5 mondat nyárra, ami megmentheti kamasz gyermeked életét: készítsd fel a váratlan helyzetekre
Ezekre készítsd fel a kamasz gyereked, ha most először nyaral szülői felügyelet nélkül.

GettyImages-513284317
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok kamasznak van igénye arra, hogy az idei nyarat végre a barátaival tölthesse, elmenjenek pár napra sátorozni, fesztiválozni vagy a Balatonba csobbanni. A szülő lelki szemei előtt ilyenkor akarva-akaratlanul is rémképek jelennek meg részeges vagy bajba került fiatalokról, a tiltás azonban mit sem ér: a legjobb, ha körültekintően engedünk a kamaszok kérésének.

Ahhoz, hogy a szülő egyedül nyaralni engedje gyermekét, kell egyfajta bizalom. Sok múlik azon, hogy milyen a szülő-gyermek viszony, mennyire megbízható a csemete, és persze fontos az a társaság is, akivel elengedi őt az aggódó anya és apa. Éreztetni kell a gyermekkel, hogy a szülő bízik abban, hogy a nyaralása során is jó döntéseket hoz majd, és képes lesz megoldani a felmerülő problémákat.  De nem szabad túldramatizálni a dolgot, jó, ha a fiatal nem azt érzi állandóan, hogy aggódnak érte. 

Ha most először nyaral szülői felügyelet nélkül a gyerek

Ahhoz, hogy a nyaralás gondtalanul teljen, a szülőnek érdemes pár dolgot átbeszélnie kamasz gyermekével, felkészíteni őt a nyaralás során felmerülő veszélyforrásokra, és arra, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén, hová és kihez lehet fordulnia segítségért. Ehhez nyújtunk most segítséget.

GettyImages-926336030

Ott fürödj, ahol kijelölt partszakasz van!

A szabad vizekben, legyen szó természetes vagy mesterséges tavakról, csak ott lehet fürdeni, ahol kifejezetten arra kijelölt szakasz van. A szülő nyomatékosítsa a gyermekben, hogy az illegális szakaszon való csobbanás amellett, hogy szabálysértésnek minősül, az életét is kockáztatja, hiszen egy erőteljesebb sodrás még a jó úszókat is magával ragadhatja. A kijelölt fürdőhelyet általában fehér alapon, hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla mutatja. Az úszást, fürdést tiltó jelzéseken a feketével rajzolt figurát piros, átlós vonallal húzzák át.

Óvatosan a vízibiciklizéssel!

Bár a vízibiciklizés, a kajakozás vagy csónakázás remek móka nyáron, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az óvatosságról sem. Ittasan és felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrálni, mivel a szervezet rosszul reagálhat az őt ért hirtelen ingerre, ami szívleállást is eredményezhet. De a vízibicikli alatt sem jó ötlet átúszni, hiszen a személy könnyen elvesztheti tájékozódását a víz alatt, miközben a vízibicikli alsó részébe bele is akadhat.

GettyImages-484427234

Fejes helyett lábbal ugorj a vízbe!

Akár tengerről van szó, akár a Balatonról vagy egy kisebb bátyatóról, nem tudhatjuk, hogy a víz alján milyen nagyobb kövek, sziklák vannak, így fejjel semmiképp sem javasolt vízbe ugrani. Életveszélyes az is, ha nem győződnek meg eléggé a víz mélységéről, és a túl sekély vízbe ugranak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha fuldoklót látsz, hívj felnőtt segítséget!

Amennyiben a csemete fuldoklót lát a vízben, ne ő akarja megmenteni, hanem kérjen felnőtt segítséget, hiszen nem egyszerű kimenteni egy pánikba esett embert. A vízben fuldokló a támaszát a víz alá ránthatja, így az is megfulladhat, aki segíteni akart. Nagyon fontos, hogy már a megérkezésekor azonosítsa be, hogy merre található kompetens segítség. Nézzen utána, hol vannak a strand vízi mentői vagy úszómesterek. Ha nincsen a környéken ilyen, akkor is érdemes egy embernek többen segíteni. Csak akkor próbáljon kihúzni egy fuldoklót a vízből, ha erős úszástudással rendelkezik.

GettyImages-1145610162

Fénymásold le az irataidat!

Könnyen előfordulhat, hogy a buli hevében a kamasz elveszti telefonját, vagy ellopják a pénztárcáját. Érdemes fénymásolatot készíteni utazás előtt a személyi igazolványáról, TAJ kártyájáról, lakcímkártyájáról vagy útleveléről, bankkártyájáról. Több helyen tartsa a pénzt, hogy ha esetleg ellopják a pénztárcáját, ne maradjon fizetőeszköz nélkül. A szülő biztonság kedvéért elkérheti a gyerekkel együtt utazók telefonszámát is, így bármikor elérheti őt.

Képeken a 70-es, 80-as évek nyarainak utánozhatatlan hangulata

Bárki bármit mondhat, lehet retró édesség a négercsók vagy a krumplicukor, a fagyi sosem megy ki a divatból. Retró fotókon a régi nyarak hangulata.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük