Miért lélegzik nyitott szájjal a gyerek? Szülőként fontos felfigyelni rá

Az orvost kérdeztük, mi lehet a nyitott szájjal lélegzés hátterében.

Nyitott szájjal légzés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos sok szülő csak rá-rászól a gyerekére - vagy még azt sem -, ha száját nyitva felejti, és úgy veszi a levegőt. Pedig nemhogy elsiklani nem szabad a jelenség felett, de meg is kell találni az okát, amiben egy fül-orr-gégész segíthet.

Mi Dr. Bacsa Judit gyermek fül-orr-gégészhez fordultunk, aki elmondta, mik állhatnak a háttérben, ha egy gyerek nem lélegzik orron át, csak szájon.

Az okokról általában

- Mire vezethető vissza, ha egy gyerek szájon át lélegzik?

- A szájlégzés oka gyermekkorban lehet alkati, veleszületett adottság, ha például kicsi a gyerek orra. A veleszületett okok közt szerepel az orrjárat veleszületett elzáródása is. Ez már a születéskor kiderül, hiszen az újszülötteket az újszülöttosztályon szűrik-vizsgálják. Ez ritka jelenség.

A szájon át légzés előfordul még fogzás idején, valamint okozhatja, ha a gyerek orrába idegentest került, emellett gyulladások, nátha miatti orrfolyás, allergiák, légúti és ételallergiák, orrpolipok, krónikus gyulladások, orrmandula-megnagyobbodás, valamint egyszerű, beszáradt orrváladék is.

Egyszerűbb és komolyabb okok részletesen

- A legegyszerűbb ok mind közül, ha az orr egyszerűen a beszáradt orrváladék miatt nem ereszti át a levegőt.

- Az orr feladata a beszívott levegő felmelegítése, a bacilusok, vírusok és a por kiszűrése, a levegő párásítása, az alsó légutak védelme. Eközben az orr váladékot termel, melyben a káros részecskék feloldódnak, és orrfújással el lehet távolítani ezeket.

Sajnos a gyerekek nem fújják olyan gyakran az orrukat, mint ahogy kellene - a felnőttek sem -, ezért az orrváladék egy idő után beszárad, és légúti akadályt képez az orrban. Fontos teendő, hogy a gyerekeket másfél-kétéves korban meg kell tanítani orrot fújni. Sós vizes orrspray és orrkenőcs, bő folyadékfogyasztás ugyancsak segíthet.

- Miért nem szabad elhanyagolni az orr tisztítását?

- A gyermekkori fülészeti betegségek nagy hányada orrdugulással kezdődik, ezért megéri a fáradságot a duguláselhárítás. Az orrdugulás és a szájlégzés számos kórállapot kiindulópontja, ezért tanácsoljuk a szülőknek, hogy figyeljenek erre a talán aprónak tűnő jelre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Vegyük sorra a további okokat! Ami az alkati tulajdonságokat illeti, a kicsi orr tehát problémás lehet?

- Mindennapos dolog, hogy a babáknak sokáig nagyon picike az orruk, ami rettentően bájos, csak éppen egy minimális nyálkahártya-duzzanattól vagy két csepp váladéktól is lezáródik. Ez elég ijesztő tud lenni, hiszen a csecsemő obligát orrlégző: ha az orra eldugul, nagyon nehezen tud szopni-enni, ijesztően fuldoklik.

Itt kell megemlíteni a rettegett bölcsőhalált, aminek senki sem tudja igazán az okát, de nem lehet kizárni, hogy egyes esetekben az elégtelen orrlégzés is szerepet játszhat.

- Mit lehet tenni, hogy a baba kapjon levegőt az orrán át?

- Az orrlégzés javítására másfél-kétéves korig korlátozottak a lehetőségeink. A tengervizes orrcseppentés, orrszívás, orrkenőcs használatán túl a pici orrú babák sokat legyenek ölben. A bébiőr, légzésfigyelő használata minden baba számára ajánlott.

- Következő okként a fogzást említette. Milyen módon vezet az szájon át légzéshez?

- A fogzás is gyakori oka az orrfolyásnak, orrdugulásnak. A fogzás sok babát megvisel, fájdalommal, étvágytalansággal jár, a régiek ezt fogfrásznak hívták. Mivel fogzáskor a baba mindent a szájába vesz, előfordulnak felső légúti fertőzések is, hőemelkedéssel, lázzal. Ilyenkor a tünetek szétválogatása szakorvosi feladat: gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálatra van szükség.

- A szájon át légzést orrba került idegentest is okozhatja, amint mondta. Ez önmagában is ijesztően hangzik.

- Kisgyermekkorban, főleg óvodásoknál gyakori, hogy különböző dolgokat az orrukba dugnak a gyerekek. Játékdarabkákat, babot, borsót, cukorkát. Ha a szülő tanúja az esetnek, rögtön ki kell fújatnia az orrocskát. Soha nem szabad sem csipesszel, sem más eszközzel az orrban turkálni!

Nehezebb a dolog, ha a gyerek úgy csinálja, például óvodában, amikor senki sem látja. Féloldali, gennyes orrfolyás esetén, amikor felmaródik az orrbemenet, gondoljunk az idegentest lehetőségére, és kérjünk fül-orr-gégészeti segítséget, lehetőleg gyermek fül-orr-gégésznél.

- A nyitott szájjal való légzés további okaként a gyulladásokat és egyéb náthás megbetegedéseket említette.

- Igen. A gyulladások, vírusos náthák, a gennyes, bakteriális orrfolyás is ok lehet. Az óvodás korú gyermekeknél a betegségek legnagyobb arányát a felső légúti fertőzések és ezek szövődményei adják, főként a fehér bőrű gyermekeknél.

- Mi a teendő ilyenkor?

- A tünetek súlyosságától függően elég lehet a recept nélküli orrcsepp, az orrszívás-orrfújás, az orr tisztán tartása, a megfelelő étrendi szabályok betartása, az ágy, a meleg és a pihenés. Ha az orrfolyás, orrdugulás három-négy napnál tovább tart, és láz jelentkezik, érdemes a háziorvos tanácsát kikérni. Gennyes orrfolyás, szövődmények gyanúja esetén javasolt gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálat, váladéktenyésztés és lehetőség szerint célzott, gyógyszeres-antibiotikus terápia.

- Allergiák esetén ugyancsak jellemző a nyitott szájjal való légzés. Könnyű ezt felismerni?

- Az allergiák számos tünetet okoznak, mind légúti, mind bőrgyógyászati és általános tüneteket. Sokszor a laikusok nem ismerik fel, mert nincs meg mindig az orrfolyás, tüsszögés és orrdugulás triásza az allergiás náthánál. Színezi a képet a vírusos és bakteriális fertőzések ismétlődése is, főként kisgyermekkorban.

A tünetek szétválogatása sokszor szintén szakorvosi feladat, sok esetben csak a gyermek gondozása, követése alatt sikerül. Gyakran a negatív allergiatesztek ellenére az orrtükri kép, a családi és személyes kórelőzmények alapján allergiaellenes kezeléssel tudjuk egyensúlyban tartani a gyereket, és biztosítani a megfelelő testi és szellemi fejlődését.

Az allergiás orrdugulás sok esetben megtéveszti még az orvosokat is, és az orrdugulás-horkolás miatt orrmandulaműtétet javasolnak. Így fordulhat elő, hogy orrmandulaműtét után is visszatérnek a panaszok: a gyerek újra szipog és horkol, újra fáj a füle, egyebek.

- Orrpolipok, krónikus melléküreg-gyulladások is állhatnak a nyitott szájjal való légzés hátterében, mint említette.

- Ezek már az elhúzódó náthák szövődményei. A diagnózis felállításához szakorvosi vizsgálatok és sok esetben műtét szükséges.

- Hogyan alakul ki a légzési nehézséget okozó orrmandula-megnagyobbodás?

- Szintén az elhúzódó náthák, orrfolyások, fel nem ismert allergiák hatására az orrmandula megnagyobbodik, lezárja az orrgaratot, és számos további szövődmény kiindulási pontja.

Nagyon sok szülő kap jóakaratú tanácsokat óvónéniktől, szomszédasszonytól, logopédustól, miszerint ki kellene venni a gyerek orrmanduláját, mert nem kap az orrán levegőt. Rendelésemen mindennapi feladat meggyőzni a szülőket arról, hogy a rossz orrlégzés hátterében sokféle ok állhat, és ezek közül csak egy az orrmandula túltengése.

- Gyakoriak az ilyen orrmandula-eltávolító műtétek?

- Sok esetben orrmandulaműtétet javasol a fül-orr-gégész. A szülők azonban ne siessék el a műtéti megoldás választását, mert az orr tisztán tartásával, orrfújással az orrmandula képes visszanyerni normális méretét, és később teljesen el is sorvad.

- A szájlégzés komolyabb oka lehet továbbá az orr sérülése, ahogy említette a felsorolásban.

- A gyerekek orra gyakran sérül, ez általában zúzódás szokott lenni, ami néhány napig orrdugulással jár, tehát a dugulás néhány nap alatt megszűnik.

Van, hogy a sérülés érinti az orrsövény porcos vázát is, és komoly bevérzés alakul ki az orrsövényporc felett, a nyálkahártya és porchártya alatt. Célszerű az orr sérülésekor gyermek fül-orr-gégész véleményét kérni, mert a fel nem ismert vérömleny baktériumok táptalajául szolgál, és gennyesedés után az orr tartós torzulásához vezet.

Magnéziumban gazdag tízóraik stresszes napokra: segít a gyereknek koncentrálni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük