Van egy nagy baj a gyerekjátékokkal, amiről senki nem beszél, pedig fontos lenne
Erre a legtöbb ember nem is gondol, pedig hatalmas probléma.

barbi
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mielőtt megszületik a gyermeke, sok szülő megfogadja, nem lesz tízezernyi játék a szobájában, csak annyi, amennyi kényelmesen elfér, és amennyivel valóban játszani fog. Egy ideig talán tartja is a fogadalmát, de végül, ahogy telnek az évek, mennek a szülinapok, karácsonyok, egyre csak gyűlhet a készlet a gyerekszobában.

A gyerekek olykor maguk is kinéznek játékokat, és addig könyörögnek, míg végül meg nem kapják, de a boldog arcocskát látó szülő sem fosztaná meg a játékok örömétől a gyermekét. A kicsik imádják őket, és számukra sosem elég belőlük, koruknál fogva sem - logikus, hogy egy tízéves nem akar már babakori játékaival játszani. Az elillanó szülői szigor és a nevető gyermekarc viszont csak az érem egyik oldala: a probléma az egyre csak gyülekező játékokkal a rengeteg műanyag, illetve a gyárak által kibocsátott környezetszennyező anyagok sora.

Amire sokan nem gondolnak

Olyan szempont ez, amire a legtöbb ember még csak nem is gondolna. Azt hinnék, a játékok csak az egyre fogyó hely és egyre sokasodó holmik miatt aggályosak. Mivel megveszik a játékokat, a játékgyáraknak megéri minél többet piacra dobni. Nagy üzlet a játékbiznisz a vágyakozó gyerekek és az örömükre szomjas szülők miatt.

A Föld nevű bolygón pedig egyre csak nő és nő a műanyag jelenléte, sajnos, ráadásul rengeteg műanyag játék rendkívül olcsón elérhető, így a műanyag szinte cunamiként lepi el a világot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A Greenpeace szakértője, Kevin Brigden fontos gondolatot vetett fel:

- Ha egy műanyag játék nem egy hosszú életű játék, akkor valóban ez az az alapanyag, amiből szeretnénk, hogy az adott játék legyen? Ahogy kibontja, úgy el is dobja egyszer az ember, és mindből szemét lesz.

Nem kerülnek a szelektívbe

Noha mindenütt vannak szelektív hulladékgyűjtők, a kidobott - törött, felnőttként kiszelektált, egyéb - műanyag játékok zöme nem azokban végzi. Az emberek nem veszik a fáradságot, és viszik el a megfelelő kukáig a műanyag játékokat, így ezek nem lesznek újrahasznosítva. A gyerekjátékok nagy többsége a hagyományos, vegyes szemétbe kerülve óriási mértékű szennyezést jelent.

Itt érdemes megjegyezni, hogy nem csupán a lusta emberek a hibásak. A megfelelő szemetesbe eljuttatott műanyag játékok közül sem mind alkalmas ugyanis az újrahasznosításra, így ismét csak a játékgyártók számlájára írható a gigantikus mértékű környezetszennyezés.

Sajnos a bolygó egészsége mellett felmerül az embereké is. Ők is veszélyeztetettek a játékipar miatt. A káros anyagok, melyek a játékok anyagába kerülnek, nem teljesen egyértelmű az orvostudomány számára, miként ártanak pontosan, de kétségtelenül ártalmasak lehetnek. A ftaláttartalom például a rák, a diabétesz és a születési rendellenességek kapcsán merült már fel bűnbakként.

Mit tehet a szülő?

Szülőként érdemes minél inkább redukálni a műanyag játékok számát. Nagyon sok szép játékot árulnak fából is, melyek bevizsgáltságát mindig figyelni kell, mert csak a biztonságosnak nyilvánított játékokról tudni, hogy nem festették egészségre káros festékkel. Persze, a legtöbb játék, ami a gyerekek számára igazán megkapó, műanyag. Ha kap valamit a gyerek, akkor az a játék legyen jó minőségű, erős anyagú, így megörökölheti azt másik kisgyerek, kistestvér is.

Sokan elmennek turkálókba is, ahol még használható, jó állapotú játékokat lehet vásárolni. Bár lehet, sokakban felmerül, mennyire higiénikus ez, mindent el lehet mosni, le lehet fertőtleníteni gyerekbarát módon, ráadásul az óvodában sem vadiúj játékokkal játszanak a gyerekek. Egy hátulütőjük mégis van a használt játékoknak: azok címkéje, csomagolása nem feltétlenül van már meg, így nem lehet meggyőződni, bevizsgáltak-e, biztonságosak-e. Környezetvédelmi szempontból mindamellett kiváló ötlet a használt játékok ily módon történő újrahasznosítása.

Végül a szülők azzal is tehetnek az ügy érdekében, hogy a műanyag gyerekjátékokat, ha azok eltörtek, használhatatlanná váltak, és kidobásra kerülnek, annak ellenére is elviszik a szelektív gyűjtőbe, hogy nem feltétlenül lesznek újrahasznosíthatóak. A lehetőség így is megvan, hogy talán mégis. Bízzuk azokra, akik kiválogatják majd. A Föld, a környezet, gyermekeink, unokáink jövőbeni környezete érdekében igazán útba ejthetők ezek a konténerek. Akár a heti bevásárlást intézve vagy a gyerekért az oviba indulva.

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük