Gyógyítható lesz a rettegett betegség?

Egy új szer csökkenti a tüneteket

Egyre több gyereket érint a gyógyíthatatlan tartott autizmus. Egy új szer reményre ad okot.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az autizmus nevű spektrumzavar a gyerekek körülbelül egy százalékát érintheti, az állapotnak jelenleg nincs gyógymódja.

Sok éven át fejlődési rendellenességnek hitték, ám valódi oka ismeretlen, a kialakulásában feltehetően genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak, egy friss kutatás szerint pedig a túlsúlyos kismamák nagyobb eséllyel hoznak világra autista gyermeket.

Az autizmus jelei

Az autizmus tünetei az enyhe szociális, beilleszkedési zavaroktól egészen súlyos gondokig terjednek. Elképzelhető, hogy az első évben a probléma még rejtve marad - holott bizonyos jelek már ekkor is utalhatnak rá -, a másodikban viszont már lemaradhat a gyerek a beszéd és a beszédértés fejlődésében, vagy elfelejthet már elsajátított készségeket - erről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz. A magatartászavart leggyakrabban kétéves kor körül, általában a gyermek viselkedésének megfigyelésével diagnosztizálják.

Bizonyos fokig orvosolható gyógyszeres kezeléssel, viselkedésterápiával, illetve a koncentrációs és válaszadási készségek fejlesztésével, ám 100%-os eredményt ezek sem hoznak. Az autizmust egyelőre gyógyíthatatlannak tartják - nemrégiben viszont felcsillant némi fény az alagút végén.

Egérkísérletekben csökkentette az autizmusra jellemző tüneteket egy új szer, amelyből az állapot kezelését szolgáló gyógyszer válhat a későbbiekben.

Az új szer, amitől sokat várnak

Javultak szociális készségeik és visszaszorult ismétlődő viselkedésük azoknak az egereknek, amelyeket a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint egy új szerrel kezeltek amerikai kutatók - írja az MTI.

Az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézetében - NIH - tevékenykedő kutatócsoport állatkísérletekben tesztelte a GRN-529 jelű szert, amely a glutamát ingerületátvivő anyag termelődésére hat. Utóbbinak az idegsejtek egymás közötti kommunikációjában van jelentős szerepe. Egy feltevés szerint ugyanis az agysejtek között lévő kapcsolatban, az ingerületek átadásában jelentkező hiba okozhatja az autizmust.

Vizsgálataikhoz autisztikus tüneteket mutató egereket választottak ki, ami nem ugyanazt jelenti, mintha valódi autista állatokkal dolgoztak volna - ismertette a kísérleteket a BBC hírportálja. Ezek a rágcsálók kevésbé barátkoztak a többiekkel, és különböző ismétlődő szokásokat mutattak, például folytonosan tisztálkodtak.

A hatóanyag befecskendezése után azonban barátságosabbak lettek az egerek és kevesebb időt töltöttek tisztálkodással. Mindez felveti annak lehetőségét, hogy a szert egyszer az autizmus kezelésére használhatják - vélik a kutatók. Mások ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az állatmodellekben elért eredményeket nem mindig lehet emberekre alkalmazni.

Ezt is szeretjük