiak több mint háromezer éve használják eredményesen a HKO diagnosztikai és terápiás módszereit, mégpedig a legkülönbözőbb klimatikus, gazdasági és szociális körülmények között élő emberek esetében.

Ugyanakkor a HKO szerves részét alkotja a megelőzés is, amire a kínaiak mindig is hangsúlyt helyeztek - olyannyira, hogy még a viszonylag közeli múltig is csak addig fizették az orvosokat, amíg az általuk ellátott család egészséges maradt. Ami pedig jó okot adott az orvosoknak arra, hogy időben gondoskodjanak pácienseik egészségéről. Mindebbe beletartozott egyebek közt a helyes táplálkozás is, ami a prevención túl egyes problémák kezelésére is alkalmasnak bizonyult - ilyen például a szellemi kimerültség állapota.

Ételek a fejlődő szervezetnek

A vitaminbevitel a gyerekek számára különösen fontos. A következő galériában remek tápanyagforrásokat találsz.

Rossz ételek, rossz jegyek

Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett fehérje- és cukorfogyasztás - ami egyébként például a figyelemhiányos hiperaktivitás kialakulásához is hozzájárul -, miközben a mindennapos ételek közül szinte teljesen kiszorultak például a teljes értékű gabonák, melyek száz éve még az emberek fő táplálékát jelentették. Pedig éppen ezek tudnák megadni a gyerekeknek mindazt, amire a szellemi fejlődéshez és a testi növekedéshez szükségük lenne. Ugyanígy hiányt szenvednek a gyerkőcök zöldségben-gyümölcsben is, amelyek számos nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Mindennek következtében pedig híján vannak a Qi-nek - chinek -, azaz az életerőnek - ami aztán különféle módokon meg is nyilvánul.

Megerősíti a gyanút, hogy az étrenddel van baj, ha a tanulással kapcsolatos nehézségek mellett az alábbiakat tapasztalod csemetédnél:

  • indokolatlan fáradtság,
  • kitartás hiánya,
  • gyakori fejfájás,
  • étvágytalanság, miközben az édességeket kívánja,
  • általában nem szomjas,
  • gyakran fázik,
  • hajlamos a megfázásra,
  • sápadt,
  • aktivitás és lelkesedés hiánya - olyan tevékenységek esetén is, amelyeket a gyerekek általában szeretnek.

Így kezeld!

Érdemes minél inkább háttérbe szorítani a Qit gyengítő élelmiszerek fogyasztását, úgymint tejtermékek, fehér liszt, fehér cukor, készételek és -italok, amelyek szintén sok cukrot tartalmaznak.

Az energiahiányban szenvedő gyereknek energiát adó ételekre van szüksége. A változtatást a reggelinél és a tízórainál érdemes kezdeni, amelyeknek a HKO szerint főtt gabonákból kell állniuk.

A HKO által javasolt gabonák: zab, köles, amaránt, quinoa, barna rizs, hajdina, tönkölybúza, kukoricadara.

Mindez első olvasásra nyilván szokatlannak tűnik, ám a gabonák közül jó néhány percek alatt megfő. Önmagukban jellemzően semleges ízük van, amit édes és sós irányba egyaránt el lehet tolni, de mivel a gyerkőc alkotja a „célcsoportot”, utóbbit ajánljuk. Erre a célra fehér cukor helyett azonban használj eritritet vagy nyírfacukrot, esetleg éjszakára beáztatott mazsolát a levével együtt. A főtt, édesített gabonát aztán számos értékes gyümölccsel felturbózhatod.

A HKO által javasolt gyümölcsök: édes alma, sárgabarack, szilva, őszibarack, kókuszdió, licsi, füge, cseresznye, málna.

Ha nem jutsz idénygyümölcshöz, megfelel a mélyhűtött változat is.

A gabonás ételeket természetesen tízórai is csomagolhatod a gyereknek - nem kell hozzá más, mint egy műanyag doboz, és nem tart tovább összekészíteni, mint például egy szendvicset.

Cikkünk Barbara Temelie-Beatrice Trebuth Teljes értékű táplálkozás anyáknak és gyermekeknek a kínai 5 Elem szerint című könyve alapján íródott.

Ezt is szeretjük