Mennyi édességet ehet egy gyerek egy héten?
A dietetikus elmondja
Adhatsz édességet a kicsinek úgy, hogy ne ártson neki? Megkérdeztük a szakértőt.

A gyerekek imádják az édességet, a szülők pedig nem tudnak időnként mit kitalálni, hogy lebeszéljék róla a gyerekeket. De vajon mindig le kell beszélni őket? És ha vannak egészséges édességek, melyek ezek? A kérdésekre dr. Badacsonyiné Kassai Krisztinától, a Nestlé dietetikus szakemberétől kaptunk válaszokat.

- Ha egy szülő szeretné, hogy gyereke a lehető legegészségesebben táplálkozzon, akkor is kaphat a kicsi édességet?

- Az édes íz nem ismeretlen a gyermek számára, nagyon hamar találkozik vele és megszereti azt, mivel az anyatej is egy enyhén édeskés ízű folyadék, ami az ízlelőbimbókat megdolgoztatja, és különleges élvezetet nyújt. A baj akkor kezdődik, amikor az ízpreferencia eltolódik a nagyon édes, cukros, szirupos íz állandó kívánalma irányába.

A hozzátáplálással indul el az ízorgia, amit egy szülő tudatossággal és körültekintéssel tud vezetni, irányítani, ezzel pedig a helyes étkezési szokások kialakítása felé terelgetni a kicsit.

Véleményem szerint nem szabad megtiltani az édességek fogyasztását gyermekkorban sem, inkább a minőségi kérdésekre kell a hangsúlyt helyezni. Tudni kell, hogy mi szól mellette és mi szól ellene, és a fogyasztáskor ezt a két szempontot kell egészséges egyensúlyba hozni.

Itt arra gondolok, hogy a tradicionálisan édességkörbe sorolt finomságok magas energiatartalommal és relatíve alacsony hasznosanyag-tartalommal bírnak. Sajnos a vércukrot igen gyorsan és nagymértékben emelik, az éhségérzetet növelik, miközben a teltségérzetet nem fokozzák, ezzel a túlevés lehetőségét magukban hordozzák.

Az édességek kérdése természetesen a táplálkozással foglakozókat régóta izgatja. Ezt bizonyítják a ma széles választékban elérhető mesterséges édesítőszerek, cukorhelyettesítők sora is.

Ebben a kérdésben is, vagyis abban, hogy melyik, miért, kinek, mikor jó, vannak pro és kontra érvek, felhasználásukat ezért mindig individuálisan kell és lehet javasolni. Gyermekeknél törekedjünk a mesterséges anyagoktól mentes ételek fogyasztására, inkább aromásabb alapanyagokkal, fűszerekkel dolgozzunk, mintsem az édes ízt próbáljuk diétásan kialakítani. Egy-egy gyümölcs, például a mangó, banán ad elég édességet a kásáknak, kevert süteményeknek, amik így cukor hozzáadását már nem igénylik, vagy a felhasznált mennyiségét jelentősen tudják csökkenteni.

Együnk jól egy teljesebb életért!

Útravaló gyermekünknek: a gyermekkori táplálkozás minősége és az ekkor kialakuló szokások jelentősen befolyásolják a későbbi egészségi állapotot. Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és alapozd meg gyermeked jövőjét!

- Van heti limit egy kisgyerek számára édesség tekintetében?

- Ahogyan a többi élelmiszercsoportnál, úgy az édességeknél, desszerteknél is lehet heti fogyasztási javaslatokat felkutatni - elsősorban a közétkeztetésre vonatkozóan -, azonban ebben a kérdésben is az arany középúton kellene haladni minden családban.

Az semmiképpen nem javasolható, hogy az édesség napi vagy akár étkezésenkénti rendszerességgel előforduljon a kisdedeknél, de jól kiválasztva az időt - például főétkezés után - és a formát - értékes tápanyagokban gazdag alapanyag felhasználásával készített, gyümölcsalapú desszertek -, gazdagíthatja, változatossá teheti az étrendet, bizonyos esetekben pedig még jótékony hatású is lehet.

Kisgyermekenél egy tartalmas raguleves után a palacsinta, főként ha az túrós, vagy egy szelet gyümölcsös, vékony linzeralapú sütemény nem szentségtörés. Figyeljük arra, hogy a fő fogás tartalmazza a gyermek számára szükséges tápanyagokat, amit a hetente 1-2 desszertes második fogás kiegészíthet.

Az adagok méretével is kell foglakozni. A gyerek nem kis felnőtt, amire ha édességről van szó, azért rácáfolhatnak egyesek. Gyerekadag jár a sütiből is. A pocakjuknak sem tesz jót, ha teletömik, és a kalóriák is gyorsan elszaladhatnak egy felnőtt adag befalásakor.

Néhány ötlet édességtémában:

  1. Cukrozott, feldolgozott üdítők helyett 100%-os, természetes gyümölcsleveket válasszunk, de a babaitalok is jó választások lehetnek.
  2. A gyümölcsös turmixok igazi csemegék lehetnek, hűtve pedig a nyár szenzációs finomságai.
  3. Csokoládék, kekszek, sütik helyett gyümölccsel zárjuk az étkezést. Egy gyümölcstál, még ha csak egy féle, de több módon felaprított, darabolt gyümölcsből készül is, néhány csepp mézzel és citromlével sikert hozhat minden asztalnál.
  4. Az édességet soha ne használjuk jutalmazásra.
  5. Amikor szeretnénk a gyermeket "áthangolni", és az addig fogyasztott magas cukortartalmú ételről leszoktatni, kezdetben keressük meg az étel alacsonyabb cukortartalmú verzióját, és fokozatosan cseréljük le vele a régit. Jó példa erre a gabonapelyhek csoportja, amikből a választék nagy, cukrozatlan és alacsony cukortartalmú formák is kaphatóak már.
  6. Készítsünk házilag kekszet, süteményt, amiben a felhasznált cukor mennyisége optimalizálható.
  7. Részesítsük előnyben a tej, a tejtermékek és a gyümölcs felhasználásával készült vagy készített édességeket.
  8. Vásároljunk tudatosan, nézzük meg, hogy miből mennyit tartalmaz az az étel, amit gyermekünknek kínálunk, és válogassunk helyesen.

- Milyen egészséges édességek léteznek, amik nem ártanak a gyerekeknek?

- Itt is a mértékletességre hívnám fel a figyelmet, és arra, hogy a kisgyermek számára készített élelmiszereknél válasszuk inkább például a tejes desszerteket a habos, krémes, szirupos ételekkel szemben. Persze a születésnapi torta mindenkinek jár, és ha az csokis, akkor is, de figyeljünk arra, hogy mennyit, mikor és hogyan adunk gyermekünknek belőle. Egy kis szelet torta a nevezetes napon az ünnep fényét emeli, azonban ha az ünneplés, öröm az év összes napján tortában nyilvánul meg, már problémákat hordozhat magában.

- Jó dolog teljesen kiiktatni az édességeket egy gyerek étrendjéből?

- Nem, a tiltások soha nem vezetnek hosszú távú eredményességhez. A gyermeket meg kell tanítani arra, hogy mi a jó neki, a példamutatás ebben verhetetlen, és akkor majd a későbbi saját választásakor is számíthatunk arra, hogy jó döntést fog hozni.

- Mi az, amit viszont szinte muszáj kerülni egy kisgyereknek adott édességek sorából?

- Talán itt az alkoholtartalmú édességekre, a nyers tojást tartalmazóra és a gyermek érzékenységének megfelelően kihagyásra ítélt alapanyagokból - például mogyoró - készített édességekre lehet gondolni. Egyéves kor után normál esetben a gyerek már mindenevő, és ez az édességekre is vonatkozik, persze a körültekintés ekkor is fontos.

A tápanyagtartalom - különös tekintettel a cukorra, zsírra - mellett érdemes például arra is gondolni az édesség kiválasztásakor, hogy egy diós, mandulás édesség esetén, ha a mag nincs eléggé felaprítva, félrenyelést okozhat. Vagy egy túl színes, már-már futurisztikus színű máz a benne található mesterséges színezék miatt túlérzékenységi reakciót válthat ki a gyermeknél.

Ezt is szeretjük