A mániás depresszió első jelei gyerekkorban
Vedd komolyan, mielőtt elfajul
Levert, szomorú a gyerkőc, és megváltozott az utóbbi időben? Nem zárható ki a mániás depresszió.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A depresszió nemcsak a felnőtteket érinti, hanem sajnos a gyerekeket is. Számtalan tünete következtében előfordul, hogy nehezen tudják beazonosítani az orvosok, mert sok más betegség is jelentkezhet hasonló jelekkel.

Első lépés a depresszió

A depresszió már önmagában sem egyszerű eset, hiszen a sokféle tünete miatt nagyon nehéz megállapítani, hogy valóban erről a betegségről van-e szó. Gyerekeknél általában az a közismert probléma üti fel elsőként a fejét, hogy haszontalannak érzik magukat, akik semmiben sem jók, sőt, sok depresszióban szenvedő kiskorú páciens úgy érzi, hogy őt még a szülei sem szeretik.

Emiatt a viselkedésük is megváltozhat, kívülállóként tekinthetnek magukra, kerülhetik a társaságot, idősebb korban az iskolát, de jellemző, hogy azokkal a tevékenységekkel is felhagynak, amelyeket előtte kedveltek. Ha ezt tapasztalod csemetédnél, akkor érdemes vele leülni és átbeszélni a dolgokat, de még szerencsésebb, ha egy pszichológus szakértőt is bevonsz a dologba.

Mániás depresszió vagy hiperaktív gyerek?

A bipoláris zavarnak is nevezett mániás depresszió sajnos gyakori gyerekkorban. Sokszor nemcsak a szülők vagy a pedagógusok, hanem a szakorvosok is összetévesztik a hiperaktivitással, mert szélsőséges tünetei nagyon hasonlóak. Ugyanakkor a sima depresszió és a mániás depresszió jelei között is nagyon sok hasonlóság van, a különbség csak annyi, hogy az utóbbi esetében sokkal intenzívebbek a tünetek, ráadásul egyszerre jelentkeznek.

A szerteágazó tünetegyüttesben többek között szerepelhet az ingerlékenység, a kimerültség, az álmatlanság ellenére való hiperaktivitás, a túlzott jókedv és optimizmus, hallucinációk, rosszabb esetben üldözési mánia is. Ezek főként a felnőtt betegeknél jelentkeznek, azonban első jeleik már kisgyerekkorban észlelhetők.

Boldogtalanság

Általában nem jellemző, hogy a gyerekek minden ok nélkül boldogtalannak érezzék magukat. Persze, előfordulhatnak olyan családi körülmények, amelyek rányomják bélyegüket a hangulatukra, azonban ezek nem vezetnek az örömérzet teljes hiányához. Általában ez a tünet már kicsit idősebb korban jelentkezik, ilyenkor a gyerek úgy érzi, hogy őt senki nem fogadja el, nem szereti, hogy nincs értelme annak, hogy ő a világon van. A bipoláris zavarban szenvedőket gyakran foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata, sőt, az idősebb betegek gyakran meg is kísérlik kioltani az életüket.

Lelki bajok

Gyermeked szimpla lelki gondokkal küszködik, vagy fennáll az esélye a depresszió kialakulásának? Járj utána!

Koncentrációs zavarok

A gyerekek figyelmét lekötni nem egyszerű mulatság, egy apró nesz is elég ahhoz, hogy kizökkenjenek aktuális cselekvésükből. Pontosan emiatt nehéz megállapítani, hogy a kis lurkó csak szétszórt és szertelen, és ezért nem lehet hosszú ideig fenntartani az érdeklődését, avagy valóban problémái vannak a koncentrálással.

A legjobb, ha olyan, koncentrációt fejlesztő gyakorlatokkal próbálkozol, amelyek ugyan játéknak tűnnek, mégis válaszul szolgálnak a kérdéseidre. Ilyenek például a kirakósok - persze ne rögtön egy ezerdarabossal kezdjetek - vagy a memóriajátékok. Ha hetek múltán úgy érzed, egyre jobb teljesítményt nyújt a gyerkőc, akkor minden rendben van vele, maximum kicsit lustább, és emiatt nem figyel eléggé.

Ha viszont azt tapasztalod, hogy a sok játék ellenére sem sikerül a figyelmét huzamosabb ideig lekötni, akkor gyanakodhatsz arra, hogy esetleg a bipoláris zavarról van szó.

Változékony hangulat

A kisgyerekek mindennapjai általában és jó esetben felhőtlenül telnek. Jókedvük határtalan, szinte nincs olyan, ami miatt rosszul éreznék magukat. Emiatt nagyon érdekes, ha a csemetéd hangulata olyan kiszámíthatatlanná válik, mint az időjárás, ráadásul mindehhez még olyan cselekedetek is tartoznak, amelyek korábban nem voltak jellemzőek rá.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ha például hirtelen agresszívvá vagy ellenségessé válik, az gyanakvásra adhat okot. Sőt, ha meggondolatlanul olyat tesz, amiről régebben tudta, hogy veszélybe sodorja magát, akkor is érdemes komolyan venned a problémát, ugyanis a mániás depresszióban szenvedő emberek nem képesek mérlegelni a rájuk háruló veszélyeket.

Ezt is szeretjük