Az anya túlsúlya miatt is autista lehet a gyerek?

Egy friss kutatás eredménye

Eddig nem vizsgált összefüggésekre mutat rá egy amerikai tanulmány. Az orvosokat is meglepte az eredmény.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb kismama szigorúan komolyan veszi a terhesség alatti dohányzás és alkoholfogyasztás magzatkárosító hatásait, illetve sokan még a hajfestésről is lemondanak, vagy a vegyszeres takarítást is mellőzik, amíg gyermeket várnak.

Ám a túlsúlyból fakadó problémákkal és azok következményeivel már kevésbé foglalkoznak, esetleg számításba sem veszik. Pedig az enyhén túlsúlyos várandós nők esetében sokkal gyakrabban fordulnak elő komplikációk, különösen akkor, ha a vércukorszintjük és a vérnyomásuk valamivel magasabb a kelleténél.

A magzatra is veszélyes lehet az elhízás

A leendő anyuka kóros elhízása már nagymértékben megnöveli a koraszülés kockázatát, ráadásul a magasabb vércukorszinttel élő kismamák gyermekei általában nagyobb súllyal születnek, ami császármetszéshez vezethet. Ha a baba már eleve magas inzulin- és vércukorszinttel jön a világra, nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy később súlyproblémákkal fog küzdeni, vagy korai cukorbetegséget diagnosztizálnak nála.

Ám még ennél is riasztóbb tényre hívja fel a figyelmet egy újdonsült amerikai kutatás, mely eddig nem vizsgált összefüggésekre mutat rá, miszerint a várandós anyuka súlya és diabéteszes állapota egyaránt befolyásolhatja a magzat idegrendszeri fejlődését, és olyan rendellenességeket okozhat, mint például az autizmus.

Az autizmus egyik kiváltó okára bukkantak?

A kutatók már több mint egy évtizede keresik az autizmus genetikai okait. Ez a betegség még mindig homályos folt az orvostudomány számára, az elmúlt évek vizsgálatai viszont arra engednek következtetni, hogy több genetikai mutáció felelős a hajlam kialakulásáért, de a környezeti kiváltókat is keresik a tudósok. Az amerikai Gyermekklinika nevű folyóirat nemrég egy új tanulmány eredményéről számolt be, mely azt sugallja, hogy bizonyos esetekben az anya túlsúlya lehet az egyik kiváltó ok.

A kaliforniai UC Davis MIND Institute kutatói úgy vélik, hogy az elhízott kismamáknak 67%-kal nagyobb valószínűséggel lehet autista a gyermekük, mint a normál súlyú anyukáknak, akiknél a terhesség során nem merült fel sem cukorbetegség, sem magas vérnyomás. A kutatás a gyermekkori autizmus kockázatát tanulmányozta a genetikai és a környezeti tényezők függvényében. A vizsgálatba 1004 anya-gyermek párost vontak be, akiknek a nagy része Észak-Kaliforniában, egy kis csoportja pedig Los Angelesben él.

A kutatás a 24-60 hónapos közötti porontyokra fókuszált, valamint 517 autista, 172 egyéb fejlődési rendellenességekkel küzdő és 315 egészséges csöppség magzati körülményeit és születés utáni fejlődését hasonlította össze. 2003 januárjától egészen 2010 júniusáig tartott a vizsgált alanyok bevonása, később pedig az összevetett adatokat elemezték.

Az eredmény az orvosokat is megdöbbentette

Dr. Irva Hertz-Picciotto epidemiológia-professzor és a MIND Institute kutatója saját elmondása szerint nagyon meglepődött azon, hogy a kismamák túlsúlya milyen erős hatással bír az újszülött gyermekük kognitív fejlődésére.

Azonban kihangsúlyozta, hogy nemcsak az elhízást vették alapul, hanem azt is megnézték, hogy a várandós nők cukorbetegsége és magas vérnyomása miként befolyásolja a születendő csemetéjük idegrendszeri fejlődését.

A tanulmány megállapítása szerint az autista gyerekek fejlődésében úgyszintén nagy különbség fedezhető fel annak fényében, hogy diabéteszes, vagy a túlsúlyosság ellenére egészséges anyukától születtek. Az előbbiek esetében ugyanis jobban kiütközött a kommunikációs készségek hiánya.

Ám az egészséges, megfelelő testsúlyú nők kisgyerekivel szemben még azok a lurkók is gyengébb kommunikációs készséget mutattak fel, akiknél ugyan nem diagnosztizáltak autizmust, de az édesanyjuk cukorbeteg volt a terhesség alatt. Bár ezeknél a gyerekeknél maga a betegség nem érhető tetten, az autizmusra jellemző szocializációs problémák éppúgy jelen vannak.

Jó hír, hogy megelőzhető

A tanulmány szerzői szerint a diabéteszes nők szabályozatlan, ingadozó vagy tartósan magas cukorszintje zavart okozhat a magzat agyi fejlődésében.

Dr. Hertz-Picciotti azért örül a kutatás eredményének, mert ezeken a feltételeken változtatni lehet, avagy ennek tudatában az orvosok már a terhesség kezdetekor kontroll alá vonhatják azokat a nőket, akik túlsúllyal vállalnak gyermeket. A vércukorszint folyamatos ellenőrzésével és kordában tartásával pedig számos probléma kiküszöbölhető.

Ezt is szeretjük