Miért szeretik a gyerekek a dinoszauruszokat? Pszichológiai oka van

Minden dinoszaurusz nevét megjegyzi az óvodás gyereked? Ezért képes rá.

Gyerekek dinoszaurusz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1990-es évekig a dinoszauruszok szinte csak a tudósokat érdekelték. A ’80-as évek végén azonban hazánkban is elkezdték vetíteni a Tom Burton rendezte Denver, az utolsó dinoszaurusz című rajzfilmet, majd 1993-ban a Jurassic Park aratott óriási sikert világszerte.

Ez a két film egy-egy mérföldkő volt a dinók számára a népszerűség felé vezető úton. Az őshüllők iránti érdeklődés ma is töretlen az óvodás korosztályban. Az okát azonban sok szülő nem érti.

Intenzív érdeklődés a dinók iránt

Az óvodás korosztályra jellemző, hogy ha találnak valamilyen számukra érdekes témát, abba nyakig belemásznak. Ilyenkor kell a szülőknek megvenni a hatodik tündéres mesekönyvet, a nyolcadik játéktraktort vagy munkagépes szakkönyvet, a sokadik műanyag dinoszauruszt, őshüllős kártyát, dinós simis pólót. Azok az óvodások, akik nagyon intenzíven érdeklődnek a dinoszauruszok iránt, számos érdekes tényt jegyeznek az őshüllőkről. Míg a szülők épp csak a T-Rex és a Triceratops nevének memorizálásán vannak túl, addig raccsoló csemetéjük már felismeri és megnevezi az Archaeornithomimust és szoros - bár kissé egyoldalú - barátságot ápol a repülő Pterodactylusszal.

A szakemberek ezt az óvodásokra gyakran jellemző viselkedést Intense Interests - intenzív érdeklődésnek nevezik. Egy 2007-es kutatásban, amelyet a Developmental Psychology folyóiratban publikáltak DeLoache és kollégái 177 kisgyerek szüleinek kikérdezése után arra a megállapításra jutottak, hogy az intenzív érdeklődésű gyerekek 75%-a fiú. Bár a kutatók számára sem teljesen nyilvánvaló, hogy miért mutatkozik nemek közötti különbség e tekintetben, de valószínűsítik, hogy a fiúkra inkább jellemző a rendszerező gondolkodás, vagyis jobban képesek figyelmüket egy szűk témakörre összpontosítani, azt megérteni és a befogadott információkat rendszerezni.

Az intenzív érdeklődés a gyerek számára önbizalmat adhat, hiszen egy adott témában sokszor ő avathatja be a felnőtteket. Egy 2008-as tanulmány szerint az intenzív érdeklődés serkenti a gyerek kognitív képességét, fejleszti a gyerek figyelmét, az információfeldolgozási készségeket, a kicsik kitartóbbá válnak általa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Állatok a valóság és a fantázia határán

Bár a munkagépek, szuperhősök is rendkívül népszerűek - különösen a fiúk körében -, a dinoszauruszok iránti vonzalom mégis kicsit megfoghatatlan dolog a szülők számára. Mért épp a dinók? A magyarázatot a szakemberek abban látják, hogy mivel őshüllők már nem élnek, nem találkozhatnak velük a gyerekek, kicsit olyanok, mint az unikornisok és a tündérek. A repülő dinók sárkányokra emlékeztető szárnyai, a húsevők szörnyekre jellemző hegyes fogai beindítják a fantáziájukat. A dinoszauruszok tulajdonképpen olyan lények, akik a gyerekek fejében amúgy is gyakran elmosódó képzelet és valóság határán mozognak. Ettől pedig rendkívül vonzóvá válnak számukra.

Dinoszauruszra hasonlító madarak

A következő képek láttán sokan a Jurassic Parkra asszociálhatnak: nem csoda, hiszen ezek a madarak kísértetiesen hasonlítanak az egykori dinoszauruszokra.

8 madárfaj, ami ma is őrzi dinoszaurusz elődje külsejét: le sem tagadhatnák a származásukat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük