Hogyan rajzolja le a házat a gyerek? Megtudhatod, mi zajlik a lelkében valójában
A rajz a gyermeki lélek tükre, ami csak arra vár, hogy dekódolják.

GettyImages-165635940
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek szívesen rajzolnak házikót, amit különböző kontextusokban helyeznek el. Van, hogy kiskerttel, fákkal, virágokkal tarkítják, máskor a házikó egymaga áll, és van, ahol a részletes vagy éppen részletszegény építmények mellett a családtagok is helyet kapnak.

Bárhogy is legyen, a ház az otthont, a stabilitást és a biztonságot jelenti, a rossz családi körülmények között élőknek viszont a börtönt. A rajz a gyermeki lélek tükre, a szülőkkel való kapcsolat milyensége mind kivetül ezekre a képekre, így érdemes közelebbről is szemügyre venni őket. Hiszen amikor a gyerek színes ceruzát ragad, nemcsak egyszerűen rajzol, hanem mesél is arról, mi zajlik éppen a lelkében.

Hogyan rajzolja le a házikót a gyerek?

Van-e önbizalma, szorong valamiért, vagy éppen dühös? A rajzok sok mindent elárulnak. Egy képből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de 6-8 képpel már a szülő is észreveheti a visszatérő vagy állandó tényezőket.

04
Grafika: Zsédely Teréz

Mennyire részletgazdag a házikó?

A házikó csak négy falból meg egy tetőből áll? Vagy vannak ablakai, ajtaja, cserepes tetője, kéménye? Ha a ház részletgazdag, azt jelentheti, hogy a rajzoló egészséges önképpel rendelkezik, és maximalista. Ha ezek mellett sötétebb színeket használ, az dominánsabb, erőteljesebb egyéniséget feltételez. 

Az öt-hatéves még minden bizonnyal egy kockát és egy háromszöget rajzol majd, de ha egy 10-12 évestől látod ezt, valószínűleg valamilyen belső vívódás, esetleg megtörtént trauma állhat a háttérben, ahol érzelmei meginoghattak. 

02
Grafika: Zsédely Teréz

A házikó mérete

A házikó mérete is beszédes. Ha a ház nagyjából arányos vagy nagyobb a rajzlap méreteihez képest, az illető önértékelése pozitív. Ha a ház pici, a rajzoló alulértékelheti önmagát, és önbizalom-hiányos lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ablakok, ajtók mennyisége és nagysága

Ha a házon feltűnően sok ablak van, az nyitott, kommunikatív személyiségre utal, aki szereti a társaságot, és élvezi, ha a középpontban lehet. Ezek a gyerekek egészséges társadalmi interakciókat folytatnak. Ha nincs ablak vagy ajtó, az illető félénk és visszahúzódó, zárkózott, titokzatos. Ha az ajtó sokkal nagyobb, mint az ablak, azt jelenti, hogy a rajzolónak nincsen problémája a társas kapcsolatok teremtésében. 

03
Grafika: Zsédely Teréz

Van-e kémény a házikón?

A kémény és a kéményből kiáramló füst a házon az aggodalmak, esetleges indulatok, belső feszültség levezetésének képességére utal. Ha van, az azt jelezheti, hogy segítségre van szüksége, de ha hiányzik, az arra utal, hogy a belső feszültséget nem tudja jól kezelni a rajzoló, így az nem oldódik fel, hanem felgyülemlik benne.

01
Grafika: Zsédely Teréz

Van-e függöny az ablakon, kilincs az ajtón?

Ha a házikó ablaka függönyt kap, az ajtó pedig kilincset, az az illetőnél az óvatosságra, magányra utalhat. A függöny a zárkózottságot, titokzatosságot szimbolizálhatja, a kilincs pedig azt, hogy nehezen enged bárkit közel magához. 

Hogyan rajzolja le a gyerek a fát?

Kérd meg kisiskolás gyermeked, hogy rajzoljon egy fát, az alábbiak segítségével pedig megtudhatod, miről árulkodik a lelke és az érzelmei.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük