5 zöldség februárban, ami sok fontos tápanyagot tartalmaz: ne a műparadicsomot vedd!

Miért vásárolnál olyan zöldségeket, amiknek nincs is szezonja?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szoktál télen bikinit húzni, vagy tangapapucsban útnak indulni? Furcsa lenne, igaz? Akkor joggal merülhet fel a kérdés, az vajon miért ne lenne legalább ilyen furcsa, hogy valaki februárban, vagyis télen nyári szezonban termő zöldségeket fogyasszon? Mégis hogyan kerülhet ilyenkor paradicsom az asztalra?

Persze a kérdés nem is ez, hiszen az áruházak megoldják. Inkább az a gond, hogy sokak tényleg bedőlnek az illúziónak, hogy ezeket a télen termelt, tápoldatban, lámpa alatt nevelt, vagy éppen világ túloldaláról idehurcolt terményeket megvéve vitamindúsan étkezik a család. Pedig csak a nevük és a külsejük hasonlít, semmi más azokra a napérlelte, lédús, vitaminban gazdag zöldségekre, amiket nyáron kapni, jó esetben magyar termelőtől.

Ki kell használni a természetadta szerencsét, hogy az ember sohasem marad vitaminforrás nélkül. Minden szezonnak, így a télinek is megvannak a maga zöldségei, amelyek változatosan variálhatók. Hagyd a műparadicsomot, mutatunk ezekből néhányat!

A fekete retek a februári időszak egyik legnagyszerűbb vitaminforrása. Rengeteg C-vitamin van benne, ráadásul baktériumölő és légúttisztító hatású is, aminek hála a megfázásos időszakban különösen hasznos.

Soroljuk: B- és C-vitamin, vas, folsav, magnézium, kalcium - csak néhány a cékla vibráló színe mögött rejtőző értékes tápanyagok közül. Fogyasszátok gyakran februárban is műzöldségek helyett!

Talán inkább fűszer, mint zöldség, mindenesetre ilyenkor is van fokhagyma, melynek illóolajai antibiotikus hatásúak, tehát baktériumölők, és hiszed, vagy sem, kétszázféle biológiailag aktív anyagot tartalmaz: enzimeket, ásványi anyagokat, aminosavat. Fokhagymázzátok meg a pirítós alját, nagyon finom, és jót is tesz.

A nagy téli kedvenc, a savanyú káposzta remek vitaminforrás lehet a családnak. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, a benne lévő rostok és hasznos baktériumok pedig jót tesznek az emésztésnek.

Tudtad? A lilakáposzta a fehér káposztánál hat-nyolcszor több C-vitamint tartalmaz! Emellett sok benne a vas, tartalmaz K- és U-vitamint, csökkenti a koleszterinszintet, illetve jó hatással van az emésztésre is ballasztanyag tartalma miatt.

Végül a zöldségek után egy kis ráadás: ilyenkor se feledkezzetek meg az olajos magvak fogyasztásáról, természetesen sózatlanul. A dió, a mogyoró, a mandula télen is remek vitaminforrások, és értékes olajokban gazdagok.

Fantáziadús szendvicsek

Nem tudod belediktálni a gyerekbe a zöldséget, akárhogy próbálod? Mutatunk pár tippet, hogyan tálald a gyerekszem számára kívánatosan.

Tele van vitaminnal, finom, és még jól is néz ki: 9 gyerekbarát szendvics zöldségekkel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük