Akár 40 fokos lázat és kiütéseket okozhat a babáknál: a háromnapos láz kezelése

Ijesztő, de szerencsére általában nem veszélyes betegség a háromnapos láz.

baba-lazas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kisgyerekes szülői körökben a háromnapos láz cseppet sem ismeretlen fogalom. Maga a kifejezés azonban kissé nehezen értelmezhető, már-már a hétköznapi misztikum kategóriába tartozik.

És ha az orvosi nevén, roseola infantumnak vagy exanthema subitumnak hívjuk, azzal sem kerülünk sokkal közelebb a betegség magyarázatához.

Háromnapos láz

A betegség jellemzően a fél évnél idősebb csecsemőket érinti, hároméves kor után pedig csak elvétve fordul elő. Leggyakoribb kórokozója a humán herpeszvírus-6, ritkábban a humán herpeszvírus-7, esetleg enterovírusok is okozhatják. Ezek a vírusok cseppfertőzéssel terjednek, a lappangási idő általában egy-két hét. Csaknem minden gyermek átesik a betegségen - van, aki szinte teljesen tünetmentesen.

A háromnapos láz tünetei

A betegség jellemző tünete a hirtelen jelentkező magas - néha akár 40°C körüli is lehet - láz, mely három, de legfeljebb öt nap múltán magától elmúlik. Ezt követően testszerte jelenhetnek meg kanyaróhoz vagy rubeolához hasonló piros bőrkiütések: jellemzően a törzset érintik, a végtagokon, arcon ritkábban jelennek meg, nem viszketnek, és néhány nap alatt el is múlnak. A betegséget ritkábban torokfájás, kötőhártya-gyulladás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, emésztőrendszeri panaszok - hányás, hasmenés, gyomorfájás - is kísérhetik.

Mit tehetsz?

A magas láz miatt rendkívül fontos a bőséges folyadékpótlás - amennyiben még anyatejes a kicsi, úgy lényeges, hogy minél többet szopizzon. Ezenkívül természetesen sok pihenésre van szükség. A láz csillapítása csak abban az esetben szükséges, ha a gyerek közérzete láthatóan rossz, nyűgös, levert. Önmagában a magas láz nem indokolja, a lázcsillapítást - ebben ma már a hazai szakemberek is egyetértenek, hiszen a megemelkedett testhőmérséklet a szervezet öngyógyító folyamatának része. A hűtőfürdő ma már nem javasolt, jellemzően csak a beteg gyerek felzaklatása érhető el vele. Erről a témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindez a fél évnél idősebb betegekre értendő. Amennyiben három hónaposnál fiatalabb babáról van szó, úgy a 38°C feletti lázat nagyon komolyan kell venni, mindenképpen orvosi kezelésre szorul. A hat hónaposnál fiatalabb gyerekek esetében pedig ugyanez igaz a 39°C-nál magasabb lázra.

A betegség a tünetek megjelenéséig fertőz, a kiütések idején már nem kell félni tőle, hogy átadhatja valakinek a gyerek. A háromnapos láz, bár ijesztő lehet, szerencsére alapvetően ártalmatlan betegség, szövődményeket ritkán okoz. Aki pedig egyszer átesett rajta, az egész életére védettséget szerzett.

Ilyen négy gyerekkel az élet: a magyar édesanya megmutatta

Az anyaság minden mozzanatáról, öröméről és nehézségéről is készített illusztrációkat a magyar édesanya.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük