Kell fürdőbugyi az egészen kicsi gyerekre? Megkérdeztük a gyerekorvost
Nemcsak kényelmi, higiéniai szempontok is felmerülnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagyobbacskákra már rendszerint adnak, de egy apró fürdőbugyi igazán semmiben nem akadályozza a kisebbeket sem - mégis rengeteg szülő hagyja meztelenül szaladgálni a strandon a kisgyerekét. Ezzel azonban egészségét veszélyezteti: hogy hogyan, arról dr. Kiss Katalin gyermekorvost kérdeztük.

- Ez nagyon helytelen szokás, több okból is. Egyrészt itt érzékenyebb, finomabb, vékonyabb a test bőre, jobban pirulhat és megéghet -  figyelmeztet egy kellemetlenségre a gyermekorvos, amelyre valószínűleg egyetlen szülő sem gondolna, pedig a mai erős UV-sugárzás semmi perc alatt napégést okozhat.

Intim fertőzések

A szakorvos arra is felhívja a figyelmet, hogy a kicsi a strandon jön-megy, leül a fűbe, homokozik, és ilyenkor számtalan kórokozóval találkozik a bőre. Jó, ha legalább egy fürdőbugyi védi intim testtájékát, hogy az ne szennyeződhessen be, ugyanis a kórokozók által betegség alakulhat ki:

- A húgycsövön feljutott kórokozók húgyúti-ivarszervi megbetegedéseket idézhetnek elő: mindkét nemnél húgyúti fertőzést, lányoknál hüvelyi váladékozást, gyulladást okozhatnak, továbbá felvetődnek egyéb, vírusok által okozott elváltozások is, mint például a humán papilloma vírus okozta megbetegedések, szemölcsök, amik valójában nemi úton terjednek, de a praxisomban előfordult már hatéves gyermeknél húgycsőelváltozás, amit meg kellett műteni. Természetesen ez extrém ritka - folytatja dr. Kiss Katalin.

Bélférgesség is veszélyezteti a gyereket

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a homokban vagy a fűben állatok terjesztette betegségek is fenyegetik a gyereket. Veszélyes lehet, ha állati ürülékkel érintkezik, esetleg beleül, kiváltképp, ha teljesen csupaszon, esetleg a kezét a szájába veszi, miután a földre tenyerelt. A szülőnek fokozottan oda kell figyelnie a gyerekre ilyen helyzetekben:

- Sajnos a homokozók Magyarországon nem zártak, az állattartás szabályait csak nagyon kevesen tartják be, így a kutyák, macskák és egyéb állatok oda vizelhetnek és székelhetnek, ahol a gyermekek homokoznak, pancsolnak, saraznak, játszanak. Ezért fertőzésveszélynek vannak kitéve. Különböző állati peték juthatnak szervezetükbe, amik kikelve a bélcsatornában bélférgességet, felszívódási zavart idézhetnek elő, éjszakai viszketéssel, nyugtalansággal, hasfájással - figyelmeztet dr. Kiss Katalin.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Meztelenül emberek között

A gyermekorvos az egészségügyi szempontok mellett megemlített egy másikat is, a gyerek meztelenséghez való viszonyulásáét:

- Nem utolsósorban beszélnék a szemérem kérdéséről. Tanulják meg eltakarni azokat a testrészeket, amelyeket a Teremtő is eltakartat, ne legyen a strand egy "felvilágosító tanóra" - mondja dr. Kiss Katalin.

Ezt is szeretjük