"Hiába kértem epidurális érzéstelenítést a szülés elején, nem kaptam": 3 magyar édesanya szüléstörténete
Két édesanyát és egy kismamát kérdeztünk tapasztalataikról.

GettyImages-1264005744
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülés a nő életének egyik legfontosabb, legintimebb és persze legkiszolgáltatottabb pillanata, így érthető és teljesen természetes, ha olyan felkészült, emberséges orvost szeretne választani, aki a kilenc hónap alatt kíséri és biztatja őt, aki a véghajrában ott van, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kismama - és persze születendő babája - biztonságban érezhesse magát mellette.


Sok első gyermekét váró kismama a terhessége elején még nincs tisztában azzal, hogy mik a lehetőségei: szülész-nőgyógyászt, dúlát, szülésznőt keressen, vagy hagyjon mindent az ügyeletes orvosra? Ezt a fontos kérdést érdemes jó alaposan átrágni, ugyanakkor rágörcsölni nem szabad: tájékozódni érdemes, és minél több lehetőséget feltérképezni, hogy a szülés és az ahhoz vezető út egy pozitív életesemény legyen.

Magyar édesanyák meséltek

Természetesen az, hogy az édesanya jól döntött-e a választott intézménnyel és orvossal kapcsolatosan, utólag derül ki, de hogy minél nagyobb esélye legyen pozitív tapasztalatot szerezni, érdemes akár már az elején több orvossal is konzultálni. Három édesanyát kérdeztünk meg, ők hogyan választottak, és végül ez jó választásnak bizonyult-e.

GettyImages-957164814

Éva, 32 éves, egy hároméves kisfiú anyukája, akinek választott orvosa volt

- Első gyermekes anyaként nagy fejtörést jelentett, kit válasszunk, aki ott lesz életünk meghatározó eseményén, szakértelmével és személyével biztonságot nyújt nekünk. Első körben állami egészségügyi központba mentünk, ahová területileg tartozom, de hamar kiderült számomra, hogy sem az orvos személye - akihez évente jártam prevencióra -, sem a rendelő felszereltsége nem volt olyan, ahová nyugodt szívvel jártam volna, így úgy döntöttünk, magánorvosnál szülök majd, de állami intézményben. Az interneten böngészve a hozzánk legközelebbi magánorvosi rendelőbe jelentkeztem, ahol két szülész-nőgyógyásszal is találkoztunk. Mivel a terhesség és a szülés egy teljesen intim pillanat, fontos volt számomra, hogy női orvosom legyen. Két szülész-nőgyógyászt "próbáltunk ki", végül másodjára megtaláltuk a doktornőnket, aki szakértelmével és személyiségével sokat tett a terhességemért és a szülésért - mondja Éva, akinek szülése bár nem zajlott kompikációmentesen, orvosával abszolút elégedett volt.

- Kora reggel kezdődtek a fájások, így hívtam is a doktornőt, akiről kiderült, egy szülést vezet éppen. Telefonon elmondta, ha már ötpercesek a fájások, akkor menjek be a kórházba, és teljesen természetes az is, ha a rendszertelen fájások pár órára egyszerűen megállnak, majd újraindulnak. Végül este 6-kor indultunk a kórházba, és hajnali fél 1-kor született meg a kisfiam, ez alatt az idő alatt az orvosom sokszor bejött, rám nézett, vizsgált, de az ott tartózkodó szülésznők is sokat tettek azért, hogy a vajúdás alatt a lehető legkellemesebb hangulatot teremtsék, illóolajokat párologtattak, félhomályt csináltak, és mindenben segítettek. Végül császárral született meg a babám komplikációk miatt. A szülés utáni napokban többször bejött hozzám a doktornő, átbeszéltük újból a szülés részleteit, és pár jótanáccsal látott el. Legközelebb is őt választanám - összegezte érzéseit Éva.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Hiába kértem epidurális érzéstelenítést a szülés elején, nem kaptam"

Anna, 27 éves, egy féléves kislány édesanyja, aki ügyeletes orvosnál szült

- A pandémia sajnos nem adott arra lehetőséget, hogy a fogadott orvosomnál szüljek, így már a terhességem elején felkészítettek arra, hogy a vajúdást egyedül, a párom és az orvosom nélkül kell végigcsinálnom, a szülést pedig ügyeletes orvos vezeti le. Amikor elkezdett szivárogni a magzatvíz, bevitt a párom, de mivel első szülésnél alapjáraton elhúzódik a vajúdás, nem a vajúdóban, hanem a kórteremben kötöttem ki, amíg el nem kezdődtek a fájások. Volt, hogy néha rám nézett a nővér, de olyan is előfordult, hogy órákra "megfeledkeztek" rólam. Miután a fájásaim egyre erőteljesebbek lettek, behívattam a nővért, és kértem tőle, hogy adjanak epidurális érzéstelenítést. Rezzenéstelen arccal vágta rá, hogy már késő van ehhez, ki kell bírjam. Hét órát szenvedtem a fájások miatt, utólag visszagondolva még bőven lett volna idő arra az érzéstelenítésre. Miután a szülőszobára kerültem, egyedül, hiszen a férjem, akit hazaküldtek, még nem érkezett meg, saját magamat bátorítva, maszkban vajúdva próbáltam erős maradni. A szülés végére nagyon elfáradtam, de sikerült természetes úton világra hozni a kislányomat. Az ügyeletes orvos nagyon kedves és profi volt, ugyanakkor azt javaslom az első gyermeküket szülő anyáknak, hogy amennyiben tehetik, első alkalommal válasszanak maguk mellé egy segítőt, legyen az egy dúla vagy szülésznő, hiszen olyan kiszolgáltatott helyzetbe és fokozott érzelmi állapotba kerülhet egy kismama szülésnél, hogy jó, ha van egy olyan szakmai tudással rendelkező személy a közelükben, aki támogatja őt, és nem feledkezik meg róla - mondja Anna.

GettyImages-1000401980

Dia, 28 éves kismama, fogadott orvossal készül a szülésre

- Mivel elég rossz tapasztalatom volt az SZTK-s nőgyógyászokkal, amikor elhatároztuk, hogy belefogunk a babaprojektbe, akkor tudtam, hogy itt az ideje magánban is nézelődni. Egyik ismerősöm ajánlotta a jelenlegi orvosom váltótársát, de amikor időpontra mentem hozzá, kiderült, hogy a doktor úr éppen egy vajúdó kismamájánál van, az asszisztense pedig elfelejtett értesíteni. Szerencsére a jelenlegi orvosom felajánlotta, hogy szívesen fogad, ha már ott vagyok. Egyből szimpatikus lett számomra, a vizsgálat során pedig még inkább. Nagyon kedves volt, empatikus, megértő, eddig bármilyen kérdésem volt a szüléssel kapcsolatban, mindenre szívesen válaszolt - azokra is, amikre inkább a védőnőnek kellett volna -, bármikor el tudtam érni, ha épp beteggel vagy a kórházban volt, gyorsan visszahívott, vagy válaszolt az e-mailemre. Az is megnyugtató volt, hogy a kismamacsoportokban mindenki szuperlatívuszokban nyilatkozott róla, csak dicsérni tudták a természetes úton és a császármetszéssel nála szült édesanyák is. Nagyon örülök, hogy a véletlen szerencsésen úgy hozta, hozzá kerültem, nem választanék mást. Most, hogy munkahelyet váltott is, követem az új kórházba, mert szerintem az orvosba vetett bizalom a terhesség és főleg a szülés alatt kulcsfontosságú. Nem véletlen küzd minden kismama jelenleg a szabad orvosválasztás intézményéért - mondja Dia, akinek már csak négy hete van a szülésig.

- Nagyon ideges voltam, mikor a szülési tervemről kellett beszélnem vele, mert pánikbetegséggel küzdök, és amiatt csak a császármetszés jöhetett szóba nálam, amit sok orvos és még több kismama a mai napig nagyon elítél. Ő abszolút megértő és támogató volt, ami még jobban megerősített abban, hogy jó személyt választottam. Egy hónap múlva jön világra a kisbabám, és ugyan rettegek a szüléstől, de rengeteget segít, hogy tudom, jó kezekben leszek, maximálisan megbízom az orvosomban emberileg és szakmailag egyaránt - mondja Dia.

Milyen egy női test a valóságban 1 héttel szülés után?

A szülés után nem mindenkinek sikerül megszabadulni a pluszkilóktól, de ezzel nincs is semmi baj. Nyolc édesanya mutatta meg megváltozott alakját.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük