Ha harap az ovis gyerek: 4 észrevétlen ok, ami meghúzódhat a háttérben
Sok kisgyermek átesik a harapós időszakon, de egy bizonyos kor felett a szülőkben aggodalmat kelthet.

GettyImages-619052338
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kicsik még csak tanulják, hogyan működik a világ, mit szabad tenniük, és mit nem. A harapdálás - ahogy az ízlelés is - a tapasztalatszerzés egyik eszköze számukra, ennek révén gyűjtenek ismereteket a világról, így óvodáskorig teljesen normális viselkedési formának számít.

Sok kisgyermek átesik a harapós időszakon, de egy bizonyos kor felett a szülőkben aggodalmat, bosszúságot kelthet: vajon miért szokott rá ennyire a gyerek, és hogyan lehetne leszoktatni róla? 

Tudja, hogy a harapással fájdalmat okoz

Nagyon kellemetlen lehet a szülő számára, ha az óvónéni délután azzal várja őt, hogy az otthon akár nyugodt, kiegyensúlyozott gyermeke a csoportban harapdál, vagy néha oda is csap a másiknak. Három-négy éves korban a kicsik már tudatosítják, hogy a harapással fájdalmat okoznak, így ha gyakran történik ilyen eset akár közösségben, akár otthon, a négy fal között, a szülő feladata megtalálni és orvosolni a rossz szokás forrását.

GettyImages-1254860299

Figyelemre vágyik

Ahogy a hiszti, úgy a harapás, verekedés is lehet annak a jele, hogy a kisgyermek úgy érzi, a szülei elhanyagolják, vagy túl keveset kap belőlük, így ilyen módon hívhatja fel magára a figyelmet. Hiszen ha megharapja a testvérét vagy a család bármely tagját, a szülő figyelme rögtön ráirányul, és legalább addig is vele foglalkoznak. Az óvodában ugyanaz a helyzet: az óvónőknek gyakran nincs kapacitásuk mindenkivel egyenként törődni, a gyermek pedig tettével igyekszik kivívni a törődést.

Így adja ki a felgyülemlett feszültséget

A kicsik nehezen kezelik az indulataikat, ezt is, mint minden mást, az évek során kell megtanulniuk és kordában tartaniuk. Előfordul, hogy a harapással a saját frusztrációjukat, a felgyülemlett feszültséget próbálják levezetni, de a szülőknek kell megtanítaniuk őket arra, hogy milyen más módon ereszthetik ki a gőzt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magatartásbeli zavar

A magatartászavar mögött az idegrendszeri éretlenség vagy az otthoni környezet által közvetített negatív hatások állhatnak. Ha a családban gyakran odacsapnak a gyereknek, mert nem megfelelően viselkedett, hogyan várhatják el tőle, hogy ne bántson másokat?

Beilleszkedési zavar

A beilleszkedési problémáknál a gyermek lassan és nehezen alkalmazkodik a változásokhoz, a beszoktatás körülményeihez, ezek nagy intenzitású reakciókat idézhetnek benne elő. A személyre irányuló agresszió a harapásban, karmolásban, csípésben, rugdosásban nyilvánulhat meg.

GettyImages-849085368

Mit tehet a szülő?

Ha túl nagy figyelmet szentel a szülő a harapásnak, azzal csak arra ösztönzi a gyereket, hogy ugyanúgy folytassa ezt a viselkedést. Ugyanakkor az sem megoldás, ha nem vesz róla tudomást, ha például egy legyintéssel vagy nevetéssel elintézi a dolgot, hiszen ezzel nem tanulja meg a gyermek a határokat, hogy mit szabad, és mit nem. A kiabálás azért nem vezet megoldásra, mert a gyerek legközelebb is ezzel próbálkozik majd, ha fel szeretné hívni magára a szülő figyelmét.

A nyugodt, higgadt kommunikáció már kisgyerekkorban is működhet, a tombolás után érdemes megismertetni őt az érzéseivel és az azzal, hogy a harapással másoknak fájdalmat okoz. A frusztráció levezetéséhez jó megoldás egy bokszzsák, amit a gyermek otthon püfölhet, vagy óvoda után egy séta haza, hogy kiszellőztesse a fejét, és kicsit lenyugodjon. A szerepjátékok is bevethetők, amikor a gyerekek a másik bőrébe bújnak, így jobban megértik, milyen a másik helyében lenni.

GettyImages-883622968

Az is jó megoldás, ha nem a saját gyermekre, hanem a megharapottra irányítja a szülő a figyelmet, így a gyerek rájön, hogy nem rá figyelnek. Amennyiben a harapás és az agresszió gyakorivá válik, érdemes pszichológus segítségét kérni.

Miért hisztizik a gyerek? A pszichológust kérdeztük

A hiszti nem csupán egy unatkozó gyerek toporzékolása, és nem is a szülő bosszantása miatt csinálja a kicsi. Acosta Sára Diána pszichológust kérdeztük, valójában mi húzódik meg a hiszti hátterében, és mit akar üzenni vele a gyerek.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük