Hogyan változik meg a nők hüvelye szülés után? Ennyi idő alatt regenerálódik

Az, hogy ez a folyamat mikor rendeződik, több tényezőtől is függ.

GettyImages-1212408792
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség során számos hormonális és fizikai változás megy végbe a női testben, amelyek a baba egészséges fejlődését hivatottak elősegíteni. A magzat fejlődése miatt a belső szervek átrendeződnek, a pocak folyamatosan növekszik, az erek kitágulnak, a pulzusszám megnő, de a csontrendszer is változik a kilenc hónap alatt, a medencecsont és a hüvelyben részben elhelyezkedő méhnyak úgy készül fel a szülésre, hogy tágul, az ínszalagok pedig lazulnak. 

A változások azonban a szüléssel nem érnek véget. A baba kitolása után a kismedencei izmok sokkal lazábbak lesznek, veszíthetnek rugalmasságukból, emiatt a hüvely is tágabb lehet. Az, hogy ez a folyamat mikor rendeződik, több tényezőtől is függ.

Hogyan változik meg a nők hüvelye szülés után?

A gyermek megszületése alatt a hüvely biztosítja azt az útvonalat, melyen keresztül a baba a méhből az édesanyja testén keresztül a külvilágba érkezik. A hüvely fala rendkívül gazdag izomrostokban, amely szülés esetén a normális méretének többszörösére is képes kitágulni, így tudja biztosítani, hogy egy három-, négykilós gyermek is kiférjen. Természetes, hogy szülés után sokkal lazábbak lesznek az izmok, ami miatt akár hónapokig tágabbnak érezhető a hüvely. 

GettyImages-1310550390

Az, hogy a tágulás mekkora mértékű, több tényezőtől függ, például a baba méretétől, a vajúdás hosszától vagy attól, hogy mennyi ideig tartott kinyomni a babát. Császáros édesanyák esetében - főként, ha nem tervezett császárról van szó - szintén tágul a hüvely, ugyanakkor a pici nem halad át ilyenkor a szülőcsatornán, így a tágulás nem lesz olyan mértékű, mint a természetes szülés során. 

A hüvely kívül-belül megváltozik

A szoptatás hatására a lecsökkent ösztrogénszint miatt sokkal szárazabb lehet a hüvely, ami az első hónapokban megnehezítheti a házaséletet is. Ebben az esetben érdemes síkosítót vagy ösztrogéntartalmú hüvelykrémet használni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A hüvely külsőleg is megváltozik a szülés után. A hüvelybemenet és a szeméremdomb színe sötétebb árnyalatú lehet, ami egyrészt a terhesség során végbemenő hormonális változások miatt, másrészt a szülési beavatkozások miatt alakulhat ki, például egy gátmetszés esetén a hegesedés is okozhatja. 

A szülést követő hat hetet nem véletlenül nevezik gyermekágyas időszaknak, hiszen amellett, hogy ez az időszak a baba és mama kapcsolatának kialakulásáról és a szoptatásról szó, az anyák teste  ilyenkor regenerálódik, a baba születése után a méh elkezd visszaállni eredeti állapotára, miközben az édesanyák hetekig vérezhetnek még. A folyamat több hétig is eltarthat, mire a végén a méh közel eredeti állapotára csökken. 

GettyImages-1220260350

A hüvely tágassága akár fél-egy év után is érzékelhető, de a rendszeres Kegel-torna sokat javíthat a hüvely rugalmasságán és eredeti állapotának visszaállításán. A gyakorlatok a hüvelyizomzat erősödése mellett a vizelettartási problémák enyhítésében és megelőzésében, valamint a medencefenéki és a gátizmok edzésében nyújt hasznos segítséget.

"Lehet, hogy szűk lesz egy kicsit, de a férje majd bejáratja" - Magyar nők megrázó vallomásai a férjöltésről

Szülész-nőgyógyászt és tanácsadó szakpszichológus-dúlát is kérdeztünk a jelenség kapcsán.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük