Így nézett ki a mosogatógép őse - A kétgyerekes Josephine Cochrane találmánya örökre megváltoztatta a háztartásokat

Az édesanyák kreativitásának és megoldókészségének számos ma is használt találmányt köszönhetünk.

feltaláló-anya-borito

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokáig éltek az emberekben azok a sztereotípiák, miszerint az anyák szinte semmit nem csinálnak, amíg otthon vannak a gyerekkel. Szerencsére már a legtöbben belátják, hogy az anyaság is nagyon is embert próbáló feladat, ráadásul egy életre szól.

Az anyák jobb megítélésében számos olyan nő is közrejátszott, akik saját tapasztalataik alapján fejlesztettek ki eszközöket, melyek később az egész világon elterjedtek. Úgy tűnik, tényleg igaz, hogy az anyák mindenre tudják a választ.

Lehet bárkinek bármilyen zseniális ötlete a gyerekneveléssel kapcsolatban, mégis egy édesanya tudja a legjobban, mire van szüksége a babának és a családnak. Nem meglepő, hogy számos babaápolással és háztartással kapcsolatos tárgy ötlete is tőlük származik, hiszen gyermekük születése után úgy érezték, hogy sokkal könnyebbé is tehetik a folyamatokat.

A háztartások egyik kedvenc találmánya

A kétgyermekes, jómódú édesanya, Josephine Cochrane és férje, William gyakran adtak partikat otthonukban, így a piszkos tányérok is hamar felgyűltek. A nőnek elege lett abból, hogy alkalmazottaik kezében a drága porcelánok folyamatosan eltörtek mosogatás közben, így hatékonyabb módszert keresett.

feltaláló-anya1
Fotó: dackelprincess / Flickr

Egy Joel Hougton nevű férfi 1850-ben szabadalmaztatott egy fából készült, kézi hajtású eszközt, ami vizet locsol az edényekre. Viszont nem igazán volt eredményes, így nagy népszerűsége sem lett. Ezt fejlesztette tovább Josephine, aki magas nyomású vízsugárral igyekezett elérni az edények tisztaságát. A találmánya lett a mai mosogatógép őse, 1886-ban szabadalmaztatta. Mivel ebben az időben nem volt meleg víz a házakhoz bevezetve, így először éttermeknek és hoteleknek adta el a mosogatógépet, majd az évek alatt a háztartások egyik legfontosabb eszköze lett.

Az első babahordozó

A most 88 éves ápolónő és édesanya, Ann Moore a ’60-as években önkéntes nővérként szolgált a Békehadtestnél. Járt Németországban és Marokkóban is, de a Togói Köztársaságban tett látogatása jelentette a legfontosabb állomást. Első gyermeke, Mandela születése idején költöztek vissza férjével az Egyesült Államokba, és a nő sokat kísérletezett olyan babahordozó kifejlesztésével, amilyet az afrikai asszonyoknál látott.

A kendőkkel megkötött módszerüket kissé nyugtalanítónak és veszélyesnek találta, ezért megalkotta a babahordozó nyugati édesanyák számára biztonságosabb formáját. Először szájról szájra kezdett terjedni a találmány híre, majd 1969-ben szabadalmaztatták. Az édesanyák ma is előszeretettel használják.

Az eldobható pelenkát is egy édesanyának köszönhetjük

Marion Donovan a hagyományos textilpelenkák uralmát törte meg, amik az 1800-as évek elején terjedtek el. Mivel nem volt jó a nedvszívó képességük ezeknek a kezdetleges pelusoknak, gyakran próbálkoztak gyapjú- vagy gumiborítással, de ezek mind kidörzsölték a babák popsiját, valamint a folyadékot sem tartották meg kellően. Bár a 20. század elején is voltak már tervek az eldobható pelenkák feltalálásáról, ezek az ötletek mind meghiúsultak, és csak 1946-ban történt áttörés.

Marion Donovan
Marion Donovan

A brit háziasszonynak már elege lett abból, hogy folyamatosan cserélni kell a ruhákat és ágyneműket az átázás miatt, de kislánya fürdetése közben kipattant a fejéből egy ötlet. A korábban pelenkaként használt szövethez hozzávarrta a zuhanyfüggöny egy darabját, majd elégedetten tapasztalta, hogy így már nem ázik át, és a baba popsiját sem irritálja. Találmányát először csak kézzel készítette, hiszen a nagy gyártók folyamatosan visszadobták az ötletét. Saját üzletében kezdte árulni a pelenkákat, majd a sikert látva hatalmas összegért felvásárolták a cégét.

Baba, ami megváltoztatta a világot

A Barbie babát talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen a játékvilág megkerülhetetlen eleme már egészen 1959 óta. Ekkor alkotta meg Ruth Handler, méghozzá anyai megfigyelései által. Látta, hogy lánya, Barbara szereti babáit felnőttruhákba öltöztetni, ekkoriban viszont az összes játék csak gyerek alakban létezett.

Ruth és Elliot Handler.
Ruth és Elliot Handler.
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Egy európai út során talált rá a német Bild Lillire, ami végre egy felnőtt nőt ábrázoló játékbaba volt, ennek alapján alkotta meg a lányáról elnevezett babát. Mivel a férje a Mattel egyik alapítója volt, sokan úgy hihetik, könnyen ment a termék gyártása, ám a férfinak először nem igazán tetszett az ötlet. Végül a Mattel mégis piacra dobta Barbie-t, és átütő siker lett: már több milliárdnyit adtak el belőle, a popkultúra része lett, és máig a cég legjövedelmezőbb terméke.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nagy sikerek ellenére sokan támadták a Mattelt és Ruthot is, hiszen a babák irreális testalkata és álomélete sok nőben szorongást keltett, a kislányoknál pedig egészségtelen testképet idealizált. A támadások hatására a cég egyre több típust dobott piacra: megjelentek a különböző etnikumú babák, valamint Barbie rengeteg munkakörben is kipróbálta magát, ezzel is hangsúlyozva, hogy a nők milyen sokoldalúak lehetnek. A sorozatos nyomás hatására a testalkatuk is változott, ma már sokkal reálisabb megjelenésű játékok is sorakoznak a polcokon.

8 inspiráló nő világhírű találmányokkal

Ezek a zseniális asszonyok innovatív és kreatív ötleteikkel sokat segítettek az embereken, és megkönnyítették a mindennapokat.

8 nő, aki megváltoztatta a világot a találmányával: a golyóálló mellénytől az ablaktörlőig

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük