Fejfájás, hideg végtagok, merev nyak
Az agyhártyagyulladás tünetei és kezelése
Esetenként halálos lehet, és főleg a legkisebbek között szedi áldozatait.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az agyhártyagyulladásról, orvosi nevén meningitisről a legtöbben az ezredfordulót követően lezajlott súlyos eset kapcsán hallottak, amikor több csecsemő és kisgyerek is a fertőzés áldozatául esett - az öt év alatti csemeték ugyanis különösen fogékonyak erre a fajta fertőzésre. Bár azóta nagyobb járványra szerencsére nem volt példa, időről időre felüti a fejét a betegséget okozó meningococcus C nevű kórokozó.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az agyhártyagyulladásra sokszor már csak előrehaladott állapotában derül fény, mivel kezdeti tünetei kevéssé jellegzetesek, illetve nehezen észrevehetők, így azok alapján a szülő leginkább egyszerű influenzára gyanakszik. Tudd meg, miként ismerheted fel időben, ha baj van.

Hogy kapja el a gyerek?

A meningococcus C baktérium jellemzően szoros testi kontaktus esetén, cseppfertőzés - például köhögés, tüsszentés - útján terjed, így a kicsi leginkább közösségben kaphatja el.

A baktérium az orr és a torok nyálkahártyájában érzi jól magát - ebből a közegből kikerülve csak igen rövid ideig marad életképes. Így az agyhártyagyulladást különböző élelmiszerek vagy ivóvíz fogyasztásával gyakorlatilag nem lehet elkapni, mint ahogy annak is nulla a valószínűsége, hogy az uszoda vizében fertőződik meg a gyerkőc.

Számos gyermek hosszabb időn keresztül magában hordozza a meningococcus C-t, mégsem betegszik meg, sőt, a baktérium - fokozott munkára késztetve az immunrendszert - még támogatja is a természetes védettség kialakulását.

Néhány csemete esetében azonban a kórokozó kerül ki győztesen a küzdelemből, és a vérkeringésen keresztül eljut az agyhártyákhoz, ahol gyulladást okoz. Különösen veszélyeztetettek az öt éven aluliak, de a gyerek korától függetlenül rizikófaktort jelent a már jelen lévő megfázás, influenza, felső légúti betegség is, mivel ezek elősegítik az agyhártyagyulladás kialakulását.

A betegség tünetei

A gyors felismerés ez esetben életmentő lehet, hiszen a kezeletlen meningitis rövid időn belül súlyos, akár végzetes keringési elégtelenséghez vezethet. A szülő dolgát sajnos megnehezíti, hogy a betegség első tünetei lényegében megegyeznek az influenzáéival, ám az agyhártyagyulladás hamarosan más módon is hírt ad magáról. Ez utóbbi panaszok azonban csecsemőknél és gyerekeknél mások és mások lehetnek.

Csecsemők

Agyhártyagyulladásra utalhatnak a hideg végtagok, a petyhüdt izomzat, a sápadt, foltos bőrszín és a sehová sem néző, üres tekintet. Sok baba visszautasítja az ételt vagy az anyatejet, esetleg hány. Némelyikük nyugtalan, ingerlékeny, mások nehezen ébreszthetők, illetve lelassultak - az azonban szinte biztos, hogy az agyhártyagyulladásban szenvedő csecsemő a megszokottnál panaszosabban - és többnyire magasabb hangon - sír. Gyanúra ad okot a fej hátrahajlása, illetve a hát ívben való meghajlása is.

Gyerekek

Esetükben az influenzaszerű tünetek, a hideg végtagok és a hányás mellett agyhártyagyulladást jelezhet még a súlyos fejfájás, a fénykerülés, az aluszékonyság és a szédülés, amihez zavartság, illetve idő- vagy térbeli dezorientáció párosulhat.

Fokozza a gyanút a fejfájás, valamint az ízületi vagy izomfájdalom. Gyerekeknél az agyhártyagyulladás egyik legtipikusabb tünete a tarkó kötöttsége.

Négy szobanövény, amit ne tarts az otthonodban!

A kórokozók mellett olyan ártalmatlannak tűnő dolgok is veszélyt jelenthetnek a kicsire, mint például a szobanövények. Videónkból megismerheted a mérgező fajtákat.

Kezelés

Feltétlenül szükség van antibiotikumos kezelésre, ellenkező esetben súlyos, akár halálos kimenetelű szepszis alakulhat ki. Az orvos a vérből és az agyvízből nyert kórokozók érzékenységétől függően rendel gyógyszert. Sajnos gyógyulás után is fennmaradhatnak úgynevezett maradványtünetek - ilyen például az agykárosodás, az epilepszia, a látás- vagy halláscsökkenés, illetve -vesztés.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Így előzd meg!

Mint a fentiekből is kitűnik, ez esetben különös jelentőséggel bír a megelőzés, melynek egyetlen hatékony módja a védőoltás. Kétfajta oltóanyag is forgalomban van. Az olcsóbb, úgynevezett poliszacharid vakcinák két év alatti kicsiknek egyáltalán nem adhatók, és a hatékonyságuk is erősen vitatott szakmai körökben. A konjugált vakcinák drágábbak ugyan, viszont már két hónapos kortól adhatók, és, mivel immunmemóriát hoznak léte, hosszú távú védettséget biztosítanak.

Ezt is szeretjük