Te mit csinálsz a gyerekkel, mikor hisztizik?

Gyakorló anyukák tippjei

Három anyuka tapasztalatait olvashatod. Neked is bejöhet!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boltban, a parkban, a játszótéren, otthon, a fodrásznál vagy az orvosnál - bármikor bekövetkezhet a dolog, hogy a lurkó hangos sírásba és toporzékolásba kezd akár okkal, akár ok nélkül.

Megelőzni persze meg lehet próbálni, de ez olyasvalami, amit nem könnyű, és talán nem is lehet kivédeni. Elég hozzá, ha a gyerek nyűgösebb, fáradtabb, esetleg éppen beteg, vagy csak szimplán rosszabb napja van.

De mit lehet tenni, ha ilyesmi történik? Hogyan lehet elérni, hogy a kicsi mielőbb lecsendesedjen, megnyugodjon, és persze az utcán sétáló emberek kíváncsiskodó vagy éppen rosszalló tekintete is végre másfelé vegye az irányt? A következőkben három anyuka tapasztalatait olvashatod. Talán te is meríthetsz egy-két mentőötletet tőlük ilyen szituációkra.

Hajni tapasztalatai

- A kisfiammal sohasem volt könnyű dolgom, mert ő nagyon szereti a legrosszabb időpontokra időzíteni a hisztizést. Sok mindennel próbálkoztam, próbáltam elterelni a figyelmét, még édességet is adtam neki, csak hogy ne sírjon, pedig én nem nagyon szoktam csokit-cukrot adni neki, de volt, hogy még az sem segített.

Egyszer megelégeltem a dolgot, és taktikát változtattam. Egy hétvégi bevásárláskor az áruház kellős közepén vágta magát a földre, hogy ő bizony nem jön tovább. Hirtelen jött az isteni szikra. Nem könyörögtem neki, nem intettem csendre, hanem leültem mellé a földre és utánozni kezdtem, én is vele hisztiztem. Annyira ledöbbent, hogy azonnal abbahagyta. Ez ugyan nem minden helyzetben bevethető tipp, de nekem bevált.

Teri tapasztalatai

- Megelőzés: eleget aludjon, ne legyen éhes, szomjas. Amikor kezdődik, megpróbálom elterelni a figyelmét valamivel, amit szeret csinálni, például könyvnézegetés vagy bármi. Ha benne van már, és nyilvános helyen vagyunk, felkapom, kiviszem, otthon megpróbálom kivárni a végét türelmesen, nem reagálok rá semmit, elfogadom, hogy most ez van. Nem mindig sikerül.

Hiperaktív?

Ezek a jelek utalnak arra, hogy a gyerek nem egyszerűen rossz, hanem hiperaktív. Kattints a videóra!

Arra rájöttem hogy ha már belekerült, akkor felesleges magyarázni, az eszére hatni, nem fog sikerülni, megpróbálom nem felhúzni magam, mert olyankor csináltam már én is olyat, hogy hideg vízzel zuhanyozás, igaz, hogy vége lett a hisztinek, de utána pocsékul éreztem magam.

Szerencsére az enyémek nem csinálják azt, hogy ilyenkor kárt tesznek magukban, akkor nem tudom, mi a megoldás, de nálunk ez a kivárás-elfogadás jött be legjobban. A kisebb hisztiknél, például, ha a boltban nagyon szeretne valamit, akkor próbálom húzni az időt, itt is a figyelemelterelés segít, és minél gyorsabban elhagyni a helyszínt.

Kati tapasztalatai

- Ha volt idő, hagytam, hogy az én drágám a földön fetrengve kibalhézza magát, bár ez elég kellemetlen volt a bolt közepén vagy az utcán - mindig akadt egy-két önjelölt szakértő, aki a mutatvány láttán-hallatán megjegyezte, hogy milyen anya az ilyen.

Ha nem volt idő, próbáltam - a szakirodalomban fellelhető jótanácsot követve - úgymond kiemelni a szituációból a kis ordító dervist, amivel jellemzően nem lenyugtatni, hanem csúcsra járatni sikerült hisztériafesztivál tekintetében. Hát kellett hozzá humorérzék. A jó hír, hogy a dackorszak előbb-utóbb lecseng, a kamaszkorig pedig van pár év megacélozni az idegeinket.

Ezt is szeretjük