Miért hazudik a gyerek, és tényleg baj, ha ezt teszi? A 4 legfőbb ok és motiváció

A büntetés csak olaj a tűzre, ami újabb hazugságokhoz vezet.

GettyImages-471143027

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még a legjobb családokban is előfordul, hogy a gyerekek néha füllentenek, vagy másképp adnak elő egy történetet, mint ahogy az valójában megtörtént.

Természetesen nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, ha a szülő füllentésen kapja a gyerkőcöt. A kicsiket az érzelmeik és képzeletük irányítja, a valóságot emiatt sokszor átszínezhetik, eltúlozhatják, és olyan, számukra fontos dolgokat nagyíthatnak fel, amelyek talán a szülő számára nem olyan lényegesek. A gyerekek már első éveikben öntudatra ébrednek, és kísérleteznek, feszegetik a határokat, hogy megtudják, mi az, ami még a szülői szűrőn átmegy, és mi az, ami nem. Ugyanakkor a rendszeres hazudozás hátterében általában valamilyen nyomós ok áll, ezért érdemes utánajárni, amennyiben gyakran fordul elő.

Miért hazudik a gyerek?

Egy óvodás gyermek még nem érti, mi a hazugság vagy füllentés, ha azt mondja, hogy a Pistike meglökte őt, ő pedig emiatt elesett, könnyen lehet, hogy az a kisfiú csak véletlenül botlott meg, mégis, a gyermekünk úgy élhette meg, hogy szándékosan bántották őt. Kisiskolás korban és a kamaszoknál már sokkal tudatosabban történik a füllentés, amelynek legfőbb oka, hogy a hazugság segítségével megvédje magát a tettei következményeitől.

GettyImages-1070078874

Fél

Tudja, hogy rossz fát tett a tűzre, ami a szülőknek esetlegesen kellemetlen lehet, ezért hazugsághoz folyamodik, hogy kímélje őket, és persze saját magát is. Fél, mert nem akar büntetésben lenni, és nem szeretné, ha leszidnák. Egyébként is a büntetés csak olaj a tűzre, ami később újabb és talán nagyobb hazugságokhoz vezethet.

Manipulál

A gyerekek már zsenge koruktól kezdve, mondhatni, a manipulálás nagymesterei, akik bármit bevetnek azért, hogy elérjék céljukat. Sírással, toporzékolással vagy épp hazugsággal próbálnak megkapni valamit, amit nagyon szeretnének, és az a szülő, aki nem lát át a hátsó szándékukon, könnyen beadhatja a derekát, így a hazugságok lassanként szaporodnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Önbizalom-növelés

A gyakran hazudozó személyek alacsony önértékelésű emberek, akik a hazugságot az önbizalom-növelésre is használhatják. A gyerek a hazugság révén nyeri el a kortársak bizalmát és tiszteletét, eléri azt, hogy befogadják őt, és ne közösítsék ki. A hazugság a szeretet, az elismerés és a figyelem utáni vágyat is szimbolizálhatja. Ha otthon azt füllenti, hogy ötös lett a matekdogája, azzal úgy érezheti, kivívhatja a szülők tiszteletét és szeretetét, hiszen megdicsérik őt. Ha az igazat mondaná, azt, hogy a doga kettes lett, azzal tudná, hogy a szülők csalódnának benne.

Hazugság mint mentális betegség

A kóros - vagy patológiai - hazugságokat a mentális rendellenesség részeként kell értelmezni. Ebben az esetben a gyerek gyakran hazudik látszólag ok nélkül, a saját előadott történeteit pedig már ő maga is elhiszi. A kóros hazudozás mellett más viselkedésproblémák is megfigyelhetőek nála, mint például dühkitörések, hangulatingadozások.

GettyImages-108424965

Mit tegyen a szülő, ha a gyerek hazudik?

Semmiképp sem jó megoldás a büntetés vagy kiabálás. Bár bizonyára nagyon dühítő, amikor rájön a szülő, hogy a gyerek becsapja őt, mégis érdemes nyugodtnak lenni. Ha a szülő dühbe gurul, és büntet, azzal csak azt éri el, hogy félni fog tőle, és legközelebb is inkább a hazugságot választja csak azért, hogy elkerülje a vele való konfliktust.

Érdemes már kicsi korától megtanítani őt arra, hogy őszintén mondja el, ami bántja őt, vagy amitől fél, hiszen a szülő az, aki segíteni tud neki egy adott helyzet megoldásában. Mondja el őszintén a gyermek, miért érezte azt, hogy hazudnia kell, és mi az, amiben a szülő tud neki segíteni, hogy ez legközelebb ne forduljon elő. A felnőttek tegyenek erőfeszítéseket, hogy megértsék a gyerek álláspontját, és a megoldásra koncentráljanak a vádaskodás helyett! De a szülő maga is megfogalmazhatja, mit gondol az adott szituációról, ezt pedig a csemete is gondolja át, és ha úgy érzi, rosszat cselekedett, tegye jóvá a viselkedését! Amennyiben legközelebb elmondja az igazat, érdemes megdicsérni, amiért bátor volt, és bízott abban, hogy szüleinek bármikor bármit elmondhat.

A gyereknevelés 9 állandó igazsága

Mindenki egyéniség, mindenki más, nincs két egyforma gyerek - sokat szajkózott és vitathatatlanul igaz állítások. Kétség sem fér hozzájuk, ám vannak örök érvényű igazságok, melyek minden egyes gyerekre igazak, kivétel nélkül, bármilyen különbözőek is. Ezeket szülőként érdemes és fontos zsebre tenni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük