Egy egészségesnek hitt táplálék, amit ne adj a gyereknek - Károsítja az idegrendszert

Különösen a magzatok és a kisgyerekek számára jelent komoly veszélyt.

GettyImages-623520026
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon viszonylag kevés halat fogyasztanak az emberek, sok családban a karácsonyi ünnepekre összpontosul az éves halfogyasztás jelentős része. Statisztikák szerint az európai uniós átlag évi 24 kg-os fejenkénti halfogyasztásához képest mi jelentősen le vagyunk maradva: évi 6 kg-ot eszünk csupán.

A bevitelt érdemes növelni, hiszen alapvetően egészséges táplálékról van szó, nem mindegy azonban, hogy milyen halakat fogyasztunk - különösen, ha gyerekekről van szó.

Egészséges a hal, de…

A hal alapvetően egészséges: alacsony a koleszterintartalma, valamint omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően védi a szívet és a keringési rendszert. Számos olyan vitamint - A-, D-, B2- és B6-vitamint - és ásványi anyagot - foszfor, vas, kálium és kalcium - tartalmaz, melyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Ugyanakkor bizonyos halfajták a környezetszennyezés miatt veszélyt jelenthetnek - különösen a magzatokra és a kisgyerekekre.

Hogyan kerül a higany a halba?

A mai felnőttek valószínűleg gyermekként a régi lázmérőkben találkoztak először higannyal. Vigyázni kellett rá, nehogy eltörjön, mert mérgező. Ha mégis baj történt, mielőbb össze kellett szedni a szétszaladó apró golyókat, mert a higany szublimál, így akár a levegőbe kerülve belélegezhetjük. Ezeknek a hőmérőknek a forgalmazását 2009-ben betiltották. 

A higany a természetben is előfordul: jellemzően biztonságos formában, ásványokban, így nem jelent veszélyt az emberre nézve. Az ipari tevékenység, kisüzemi aranybányászat során azonban a világon több százezer tonnányi higany került a környezetbe - levegőbe, óceánok vizébe. A Global Mercury Assessment szerint csak 2015-ben a kisüzemi bányászat mintegy 800 tonna higanyt bocsátott ki a levegőbe. Emellett az olyan szilárd tüzelőanyagok, mint a szén, fa, tőzeg és a lignit ipari vagy háztartási égetése is higanykibocsájtással jár. A levegőbe, majd az óceánokba, tengerekbe jutva pedig a higany bekerül a tengeri állatok szervezetébe, és idővel felhalmozódik. Az ily módon a táplálékláncba került higany az emberre nézve is káros lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így hat a higany a szervezetre

Különösen a magzatok és kisgyermekek számára veszélyes a higany. Esetükben ugyanis már a kisebb dózis is komoly kockázattal járhat. A táplálkozás révén a szervezetükbe kerülve akár visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodást, memóriaromlást, figyelemzavart okozhat, illetve negatívan befolyásolhatja a nyelvi készségeket.

Ezeket a halfajtákat kerüld

Mivel a nagyobb ragadozóhalak kisebb állatokkal táplálkoznak - melyek szervezetébe már bizonyos mennyiségű higany bekerült -, így jellemzően ezekben az állatokban halmozódhat fel jelentősebb mennyiségű higany. Ilyen a kardhal, a nagy szemű tonhal vagy a királymakréla és a cápa. Fogyasztásuk tehát kerülendő. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a hazai halakról sem: a pisztráng, a busa vagy a ponty fogyasztása kifejezetten egészséges. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár, ha inkább ezeket választod.

Egészséges és gyors reggelik gyerekeknek

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány egészséges és gyors reggelialternatívát, melyek között valószínűleg minden gyerek talál kedvére valót.

Forrás: https://www.eea.europa.eu/
Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük