Hogyan találd meg a tökéletes nevet a gyerekednek?

Hamarosan világra kéredzkedik a pocaklakó, de még nem tudod, hogy hívják majd? Segítünk!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A név egy életen át elkíséri tulajdonosát - nem véletlen, hogy a gyermek születését megelőzően ez az egyik legizgalmasabb, egyszersmind a legtöbb fejtörést okozó feladat a leendő anyák számára.
 

 

Bizonyára neked sem könnyű megtalálnod a tökéletes nevet olyasvalakinek, akivel személyesen még nem is találkoztál, ráadásul a választékra sem lehet panasz, hiszen az anyakönyvezhető férfi-, illetve női nevek száma egyaránt meghaladja az ezret.

Ajándék vagy teher?

A különböző korok és kultúrák emberei mind nagy jelentőséget tulajdonítottak a név kiválasztásának, igaz, más és más okból. Európában évszázadokon keresztül élt a szokás, hogy az első lányt az anyjáról, az első fiút pedig az apjáról nevezték el, ami valamiféle folytonosságot jelentett a család számára. Keleten pedig azt tartották, hogy a név varázserővel vértezi fel tulajdonosát, megvédve őt minden bajtól és betegségtől.
 
Manapság többnyire a név hangzása nyom a legtöbbet a latba, ám érdemes további szempontokat is figyelembe venned. A név az egyik legnagyobb ajándék, amit gyermekednek adhatsz, egy kevésbé szerencsés döntéssel azonban a legjobb szándékod ellenére is számos kellemetlenséget okozhatsz a kicsinek.

Szűkítsd a kört!

Készíts egy listát a szimpatikusnak tűnő nevekről. Az utónévkönyvekből vagy a netes névkeresőkből egyaránt meríthetsz ihletet, de a családi vagy ismeretségi körödben előforduló nevek közül is válogathatsz. Valamennyi nevet mondd ki, és vesd el azokat, amelyek hangzása kevésbé kellemes, netán kimondottan zavaró. Azokat pedig, amelyek átmentek a rostán, mondd ki becézve is, és csak azt a néhányat tartsd meg, amelyik minden formájában tetszik.

Vezeték- és keresztnév - egységes egész

Fontos, hogy a vezeték- és a keresztnév egységes egészet alkosson, azaz ritmusban és hangzásban is passzoljon egymáshoz. A hosszabb vezetéknévhez rövidebb keresztnév illik, és ugyanez természetesen fordítva is igaz. Ha a családnév mássalhangzóval végződik, az utónév kezdődjön magánhangzóval, ellenkező esetben ugyanis összemosódhatnak.
 
A két név lehetőleg ne rímeljen vagy alliteráljon, mivel a gyerek könnyen gúnyolódások céltáblájává válhat emiatt. Még inkább körültekintőnek kell lenned, ha második, netán harmadik keresztnévben is gondolkodsz, de arra is ügyelj, hogy a gyerek teljes neve kimondva ne alkosson mulatságos, esetleg furcsa, de értelmes szót, mint a Bedi Lizett vagy a Bor Virág.

Szokványos vagy egyedi?

Egy elterjedtebb keresztnév esetén a gyerek beleolvadhat a tömegbe, ráadásul mindenkori környezetében szinte biztosan akad majd még egy-két ember, akit ugyanúgy hívnak, mint őt. A kifejezetten ritka, netán extrém név azonban felesleges feltűnést kelthet. Szokványosabb vezetéknévhez persze választhatsz figyelemfelkeltő utónevet, ám egy ritkábban előforduló családnévhez mindenképpen visszafogottabb keresztnév illik.

Angolszász nyelvterületen - különösen a sztárok körében - divatos dolognak számít valamilyen földrajzi hely után elkeresztelni a gyerekeket. Victoria és David Beckham középső fia például azért kapta a Brooklyn nevet, mert New Yorknak ebben a negyedében fogant, Madonna - még kabbalista korszaka előtt - az ismert franciaországi kegyhelyről, Lourdes-ról nevezte el kislányát. Nálunk azonban visszatetszést váltana ki, ha valaki - egy erősen karikírozott példával élve - például Kőbányaként mutatkozna be.

Hasonló a helyzet az extrém, különleges nevekkel. A sokat látott amerikaiak viszonylag gyorsan napirendre tértek a Sparrow James Midnight - magyarul Veréb James Éjfél - név fölött, amit Nicole Richie adott nemrégiben született kisfiának. Ugyanez a mi kulturális és nyelvi közegünkben legalábbis nevetségesen hangzana.

Tudtad?
Hazánkban is bőven akadnak különleges és bizarr keresztnevek, de néhány szülő névválasztása annyira meghökkentőnek bizonyult, hogy nem engedélyezték.
A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete többek között az alábbi nevek engedélyezési kérelmét utasította vissza: Csikinkara, Csikó, Dömper, Kazetta, Kisherceg, Radiátor, Skolasztika, Televízió.

A jelentése is fontos

Egyes nézetek szerint a név jelentése része a kollektív tudatalattinak, így bizonyos fokig meghatározhatja viselője jellemét és életútját. Nem a mi feladatunk megítélni, hogy mindez valóban így van-e, annyi azonban bizonyosra vehető, hogy a jól megválasztott név boldogabbá, magabiztosabbá, sikeresebbé teheti viselőjét. Nem árt tehát, ha jelentése hordoz valamit abból, amit útravalóul szánnál gyermekednek.
 

Ha végképp tanácstalan vagy

Ha nem vagy biztos a dolgodban, akár a legilletékesebbtől, azaz magától a pocaklakótól is tanácsot kérhetsz. Köztudott, hogy a még meg sem született baba érzékeli, sőt, bizonyos fokig érti is a külvilág történéseit, és azokra a maga módján mocorgással, rúgásokkal reagál is. Manapság már a méhen belüli kommunikáció, azaz a lelki köldökzsinór létezését is egyre kevesebben vitatják.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Figyeld meg születendő gyermekedet, hogy miközben felsorolod a szóba jöhető neveket, mikor jelzi rúgással, hogy valamelyik tetszik neki. A módszer hatékonyságára persze nincs garancia, ám a tapasztalatok szerint az ily módon megkérdezett kicsik a későbbiek során elégedettebbek a névválasztással.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük