Miről lehet felismerni pontosan a gluténérzékenységet? Ezek a jellemző jelek
Ha bármelyiket tapasztaljátok, érdemes rögtön orvoshoz menni, majd kivizsgálást kérni.

baba-csodalkozik
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gluténérzékenység egy, a felnőtteket és gyerekeket egyaránt érintő autoimmun betegség, amikor is a bélbolyhok ellaposodnak, és nem tudják ellátni megfelelően a feladatukat. 

A tünetek lehetnek gyengébbek, illetve erősebbek is, ám egy közös: komoly hasi, emésztési panaszokat okoznak, ezért figyelemfelkeltő jelként kell őket értelmezni. Ha a következőket tapasztaljátok, érdemes szakemberhez vinni a gyereket kivizsgálásra.

Gluténérzékenység tünetei gyerekeknél

A gluténérzékenység tünetei meglehetősen sokfélék: hasfájás, hasmenés, erősen kidomborodó has, vékony végtagok, tejcukor-érzékenység, nyűgösség, levertség, kedvetlenség, étvágytalanság, fejlődésbeli visszamaradás, erőtlen izomzat, rugalmatlan bőr, vérszegénység miatt sápadtság, véralvadási zavar, az A-vitamin-hiány miatt fokozott hajlam a fertőzésekre, a D-vitamin hiánya miatt csontnövekedési zavar vagy csontdeformáció, fehérjehiányból eredően ödéma, kései nemi érés.

sapadt-fiu

A fenti jelek sokak számára nem feltétlenül a gluténérzékenység gyanúját keltik, ám, ha egy szimptóma is jelentkezik, érdemes megfigyelni, hogy milyen étel fogyasztása után fordul elő vagy erősödik fel. Amennyiben felmerül a gluténérzékenység lehetősége, azonnal orvoshoz kell fordulni, aki felállíthatja a diagnózist, és ellát a szükséges tanácsokkal.       

Miért alakul ki?

A betegség hátterében a szervezet egyes gabonafélék fehérjéivel szembeni túlérzékenysége áll: a glutén nevű fehérje egyes részei a bél nyálkahártyáján keresztül aktiválják a lisztérzékenyek immunrendszerét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat otthon

Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk a gluténérzékenységgel összefüggő szöveti transzglutamináz ellenes IgA antitestek kimutatására alkalmas. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A fehérvérsejtek ilyenkor gyulladásos folyamat révén rongálják a nyálkahártyát, minek következtében a bélbolyhok károsodnak, a tápanyagok felszívódása pedig akadályozottá válik. 

Mivel a szervezet így nem képes felvenni a működéséhez szükséges anyagokat, a gluténérzékenység nyomán különböző hiánybetegségek - például vérszegénység, fehérjehiány - alakulnak ki.

Mire kell odafigyelni a vizsgálat előtt?

Mindenekelőtt kulcsfontosságú, hogy a szülő ne fogja glutén- vagy laktózmentes diétára gyermekét a hivatalos diagnózis felállítása előtt. Valamint a vérvétel során érdemes a D-vitamin ellenőrzését is kérni.

Mivel a cöliákia örökölhető, ha valamelyik szülőnél vagy nagyszülőnél már regisztrálták, esetleg a családban több gyermek is van, egyikük pedig gluténérzékeny, ajánlott családi szűrésen részt venni, és minden gyereket kivizsgáltatni.

Ártalmas ételek a gyereknek

Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni: kicsi kortól a szülő feladata az, hogy megtanítsa csemetéjét a helyes étkezés alapszabályaira, hogy felnőttként ne legyenek komoly súlyproblémái. A következő étkek jobb, ha nem kerülnek a tányérra.

Ezt is szeretjük