Hogyan rajzolja le a házat a gyerek? Megtudhatod, mi zajlik a lelkében valójában

A rajz a gyermeki lélek tükre, ami csak arra vár, hogy dekódolják.

GettyImages-165635940

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek szívesen rajzolnak házikót, amit különböző kontextusokban helyeznek el. Van, hogy kiskerttel, fákkal, virágokkal tarkítják, máskor a házikó egymaga áll, és van, ahol a részletes vagy éppen részletszegény építmények mellett a családtagok is helyet kapnak.

Bárhogy is legyen, a ház az otthont, a stabilitást és a biztonságot jelenti, a rossz családi körülmények között élőknek viszont a börtönt. A rajz a gyermeki lélek tükre, a szülőkkel való kapcsolat milyensége mind kivetül ezekre a képekre, így érdemes közelebbről is szemügyre venni őket. Hiszen amikor a gyerek színes ceruzát ragad, nemcsak egyszerűen rajzol, hanem mesél is arról, mi zajlik éppen a lelkében.

Hogyan rajzolja le a házikót a gyerek?

Van-e önbizalma, szorong valamiért, vagy éppen dühös? A rajzok sok mindent elárulnak. Egy képből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de 6-8 képpel már a szülő is észreveheti a visszatérő vagy állandó tényezőket.

04
Grafika: Zsédely Teréz

Mennyire részletgazdag a házikó?

A házikó csak négy falból meg egy tetőből áll? Vagy vannak ablakai, ajtaja, cserepes tetője, kéménye? Ha a ház részletgazdag, azt jelentheti, hogy a rajzoló egészséges önképpel rendelkezik, és maximalista. Ha ezek mellett sötétebb színeket használ, az dominánsabb, erőteljesebb egyéniséget feltételez. 

Az öt-hatéves még minden bizonnyal egy kockát és egy háromszöget rajzol majd, de ha egy 10-12 évestől látod ezt, valószínűleg valamilyen belső vívódás, esetleg megtörtént trauma állhat a háttérben, ahol érzelmei meginoghattak. 

02
Grafika: Zsédely Teréz

A házikó mérete

A házikó mérete is beszédes. Ha a ház nagyjából arányos vagy nagyobb a rajzlap méreteihez képest, az illető önértékelése pozitív. Ha a ház pici, a rajzoló alulértékelheti önmagát, és önbizalom-hiányos lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ablakok, ajtók mennyisége és nagysága

Ha a házon feltűnően sok ablak van, az nyitott, kommunikatív személyiségre utal, aki szereti a társaságot, és élvezi, ha a középpontban lehet. Ezek a gyerekek egészséges társadalmi interakciókat folytatnak. Ha nincs ablak vagy ajtó, az illető félénk és visszahúzódó, zárkózott, titokzatos. Ha az ajtó sokkal nagyobb, mint az ablak, azt jelenti, hogy a rajzolónak nincsen problémája a társas kapcsolatok teremtésében. 

03
Grafika: Zsédely Teréz

Van-e kémény a házikón?

A kémény és a kéményből kiáramló füst a házon az aggodalmak, esetleges indulatok, belső feszültség levezetésének képességére utal. Ha van, az azt jelezheti, hogy segítségre van szüksége, de ha hiányzik, az arra utal, hogy a belső feszültséget nem tudja jól kezelni a rajzoló, így az nem oldódik fel, hanem felgyülemlik benne.

01
Grafika: Zsédely Teréz

Van-e függöny az ablakon, kilincs az ajtón?

Ha a házikó ablaka függönyt kap, az ajtó pedig kilincset, az az illetőnél az óvatosságra, magányra utalhat. A függöny a zárkózottságot, titokzatosságot szimbolizálhatja, a kilincs pedig azt, hogy nehezen enged bárkit közel magához. 

Hogyan rajzolja le a gyerek a fát?

Kérd meg kisiskolás gyermeked, hogy rajzoljon egy fát, az alábbiak segítségével pedig megtudhatod, miről árulkodik a lelke és az érzelmei.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük