Hazugságvizsgáló buktatja le a gyereket
Tényleg szükség van rá?
A feltaláló szerint az elmés masina alkalmazásával közelebb kerülhet egymáshoz a szülő és a gyerek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi más is lehetne a hazája a gyermekek számára kifejlesztett hazugságvizsgálónak, mint Amerika? A masina szellemi atyja Dan Tibbs egykori rendőr, márkaneve: Liar Liar Pants of Fire.

Tibbs egy, az amerikai gyerekek körében népszerű mondóka után szabadon keresztelte el a készüléket, az elnevezés magyarul nagyjából azt jelenti: Hazudós, hazudós, ég a nadrágod!

Összehozza a szülőt és a gyereket?

A félig játékként, félig nevelési segédeszközként alkalmazandó találmány ugyanazon az elven alapul, mint a bűnüldözés során használt hazugságvizsgáló. A hozzá tartozó elektróda a kéz ujjaira csatolva méri a vér áramlását és a bőr reakcióit.

A feltételezett delikvensnek igennel vagy nemmel kell felelnie egy sor kérdésre, melyek közül az elsők semlegesek, a továbbiak viszont egyre inkább célratörőek lesznek, úgymint Fennmaradtál, és nézted a TV-t?, Kutattál valakinek a fiókjában? vagy Csókolóztál? A gép a rajta lévő hat lámpával jelzi, hogy a válasz megfelel-e az igazságnak - ha mind a hat ég, elméletileg biztosra vehető, hogy a vizsgált gyerkőc hazudott.

Tibbs szerint a masinéria közelebb hozza egymáshoz a szülőt és a gyereket - valójában azonban ezt nehéz elképzelni. Sőt, sokkal inkább az tűnik valószínűnek, hogy kapcsolatuk meginog, ha anyuka vagy apuka rendre hazugságvizsgálatnak veti alá a csemetét, hiszen ezzel akarva-akaratlanul az iránta való bizalmatlanságot juttatja kifejezésre.

A tapasztalatok szerint az a szülő, aki kellő időt és figyelmet fordít gyermekére, annak hanglejtése, testbeszéde, mimikája alapján is érzékeli, ha úgymond homokszem került a gépezetbe.

Nem beszélve arról, hogy a füllentés, lódítás, hazugság hátterében számos probléma állhat, a feldolgozatlan stressztől a lelki okokon át a helytelen szülői mintáig. Első lépésben ezeket célszerű felkutatni, majd a kiváltó ok ismeretében orvosolni a problémát.

Az igazmondás kultúrája

Az, hogy a kis Münchausen jó útra tér-e, alapvetően rajtad múlik - ha megteremted az igazmondás kultúráját a családban, a gyerek számára természetessé válik az őszinteség. Mindenkitől, így önmagadtól is várd el, hogy ígéreteihez híven cselekedjen, és se a kicsik, se a nagyok részéről ne tűrd meg az elhallgatást vagy a félrevezetést. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a családban zajló események valamennyi apró, inkább a felnőttekre tartozó mozzanatát meg kellene osztanod csemetéddel, ám az őt is érintő, illetve a szeme előtt játszódó ügyekben mindig az egyenes utat válaszd. Mindemellett az alábbi egyszerű, ám hatékony módszerek is közelebb visznek a célhoz.

Büntetetés helyett tudatosítás

A retorzió nem feltétlenül válik be, sőt, lehet, hogy csak ellenállást vált ki a gyerekből. Ehelyett tudatosítsd a kicsiben, hogy tettei következményekkel járnak - például az állítólag magától összetört játék maradványait saját kezűleg távolítsa el a szoba közepéről. Az őszinteséget viszont érdemes díjazni: beszéld meg gyermekeddel, hogy ha valamit helytelenkedik, nem bünteted meg érte, amennyiben bevallja - ha azonban dezinformáció révén próbál meg kibújni a felelősség alól, súlyosabb büntetésre kell számítania.

Fejleszd az empátiáját!

Első olvasásra talán furcsának tűnik, ám a tapasztalatok szerint az empátia fejlesztése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerkőc leszokjon a nagyotmondásról. Egyszerűen meséld el neki, hogy a félrevezetett fél miként él meg egy-egy ilyen helyzetet.

Mindeközben tartózkodj a szemrehányástól, hiszen nem a bűntudatkeltés a cél, hanem az, hogy a kicsi bele tudja képzelni magát a másik ember helyébe. Szinte biztos, hogy legközelebb el fog gondolkodni azon, megéri-e fájdalmat okozni a körülötte lévőknek csupán azért, mert az adott pillanatban ez tűnik számára a legkényelmesebb megoldásnak. Az empátia fejlesztéséről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük