"Anya, te is meg fogsz halni?" Hogyan beszéljünk a gyerekkel a halálról, hogy feldolgozza a veszteséget?

Mit érdemes mondani, és mit nem a halálról egy kisgyereknek?

GettyImages-1174255046
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány első és második hulláma is több ezer halálos áldozatot szedett hazánkban, sok gyermek vesztette el hirtelen szeretett nagyszülőjét, hatalmas űrt hagyva kis lelkükben. Valószínű, sok gyermekben ilyenkor merül fel kérdésként a halál fogalma és az, mit is jelent ez valójában. 

A felnőttek tudják, hogy a halál az élet elkerülhetetlen velejárója, noha erről a témáról csak nagyon óvatosan lehet beszélni a gyerekekkel. Óvodáskorban már felmerülhet az igény arra, hogy a szülő megtanítsa neki, mi az élet és a halál közötti különbség, mi történik akkor, ha nem vigyáz az úttesten, és elüti egy autó. A pandémia miatt a kicsik elképesztően reálisan látják az eseményeket, már a kiscsoportos óvodások is tudják, hogy fertőtlenítővel kell kezet mosni, hogy beteg lett az óvó néni, hogy meghalt a szomszéd bácsi, vagy hogy azért nem találkozhatnak a külföldön élő nagyszülőkkel, mert lezárták a határokat.  

"Anya, te is meg fogsz halni?"

A gyermekek ebben a roppant nehéz időszakban akarva-akaratlanul szinte mindennap találkoznak az elmúlással valamilyen formában, hiszen a televízió, rádió és az internet is napi szinten ontja magából a vírussal kapcsolatos híreket. A gyerek életkorától nagyban függ, hogy a szülő mit mond neki a halálról, de a kulcs az, hogy minél őszintébbek legyenek, miközben igazodnak a gyerek szintjéhez. 

GettyImages-1157439235

A gyermek előbb-utóbb megkérdezi, hogy a hozzá legközelebb álló szerettei, az édesanyja és édesapja, esetleg a testvérei is meg fognak halni egyszer? Noha talán nem is igazán érti, mit jelent a halál fogalma, érdemes neki egyszerűen, lényegre törően válaszolni, a gyermek életkori sajátosságait figyelembe véve.

"Az élet rendje, hogy az ember megszületik, felnő, éli az életét, dolgozik, aztán lassan megöregszik, megbetegszik, egy idő után meghal, és a felhők közé kerül a Jézuskához. Aki meghal, azt eltemetjük, és a szívünkben él tovább. Amikor temetőbe megyünk, meglátogatjuk őket, és közösen emlékezünk rájuk. Anya is egyszer meg fog halni, de az még nagyon sokára lesz, addigra neked is lesz szép családod és gyerekeid."

Lehet, hogy a gyermekek a válasz hallatán megijednek, talán szorongani kezdenek attól, hogy egyszer elveszíthetik imádott szüleiket, de a helyzetet a sok-sok beszélgetéssel, népmesék olvasásával és a biztonságérzet megszilárdításával lehet oldani. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyermek bizonyára tudni szeretné azt is, hogy mi lesz a halál után, amire világképétől függően többféle megnyugtató választ is adhat neki a szülő. Például azt, hogy a mennybe megy az, aki meghalt, vagy hogy egy új élet vár rá, ehhez az új élethez pedig mindenki csatlakozik majd nagyon sokára. 

Mit ne mondj semmiképp?

Amennyiben haláleset történt a családban, semmiképp se mondja a szülő a gyermekének azt, hogy például a papa örökre elaludt, vagy örökre elment. A gyermek megijedhet attól, hogy ha ő vagy szülei elalszanak, sosem ébrednek már fel, de ugyanúgy félhet attól, ha az édesanya elmegy otthonról, és azt hiszi, hogy talán már sosem tér vissza. Helyette így lehet megfogalmazni:

"A nagypapa beteg volt, és öreg, a doktor bácsik és nénik pedig már nem tudtak segíteni rajta, meghalt. Ha valaki meghal, már nem lélegzik, nem tud járni, beszélni, és nem tud megölelni téged. De ha egy csillagot látunk az égen, rá gondolhatunk."

GettyImages-503458062

Azzal sincs probléma, ha a szülő szomorúsággal vagy sírással dolgozza fel a veszteséget. Ilyenkor érdemes a gyermeknek elmagyarázni, hogy "anya most szomorú, amiért sosem látja többet a nagypapát, de nagyon boldog vagyok, hogy te itt vagy nekem, és együtt vagyunk." Ha a gyermek érzi a szülő szavaiból a nyugodtságot, ő pedig nem tabuként kezeli a témát, és őszintén válaszol a kérdéseire, a kicsinek is sokkal könnyebb lesz feldolgoznia a veszteséget.

A baba, aki kétszer született meg

A texasi Lewisville-ből származó kislány, Lynlee Hope Boemer nemrég ünnepelte négyéves születésnapját, holott az orvosok szerint kész csoda, hogy a terhesség során és a szülést követően életben maradt.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük