Ezért nem hajlandó aludni a gyerek
6 ok a háttérben, ami sosem jutna eszedbe
Az alvászavar mögött esetenként olyan apróságok állhatnak, melyekre soha nem is gondolnál.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok családban csak a legnagyobb nehézségek árán lehet a gyerkőcöt ágyba dugni, a szülők pedig más és más okokat vélnek felfedezni a probléma hátterében: - Az én fiamnak kisebb az alvásigénye, mint a többi gyereké. A lányom soha nem volt jó alvó. A fiaim túlságosan elevenek ahhoz, hogy veszekedés nélkül ágyba lehessen küldeni őket.

A fentiek azonban valóban csak kifogások. Ugyanazok a gyerekek, akik rossz alvók, jó alvókká válnának, ha módjuk lenne rá. Íme, néhány magyarázat arra, miért küszködik a gyerkőc alvási gubancokkal.

Bűntudat

Azokban a családokban, ahol mind a két szülő dolgozik, rengeteg bűntudat terheli a lefektetés ügyét. Egész nap a munkahelyeden vagy, és este jössz rá, hogy korán mentél el, és későn értél haza. Hiányoznak a gyerekeid - ez csak természetes -, így aztán, ha mindenki otthon van, nagy a kísértés, hogy még egy kicsit együtt maradjatok.

A lefekvés ideje emiatt egyre későbbre tolódik. Nem is kell mind a két szülőnek munkába járni ahhoz, hogy ez legyen a helyzet. Ha apu nem ért haza vacsorára, rossz a lelkiismerete, ezért hagyja, hogy a kölykök még egy kicsit fennmaradhassanak. Ennek azonban nagy ára van. A gyerekek alvásidejének nem a ti napirendetekhez kell alkalmazkodnia. Nekik még több alvásra van szükségük, mint nektek.

Fáradtság

A szülőnek megcsappanhatnak az energiatartalékai, és a fáradtság rossz koncentrációs készséget, fokozott stresszállapotot és sok más kellemetlenséget okoz. Valójában a gyerekek ellátása akkor is kimerítő lehet, ha amúgy minden rendben van. Ha pedig nem vagy csúcsformában, nem alszod ki magad, vagy nem tudsz eleget pihenni, esetleg egy perc szabadidőd sincs, amikor feltöltődhetnél, akkor ahhoz sincs kellő állóképességed, hogy keresztülvidd a kölyköknél a lefektetés menetrendjének betartását.

Kísértésbe jössz, hogy valami kimaradjon, vagy gyorsan lezavarjátok az egészet - vagy, ami még rosszabb, az egész lefekvési szertartás úgy elnyúlik, hogy elmulasztod azt a pillanatot is, amikor porontyod könnyen álomba zuhanna.

Túl feszült vagy

Minden szülő nagyon igyekszik, hogy a gyerek összes szükségletére választ adjon, különösen, amíg az kicsi. Ha képtelen vagy egy másodpercig is elviselni a kisbaba sírását - még azokat a hangokat is, melyeket éppen elalvás előtt ad ki -, és aggódva téblábolsz körülötte, vagy gyorsan fölveszed, hogy megnyugtasd, nehezen fogja megtanulni, hogy magától elaludjon.

Lelki bajok

Akár lelki megpróbáltatások is állhatnak annak hátterében, ha a gyerkőc alvási szokásaival probléma van. Hogy mihamarabb kiderítsd a probléma okát, nézd meg videónkat!

Az új babamonitorok, melyek a hangon kívül már a képet is közvetítik, csak fokozzák a szorongást. Hiszen ezzel ahelyett, hogy megtanulnád megkülönböztetni a baba normális hangadását a segélykérő vagy fájdalmas sírástól, megfigyeled őt. A technikai fejlődés megakadályozza, hogy elsajátítsd azokat a készségeket, melyekre szükség lenne.

Az önbizalom hiánya

A kölykök éjszakánként azért is ugrálhatnak az ágyatok körül, mert nincs meg az elegendő önbizalmatok ahhoz, hogy a tekintélyetek érvényt szerezzen, és úrrá legyetek a helyzeten. A gyerekek nem tudják ösztönösen, hogy mi nekik a legjobb: meg kell mondani, és meg kell tanítani nekik, mikor minek van itt az ideje. A lefekvés rendjét és az alvásidőt te határozod meg, ez nem az ő felségterületük.

Eltérő nevelési elvek

Anyu ágyba parancsolja a csemetéket, apu viszont megengedi, hogy még egy kicsit fennmaradjanak tévézni. Az utódaitok villámgyorsan veszik a kevert üzeneteket. Ez a leggyengébb láncszem. Ha nincs köztetek egyetértés, szinte bizonyos, hogy a gyerekek kijátszanak titeket egymás ellen, és végül nem hallgatnak egyikőtökre sem.

Következetlenség

Hétfőn este erélyes voltál a lefektetésnél. Kedden este egy barátotok ott vacsorázott, és te lazítottál a szabályokon. Ha alvásidő van, akkor alvásidő van, a fektetési szertartás nem rítus, mely hol így, hol úgy zajlik. Előfordul, hogy egy-két kivételesen zaklatott nap után te sem tudod mindjárt lehunyni a szemed, de te felnőtt vagy. Ha egy gyerek alvászavaros - különösen, ha ez már hetek, hónapok óta tart -, az legtöbbször a szülők hibája.

Cikkünk megírásában Jo Frost Szuperdada 2 című könyve segített, mely a Park Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

A te gyereked is nehezen alszik el?

Ezt is szeretjük