6 ok, amiért a gyerekek lehúzgálják magukról a ruhát: totyogósok gyakori szokása

Szülőként sokan tapasztalják, hogy egy váratlan helyen és pillanatban vetkőzni kezd, felhúzgálja ruháit a gyerekük.

farmerruhas-kislany
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hároméves-négyéves kor körül sok minden elkövetkezik egy kisgyerek életében, ami addig nem volt meg. Ilyen az úgynevezett hisztikorszak, amin minden kicsi átesik, de ilyen a szintén gyakori jelenség, a vetkőzés is, amire gyakran nyilvános helyen, váratlan pillanatokban kerül sor.

A szülő persze zavarba jöhet, de a gyerek számára a ruhákat fel- vagy épp lehúzni egy zsúfolt bevásárlóközpontban vagy étteremben cseppet sem kínos. Kérdés, hogy miért csinálják, és hogyan lehetne ennek mégis elejét venni.

Miért veti le a ruháit a gyerek?

Gyermekek viselkedésével foglalkozó szakértők hat okot látnak a ruhák váratlan levetése mögött. Ha a szülő ezekkel tisztában van, könnyebben elébe mehet az ilyen helyzeteknek, avagy segíthet a gyerek esetleges problémáján.

1. Kommunikációs akadályok

A kisgyerekek számára, akik még alighogy megtanulták a legalapvetőbb dolgokat elmondani, nehézséget okozhat kifejezni gondolataikat. Ha például meguntak egy játékot, elunják magukat egy adott helyzetben, környezetben, fáradtak vagy éhesek, szomjasak, de elmondani nem tudják, vagy meg sem fogalmazódik, csak egy negatív érzés ébred bennük, az késztetheti őket arra, hogy a ruháiktól, mint egy zavaró tényezőtől megszabaduljanak. Ilyenkor érdemes sorra venni a lehetséges okokat, és segíteni a kimondatlan problémán.

2. Figyelemfelhívás

A kisgyerekek nagyon igénylik a figyelmet, és szinte bármit elkövetnek, hogy kivívják azt. Ha a gyerek körül a felnőttek csak egymással beszélgetnek, tévéznek, esetleg telefonálnak, akkor a gyerek próbálhat keresni valamit, amivel magára irányíthatja a figyelmüket.

A vetkőzést látva a szülők a gyerekhez kapnak, és visszaöltöztetik, elmondják, hogy ezt nem szokás, egyebek - a vetkőzés tehát jó stratégiának bizonyulhat, amit a gyerek meg is tanulhat. A ruháktól való megszabadulást tehát a szülő átértelmezheti egy kéréssé a gyerek felől, hogy több figyelemre van szüksége.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. Felfedezés

Hároméves kor körül teljesen természetes, hogy a világ felfedezése mellett a gyerek önmagát is felfedezi, a kislábujjától a feje búbjáig. Ha vetkőzik, egyszerűen az is lehet a célja, hogy belásson a ruhái alá. Ezért megszidni soha sem szabad a kicsit, csakis elmagyarázni, hogy ilyesmit sosem csinálunk nyilvános helyen, mások előtt.

4. Tanulás

A gyerekek élvezik, hogy minden nappal többet tudnak, és több mindenre képesek egyedül. Ahogy sikerélmény megtanulni egyedül inni a kispohárból, sikerélmény egyedül vetkőzni is. Amennyiben elérkezett a pont, hogy az esti fürdéskor már a gyerek is segít levetni a ruháit, ugyanezt, mint sikerélményt hozó cselekvést vagy játékot, jó eséllyel napközben is gyakorolhatja. Mivel az önállósodás alapvetően fontos és jó, dorgálás helyett érdemes megtanítani az öltözést is a gyereknek, így a levetett ruhát azonnal vissza is veheti.

5. Hiszti

A gyerek beszéde, önuralma, problémakezelése még messze nem olyan fejlett, mint egy felnőtté, és ez nem is várható el tőle. A ruhák levetése lehet a gyerek számára bosszantó helyzet lecsapódása is. Ha hiszti közben vetkőzik a gyerek, akkor egyértelműen a számára kellemetlen dolog lehet a háttérben. Érdemes valamivel teljesen más irányba vinni a kicsi figyelmét, hogy a kritikus pár perc mielőbb véget érjen.

6. Egyszerű kényelmetlenség

A lelki okokat fontos kutatni, de az egyszerű fizikai tényezőkről se feledkezz el. A vetkőzés hátterében nemes egyszerűséggel az is lehet, hogy az öltözék nem kényelmes, túl meleg, esetleg az anyaga okoz kellemetlen érzetet a gyereknek. A legegyszerűbb rákérdezni, jó-e abban a ruhában lenni, vagy rossz, melege van-e, kerülve a kényelmes és egyéb olyan szavakat, melyeknek az értelmét még nem feltétlenül érti a gyerek.

Ha ismeri a problémát, a szülő könnyen orvosolhatja. Ha a gyerek még túl kicsi, meg is figyelheti, melyik az a ruha, amit rendre le akar vetni a gyerek, valahányszor ráadja, és azt a jövőben mellőzheti. Végül, egy ruhacsere is segíthet, ha a gyerek még túl kicsi, és nem tudja megválaszolni, mi a baja az öltözékével.

Fontos

Amennyiben a gyerek már öt- vagy hatéves, esetleg még több, ám ilyen vetkőzések még mindig előfordulnak, feltétlenül el kell menni egy gyerekpszichológushoz, és kikérni a véleményét. Minél idősebb korban fordul elő, annál nagyobb a kockázata, hogy valamilyen komoly lelki probléma vagy pszichés zavar áll a háttérben.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük