Hová lesz, aki meghal? A pszichológus gyerekekre szabott válasza segít, mit mondj

A gyerekeknek nem könnyű beszélni a halálról, de elkerülhetetlen egy idő után.

Beszélni a gyereknek a halálról

A halál az élet elkerülhetetlen velejárója. Minthogy a felnőtteknek, a szülőknek dolga, hogy az életről és az életre tanítsák a gyerekeket, erről is beszélniük kell nekik. Nem mindegy azonban, hogy mikor, hogyan és mit mondanak a gyerekeknek a halálról.

Óvodáskor körül egyre több minden után érdeklődnek a gyerekek, valószínűleg ilyenkor merül fel először kérdésként bennük a halál fogalma. Acosta Sára Diána pszichológus segít abban, hogyan találhatja meg a megfelelő szavakat a szülő, amikor a halálról beszél a gyereknek.

Mit mondjon a szülő?

- Hogyan magyarázza a szülő a gyereknek, mit jelent a halál?

- A gyerek életkorától nagyban függ, hogy mit mondunk, de a kulcs az, hogy minél őszintébbek legyünk, miközben igazodunk a gyerek szintjéhez. Fontos, hogy megértse, ugyanakkor ne menjünk bele túlzott részletekbe, melyek esetleg nehezen feldolgozhatóak lehetnek számára.

- Hogyan nézzen ki lépésről lépésre a folyamat?

- Első lépésként érdemes megkérdezni, ő mit tud, mit gondol a halálról. Elképzelhető, hogy már sok mindent tud róla, de az is lehet, hogy vannak téves elképzelései, melyeket el kell oszlatnunk. Ezután felajánlhatjuk, hogy kérdezzen, mondja el, mire kíváncsi. A kérdéseire felfűzve nekünk is könnyebb lehet beszélni erről a nehéz témáról.

- Mire figyeljen még a szülő, amikor a halálról beszél?

- Fontos, hogy ne kerüljük a halál kifejezést, ne használjunk helyette olyan szavakat, mint elment, elaludt, ezek könnyen összezavarhatják a gyerekeket, különös tekintettel a kisebbekre.

Legyünk megnyugtatóak, mondjuk el, hogy őrizzük az emlékezetünkben az elhunytakat. Ha a hitünk ad valamilyen magyarázatot a halálra és a halál utáni történésekre, például mennyország, újjászületés, arról is mesélhetünk. Ezekről akkor is beszélhetünk, ha nem hiszünk bennük, mivel a gyerekek számára szép, megnyugtató történetek lehetnek. Ha megkérdezik, ők is és mi is meg fogunk-e halni, ne kerüljük ki a kérdést. Mondhatjuk, hogy mindenki meghal egyszer, de addig még sok idő van hátra.

- Sokaknak adnak elég támpontot a fentiek, de, akinek határozottabb útmutatásra lenne szüksége, az szó szerint mit mondjon egy óvodáskorú gyereknek?

- Mondhatjuk például, hogy: ha valaki meghal, az azt jelenti, hogy a teste nem működik már tovább. Egyszer mindenki meghal. Az élet rendje, hogy az ember megszületik, felnő, aztán lassan megöregszik, és egy idő után meghal. Aki meghal, azt eltemetjük, de az együtt töltött idő emlékeit tovább hordozzuk. Amikor temetőbe megyünk, meglátogatjuk őket, és közösen emlékezünk rájuk.

Temetőbe gyereket?

- Sok szülő tétovázik, magával vigye-e a kisgyerekét a temetőbe. Nem fog-e megijedni, nem lesz-e neki rossz élmény?

- Szabad vinni temetőbe a gyerekeket, akár a kisebbeket is. Ez lehetőséget teremt a közös emlékezésre, a halálról és az ahhoz kapcsolódó szokásokról való beszélgetésre is. Ha ő is ismerte az elhunytat, annál fontosabb lehet a közös megemlékezés, mivel neki is szüksége lehet rá. A rituálék, a temetőbe menés, gyertyagyújtás segíthetik a gyász folyamatában. Ha viszont nem szeretne menni, azt tartsuk tiszteletben.

Így játszottak a gyerekek 100 éve - Sokat változott a világ

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük