Fű-, eper- és sárfolt ellen: a legjobb házi tisztítószerek, amikkel makulátlan lesz a ruha
Mielőtt a szemetesben landolna a farmer vagy a póló, próbáld ki ezeket a házi trükköket!

GettyImages-922460192
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amint beköszönt a jó idő, a család egyre többet van a friss levegőn, ez pedig rengeteg foltot eredményez a kicsik ruháján. Bár ezektől a makacs szennyeződésektől nem egyszerű megszabadulni, egy-két házi praktika mégis segíthet, hogy a gyerkőc kedvenc pólója vagy nadrágja ne a kukában végezze.

A gyermekes családokban mi sem természetesebb, mint a mosógép mellett tornyosuló hatalmas ruhakupac. A nyári időszakban a fűfolt, a sárfolt, az olajfolt, a csokoládéfolt vagy a gyümölcsfolt mind ott éktelenkedhet a gyerkőcök vadonatúj ruháján. Hogyan lehet mégis makulátlanul eltüntetni a legmakacsabb szennyeződéseket, hogy agresszív folttisztítókat kellene használni? 

Így szedd ki a gyerek ruhájából a makacs foltokat

A rutinos édesanyák azt vallják, hogy a makacs szennyeződéseket akkor a legkönnyebb eltávolítani, amikor még frissek a foltok. Egy-két napos málna- vagy csokifoltot hiába próbálsz eltüntetni a fehér pólóból, az csak többszöri mosásra halványodik el, így kénytelen leszel vegyszerekhez nyúlni. 

GettyImages-957740086

Csoki és fagyi

A csokoládé, a fagyi és a jégkrém korosztálytól függetlenül a gyerekek nagy kedvence nyáron. Persze a legjobb kézzel enni a hűs finomságot, amit aztán a legkönnyebb a nadrágban vagy a pólóban megtörölni.

A frissen keletkezett foltot érdemes langyos vízbe áztatni és szappannal áttörölni. A biztonság kedvéért dörzsöld át ecettel vegyített szódabikarbónával is, ehhez egy mosogatószivacsra tegyél egy-két kanálnyi mennyiséget. Ha kész, öblítsd át a ruhát, majd mehet a mosógépbe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Fűfolt

A gyerkőcök szeretnek az udvaron, a kertben vagy a réten játszani, a ruhájukról pedig gyakran az egész napi tevékenységük leolvasható, így estére piszkosan, foltos ruhában térhetnek haza. A fűfolt eltávolításához többféle praktikát is kipróbálhatsz: amennyiben lágy anyagról van szó, érdemes lehet az érintett területet fehér színű fogkrémmel átdörzsölni (farmer és érdesebb anyag esetén inkább mellőzd), majd hagyd kicsit állni, és mehet a mosógépbe. A makacs zöld és barna foltok eltávolításához citromot is használhatsz: dörzsöld át a foltot citrommal, hagyd állni, majd mehet a mosógépbe. 

Amennyiben a ruha fehér vagy világos színű, jó praktika lehet a szennyeződésre aludttejet kenni - ez a trükk már nagyanyáink korában is bevált. Áztasd a ruhát egy éjszakán keresztül, majd másnap mosd ki mosógépben.

GettyImages-173036462

Nyári gyümölcsök

A gyümölcsök szezonja nyáron van, ilyenkor a gyerkőcök sem tudnak ellenállni a finom bogyós gyümölcsöknek, a zamatos dinnyének vagy nektarinnak. Ilyenkor rendszerint sikerül valamelyik finomsággal leenniük magukat, így a pólón ott éktelenkedhetnek a makacs eper-, málna- vagy áfonyafoltok is.

A legjobb, amit tehetsz, hogy a gyümölcsfoltos ruhát minél hamarabb bevizezed, és pár csepp citromot vagy ecetet öntesz rá, és hagyod állni tíz percig. Ha biztosra akarsz menni, a vízbe tegyél szalmiákszeszt, és úgy áztasd be a foltos ruhadarabot. A szalmiákszesz nem más, mint az ammónia 25%-os vizes oldata, amelyet gyógyszertárakban, drogériákban szerezhetsz be. 

GettyImages-1007786322

Olajfolt

A bicajozás közben, vagy akár a strandon olajos naptej használata során könnyen beszennyeződhet a ruha. A hintőpor a régről beszáradt és az újonnan szerzett olajfoltokat is kezeli, miután egy éjszakát hagytad állni. Dobd be a mosógépbe a ruhadarabot, és ha mosás után még halványan látszik a pecsét, ismételd meg a műveletet.

Az olajos foltok ellen a fehér színű kréta is remek megoldást nyújt, mivel kiszedi a beleivódott pacákat. Dörzsöld át krétával a szennyeződést, hagyd állni pár órán át, majd mosd ki a szokásos módon.

Hosszú sor kígyózott az apró fagyizó előtt: képeken a '70-es, '80-as évek nyarai

A hetvenes-nyolcvanas évekbe invitálunk vissza mindenkit egy-egy gombócra. A pár évtizede volt hangulatot idézzük fel apró fagylaltozóktól a strandnál parkoló fagyiskocsiig.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük