Heti hány fotót készítesz a gyerekről? Személyiségfejlődésének is árthatsz, ha túl sokat
Miért fotózd kevesebbet a gyereket?

GettyImages-858634420
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy megszületik az első gyermek, az édesanyák telefonjának galériájából a kis jövevény szép lassan kiszorít minden egyebet. A cseperedő gyerekről készült képeket küldjük a nagymamának, nagypapának, barátnőknek, nagynéniknek, nagybácsiknak. 

Az emlékek dokumentálása természetesen önmagában nem káros, ám érdemes átgondolni, hogy hol húzzuk meg a határt. A "Mikor lesz időm több ezer, számítógépre lementett képet átnézni?" még a legkevésbé lényeges kérdés a témát illetően.

Rád van szüksége, nem a telefonra

Ma már egészen hétköznapi látvány, hogy a gyerek mond valami kedveset vagy cukit az édesanyjának, és közöttük van a fényképezőgép. Iskolai ünnepségek, meccsek elmaradhatatlan kelléke a kamerázó szülő. A gyerek, ilyen szituációban, ha felvenné a szemkontaktust, nem tudja megtenni. Kedves gondolat, hogy a szép pillanatokat szeretnénk másokkal - közeli hozzátartozókkal - is megosztani, de a gyereknek rád van szüksége, nem egy kamera mögé bújó szülőre. Az együtt töltött idő ennél jóval tartalmasabban, közös programokkal, valódi beszélgetésekkel is telhetnének.

Maradj a jelenben!

A felnőttek vagy a múltba révednek, vagy a jövőn törik a fejüket, a mostban való lehorgonyzáshoz legtöbbjüknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük. A gyerekek azonban még nem veszítették el a jelenben létezés képességét. Épp ezért fontos, hogy szülőként ne vedd el tőle az ezzel járó élményt. Nem a fotó a lényeg, hanem a pillanat!

Ha tehát legközelebb a fényképezőgéphez nyúlnál, jusson eszedbe, ahelyett, hogy a múló pillanaton izgulnál, létezhetnétek a jelenben is. Könnyen lehet, hogy úgy találod majd, számodra is hasonlóan felszabadító, mint gyermeked számára.

Hagyd, hogy önmaga legyen!

TechClever kurzusok megalkotója, dr. Joanne Orlando szerint mindig érdemes átgondolni, mit is akarunk kezdeni a következő, gyerekről készült fotóval.

- Ha nem jut eszedbe más ok, mint hogy hozzáadd a képet a véget nem érő adatfolyamhoz, amely már a telefonodon van, akkor állj ellen a késztetésnek - javasolja dr. Joanne Orlando.

Ráadásul a gyakran fényképezett, videózott gyerek - különösen, ha nem „lesifotókról” van szó, hanem pózolnia kell a kamera előtt -, egy bizonyos idő és kor után állandóan szerepelni fog, nehezebben tudja kibontakoztatni a valódi személyiségét.

- Ha azt várják el a gyerektől, hogy minden nap cukin/aranyosan/jól nézzen ki a fotókon, ez vajon hogyan befolyásolja a kapcsolatát a szülővel. Ilyen körülmények között lehet-e önmaga a gyerek?

Kép és valóság

A gyerekek gyorsan felveszik a társadalmi értékítéleteket. Mi a jó, mi a rossz, mi a fontos, és mi nem az kérdésekre adott válaszokat észrevétlenül sajátítják el a közvetlen környezetükből. A közösségi médiában posztolt fotók egyik nagy veszélye, hogy gyakran úgy tűnik, mintha a képre adott reakciók, kommentek fontosabbak lennének, mint az átélt élményt, melyet a fotó megörökített. A gyerekek identitását tehát a környezetük értékítélete nagyban befolyásolja.

Ha úgy érzed, ilyen helyzet adódik a gyerek életében Anders Albrechtslund a dán Aarhus University professzora szerint  érdemes kihasználni a szituációt arra, hogy beszélj a gyerekkel, mi a különbség a kép és a valóság között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Digitális lábnyom

Érdemes belegondolni, vajon hány ismerősödről tennél fel képet a megkérdezése nélkül a Facebookra. Azok a gyerekek, akikről a szüleik napi vagy heti rendszerességgel posztolnak, iskoláskorukra már igen tekintélyes digitális lábnyomra tesznek szert. Nem pusztán azokkal a fotókkal van gond, amiket a növekvő gyerek utólag cikinek érez, hanem azokkal is, melyekkel kapcsolatban a szülő megfeledkezik az olyan alapvető szabályokról, mint hogy születési időt, helyet, az óvoda, iskola vagy sportegyesület nevét, ahová a gyerek jár, nem teszünk közzé a közösségi oldalakon. Soha ne feledd: ezek az információk veszélyesek, és visszaélésekre adhatnak okot!

A valóság az Insta-képek mögött

Néha még felnőttként is rácsodálkozunk, hogy néhány filterrel milyen bámulatos eredményt lehet elérni a fotók minőségét illetően.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük