Ha nagyon fáj a szoptatás, vagy egyszerűen nem megy: ezért ne bántson, ha tápszerre váltotok

Sokakkal előfordul az ilyesmi, de nincs ok elkeseredni.

szoptatas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csodaszép dolog a szoptatás, és tudvalevő, milyen sok jó tulajdonsága van az anyatejnek. Ezektől vezérelve sajnos rengetegen határolódnak el makacsul attól a ténytől, hogy bizony, vannak esetek, amikor hiába szeretne, nincsen rá mód, hogy egy anya szoptasson.

Szigorúságuk erős nyomást gyakorol azokra az anyákra, akik ebben a helyzetben vannak, és tetézi a bennük gyakorta ébredő erős lelkifurdalást. Az anyatejes táplálás mellett kampányolók, természetes akadályokat tekintetbe nem vevők miatt ezek az anyák attól félnek, valamit nem adtak meg a gyermeküknek, amire szüksége lett volna, és épp akkor, mikor a szülés után, friss anyaként egyébként is életük érzékeny, sebezhető periódusát élik. Szó sincs arról, hogy az anyatejes táplálás előnyeit ne kellene kommunikálni, ám verbálisan megkövezni azokat, akiknek valamiért nem jön össze, és tápszeres táplálásra térnek át, nem lenne szabad. Léteznek bizonyos természetes akadályok.

Természetes akadályok

Mi lehet természetes akadálya a szoptatásnak? Az anyatejes táplálás sokszor egyszerűen abból az okból hiúsul meg, hogy az anyának egyáltalán nincs, vagy nagyon kevés teje van, esetleg hamar elapad. Ennek az egyéni okát nem minden esetben sikerül fellelni.

A tejtermelést az agyalapi mirigyben termelődő prolaktin nevű hormon vezérli, pajzsmirigy-, mellékvesekéreg-hormonokkal és inzulinnal karöltve. Ha ez a hormonális rendszer nem indul be, nem működik rendesen, az anyának nem lesz, vagy nem lesz elég teje. Arra is érdemes gondolni, hogy esetleg bent maradt a méhlepény egy darabja, ugyanis ennek a tej hiánya is egy jele lehet. Ezeket a tényezőket az orvosnak kell kizárnia.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kevés vagy elapadó tej a túl kevés vagy túl kicsi tejmirigy miatt is előfordulhat, melynek gyökere a kamaszkorban is keresendő lehet: akkori étkezési zavar, drasztikus fogyókúra, pajzsmirigyhormon-hiány a tejtermelődési nehézségben vagy képtelenségben éreztetheti felnőttként a hatását.

A tejhiány miatti feszültség és a baba érkezésével járó kezdeti nehézségek, változások, mint pszichológiai tényezők is lehetnek akadályai a tejtermelődésnek. Valószínűbb, hogy lehet tejhiányra számítani, ha a család idősebb nőtagjai is voltak hasonló helyzetben, ám a hajlam öröklődése nem bizonyított tény, csupán tapasztalják.

A másik dolog, ami akadálya lehet a szoptatásnak, a fájdalom, a sebesedés, aminek több oka lehet. Az igénybevétel minden egyéb probléma nélkül is kikezdheti a mellbimbót egy idő után, de az is okozhat sebesedést vagy véraláfutásokat, ha nem sikerült még megtalálni a jó szopizási módot. Ezt nehezítheti a mellbimbó befelé fordulása, lapossága, de egyébként is gyakorlat kell hozzá. A nem megfelelően használt, túl nagy fokozatra állított mellszívó is okozhat kellemetlenségeket, repedéseket, ödémát. A kisebb sérülések könnyen elfertőződnek, és gyulladás léphet fel. Számos dolog vezethet fájdalomhoz, amit ugyan próbálhat az anya elviselni, de rossz ötlet megvárni, míg majd a fájdalomtól végigsírja a szoptatást. A tápszer ilyenkor is egy felelősséggel választható alternatíva, és úgy gyógyul meg hamar a mell, ha hagyják.

Semmi ok elkeseredni

A bűntudat és aggódás rengeteg anyánál már a kórházban megkezdődik, ha a szoptatás kezdettől fogva meghiúsul. Eltelik egy nap, kettő, sokszor akár három is, mire sikerül az első szopizás. Van, hogy még akkor sem, sőt, később sem jön össze, hiába a különféle praktikák vagy eszközök.

Szerencsére, és ezt jó tudni, az újszülöttek úgy jönnek világra, hogy körülbelül három napra elég tartalék van a szervezetükben, így nem éheznek a próbálkozás ideje alatt. Emiatt sok anya aggódik, ahogyan a teáztatás - főleg a cukros tea adása - is az anyák rémálma. Sajnos ez rengeteg kórházban bevett gyakorlat a szoptatás meghiúsulása vagy kis mennyiségű tej esetén.

A tápszer adása, akár kezdettől, akár idővel elapadó tej miatt kezdődik meg, egy logikus és felelősségteljes lépés, azon egyszerű oknál fogva, mivel a babának ennie kell. Bűntudatot érezni emiatt egyetlen percig sem szabad, inkább csak örülni, amiért létezik egy ilyen remek, jól bevált megoldás.

De a tápszer nem anyatej - mondják a szkeptikusok bölcsen, görcsbe rándítva az anyák gyomrát. Nem is állította senki, viszont a tápszergyártók laboratóriumaikban nap mint nap azon igyekeznek, hogy a legtökéletesebb összetételt, az anyatej legjobb alternatíváját megalkossák.

Önmagában a gyárak létezése ékes bizonyítéka annak, hogy nem egyedi tévedés csupán, ha egy anyának nincs, vagy kevés a teje, hanem általános, széles körű jelenség fellelt vagy nem lelt okokkal, melyeknek nincs mindig megoldása. Emberségén lenne érdemes inkább csiszolnia annak, aki elítél egy tápszereztető anyát, aki a szoptatással szívből próbálkozott.

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük