5 fegyelmezési hiba, amit a legtöbb szülő elkövet
Életre szóló sérüléseket okozhatnak
Előbb-utóbb mindketten megisszátok a levét a rossz fegyelmezési módoknak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt, hogy miként tudod hatékonyan fegyelmezni helytelenkedő csemetédet, egy sor tényező befolyásolhatja. Hiszen ahány gyerek, annyiféle személyiség és nevelési igény. Mindemellett a számos külső ok is közrejátszhat a szülői beavatkozást igénylő rosszaságban.

Akad azonban néhány fegyelmezési mód, ami az adott pillanatban ugyan eredményesnek tűnhet, hosszabb távon azonban csak ellenállást vált ki a lurkóból, nem beszélve arról, hogy az önbecsülését is alapjaiban ingathatja meg.

A leggyakoribb fegyelmezési hibák

Az alábbi kisebb-nagyobb nevelési malőröket számos szülő elköveti, persze a legkevésbé sem rossz szándékkal. Inkább csak nincs teljesen tisztában vele, hogy az efféle fegyelmezés mennyire ártalmas lehet, vagy - miután a kis rosszcsont alaposan felpaprikázta - a pillanat hevében ez tűnik számára a leggyorsabb megoldásnak.

A gyerek személyének kritizálása

Bármit tesz is a gyerek, tudatában kell lennie annak, hogy édesapja vagy édesanyja nem a személyét, hanem csak az adott megnyilvánulását - beszédét vagy cselekedetét - utasítja el. Ha rendszeresen azt hallja, hogy rossz, buta, önfejű vagy megbízhatatlan, lehet, hogy a békesség érdekében megpróbál a szülő kedvére tenni, ám eközben egyre csökken az önbizalma és romlik az önértékelése.

A következetesség hiánya

Nem ritka, hogy a szülő valamilyen tiltott dolgot több-kevesebb nyaggatás hatására mégiscsak engedélyez a lurkónak, vagy épp fordítva: egyszer csak központilag letilt valamit, amit addig szabad volt. Így azonban a gyerek nem tudja, pontosan mik a határai, és folyamatosan tesztelni fogja, meddig mehet el. Még nagyobb baj azonban, hogy - nem tudván, mi számít szabálynak, és mi nem - állandó bizonytalanságban él, ami nem tesz éppen jót a személyiségfejlődésének.

A szabályoknak minden körülmények között érvényesnek kell lenniük, ezért e téren a pároddal is konszenzusra kell jutnotok. Csak akkor lehetsz következetes, ha mindenkinek ugyanazok az elvárásai - és ez a másik szülőre is igaz.

Aránytalan következmények

Lelki törést okozhat a gyerekben az is, ha egy-egy kevésbé szerencsés produkcióját a szülő túlontúl nagy büntetéssel díjazza. Ha a gyerek többször megszeg egy szabályt, akkor mindenképpen célszerű meghatároznod számára valamilyen korlátozást, illetve megvonni tőle valamilyen kiváltságot, hiszen így tanulja meg, hogy szavai és tettei következményekkel járnak. Fontos azonban, hogy mindez arányban álljon az elkövetett úgymond bűn súlyával.

A legjobbak gyerekeknek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja, és szülőként te is sok hasznos információt tudhatsz meg.

Ha a szülő elveszíti a nyugalmát

A kiborult, kiabáló vagy síró szülő látványa megijeszti a gyereket, még akkor is, ha már viszonylag nagy. Ráadásul ily módon az édesapa vagy édesanya sem azt a példát mutatja csemetéjének, amit szeretne - ha ő maga elveszti a nyugalmát, hogyan várhatná el gyermekétől a fegyelmet?

Elmaradt dicséret

Sok szülő természetes dolognak tartja, ha a gyerek nem kiabál, nem ellenkezik, nem ront el semmit, hanem műbalhé nélkül teszi, amit elvárnak tőle. Valójában az efféle jóság nemhogy a kicsi, de még a nagyobb gyerektől is jókora önfegyelmet igényel. Ha pedig a környezetéből - kivált a szüleitől - nem érkezik pozitív visszajelzés, a lurkó nem látja majd értelmét, hogy mindenféle kellemetlenség árán igyekezzen megfelelni édesapjának-édesanyjának.

Ugyanakkor egy jó szó, egy kedves gesztus, vagy akár csak egy mosoly vagy simogatás kellő motivációt ad neki ahhoz, hogy hosszabb távon is megpróbáljon a szülők kedvére tenni.

Kicsik lelki bajai

A gyerkőcök életében számos más olyan helyzet is adódhat, amivel a maguk erejéből nem képesek megbirkózni. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Plusz egy tipp, ami szinte mindig bejön

Már a viszonylag kicsi gyerek fegyelmezésénél is szükség van bizonyos fokú egyezkedésre. Az alábbi módszer révén minden érintett számára sikeres lehet a gyerkőccel való tárgyalás.

Próbáld megérteni a helyzetet az lurkó szemszögéből. Helyezkedj bele a nézőpontjába, vagy egyszerűen kérdezd meg tőle, hogy mit gondol. Ugyanígy azt is megtudhatod, milyen változást vagy változtatást igényelne.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezután mondd meg neki nyíltan, te - mint szülő - miképp érzel az adott helyzettel kapcsolatban, illetve mit szeretnél. Majd a fentiek fényében beszéljétek át az összes lehetőséget, és állapodjatok meg az egyben, amely mindkettőtöknek elfogadható. Az ily módon létrejött szerződés betartását már számon kérheted - sőt, számon is kell kérned - a gyereken.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő című könyve alapján készült, amely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük