Hazugságvizsgáló buktatja le a gyereket

Tényleg szükség van rá?

A feltaláló szerint az elmés masina alkalmazásával közelebb kerülhet egymáshoz a szülő és a gyerek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi más is lehetne a hazája a gyermekek számára kifejlesztett hazugságvizsgálónak, mint Amerika? A masina szellemi atyja Dan Tibbs egykori rendőr, márkaneve: Liar Liar Pants of Fire.

Tibbs egy, az amerikai gyerekek körében népszerű mondóka után szabadon keresztelte el a készüléket, az elnevezés magyarul nagyjából azt jelenti: Hazudós, hazudós, ég a nadrágod!

Összehozza a szülőt és a gyereket?

A félig játékként, félig nevelési segédeszközként alkalmazandó találmány ugyanazon az elven alapul, mint a bűnüldözés során használt hazugságvizsgáló. A hozzá tartozó elektróda a kéz ujjaira csatolva méri a vér áramlását és a bőr reakcióit.

A feltételezett delikvensnek igennel vagy nemmel kell felelnie egy sor kérdésre, melyek közül az elsők semlegesek, a továbbiak viszont egyre inkább célratörőek lesznek, úgymint Fennmaradtál, és nézted a TV-t?, Kutattál valakinek a fiókjában? vagy Csókolóztál? A gép a rajta lévő hat lámpával jelzi, hogy a válasz megfelel-e az igazságnak - ha mind a hat ég, elméletileg biztosra vehető, hogy a vizsgált gyerkőc hazudott.

Tibbs szerint a masinéria közelebb hozza egymáshoz a szülőt és a gyereket - valójában azonban ezt nehéz elképzelni. Sőt, sokkal inkább az tűnik valószínűnek, hogy kapcsolatuk meginog, ha anyuka vagy apuka rendre hazugságvizsgálatnak veti alá a csemetét, hiszen ezzel akarva-akaratlanul az iránta való bizalmatlanságot juttatja kifejezésre.

A tapasztalatok szerint az a szülő, aki kellő időt és figyelmet fordít gyermekére, annak hanglejtése, testbeszéde, mimikája alapján is érzékeli, ha úgymond homokszem került a gépezetbe.

Nem beszélve arról, hogy a füllentés, lódítás, hazugság hátterében számos probléma állhat, a feldolgozatlan stressztől a lelki okokon át a helytelen szülői mintáig. Első lépésben ezeket célszerű felkutatni, majd a kiváltó ok ismeretében orvosolni a problémát.

Az igazmondás kultúrája

Az, hogy a kis Münchausen jó útra tér-e, alapvetően rajtad múlik - ha megteremted az igazmondás kultúráját a családban, a gyerek számára természetessé válik az őszinteség. Mindenkitől, így önmagadtól is várd el, hogy ígéreteihez híven cselekedjen, és se a kicsik, se a nagyok részéről ne tűrd meg az elhallgatást vagy a félrevezetést. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a családban zajló események valamennyi apró, inkább a felnőttekre tartozó mozzanatát meg kellene osztanod csemetéddel, ám az őt is érintő, illetve a szeme előtt játszódó ügyekben mindig az egyenes utat válaszd. Mindemellett az alábbi egyszerű, ám hatékony módszerek is közelebb visznek a célhoz.

Büntetetés helyett tudatosítás

A retorzió nem feltétlenül válik be, sőt, lehet, hogy csak ellenállást vált ki a gyerekből. Ehelyett tudatosítsd a kicsiben, hogy tettei következményekkel járnak - például az állítólag magától összetört játék maradványait saját kezűleg távolítsa el a szoba közepéről. Az őszinteséget viszont érdemes díjazni: beszéld meg gyermekeddel, hogy ha valamit helytelenkedik, nem bünteted meg érte, amennyiben bevallja - ha azonban dezinformáció révén próbál meg kibújni a felelősség alól, súlyosabb büntetésre kell számítania.

Fejleszd az empátiáját!

Első olvasásra talán furcsának tűnik, ám a tapasztalatok szerint az empátia fejlesztése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerkőc leszokjon a nagyotmondásról. Egyszerűen meséld el neki, hogy a félrevezetett fél miként él meg egy-egy ilyen helyzetet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindeközben tartózkodj a szemrehányástól, hiszen nem a bűntudatkeltés a cél, hanem az, hogy a kicsi bele tudja képzelni magát a másik ember helyébe. Szinte biztos, hogy legközelebb el fog gondolkodni azon, megéri-e fájdalmat okozni a körülötte lévőknek csupán azért, mert az adott pillanatban ez tűnik számára a legkényelmesebb megoldásnak. Az empátia fejlesztéséről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük