Ezért ne halogasd a gyerekvállalást

Gondolatok a születés hetéhez

Minél később szánod rá magad, annál nehezebb lesz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi évek statisztikái szerint egyre kevesebb gyermek születik Magyarországon, aminek egyik fő oka, hogy a nők későbbi életkorban, nemritkán 35 és 40 felett vállalnak gyermeket.

Ez ugyan európai trend is, mégis elgondolkodtató, hogy míg 2010-ben Magyarországon több mint 90 ezer gyermek született, addig 2011-ben már csaknem háromezerrel, pontosan 2,5%-kal kevesebb, mint előző évben - derül ki a KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének honlapján megtalálható adatokból. A születés hete alkalmából a szakember véleményét kérdeztük.

Trenddé válik a tudatos gyermektelenség?

Pongrácz Tiborné A családi értékek és a demográfiai magatartás változásai című tanulmányában a következőket írja:

"A társadalmi közvélemény, úgy tűnik, kezdi elfogadni a tudatos gyermektelenséget, amely a családtervek szintjén még nem, vagy alig kitapinthatóan létezik. Az európai viszonylatban is alacsony magyar termékenység nemcsak azzal magyarázható, hogy egyre kevesebb gyermek születik, hanem azzal is, hogy a nők későbbi életkorra halasztják a gyermekvállalást.

Míg 1990-ben az első gyermeküket világra hozó nők több mint háromnegyede 25 évesnél fiatalabb volt, addig napjainkban az ilyen fiatalon anyává válók aránya alig haladja meg az egynegyedet."

Mit mond a szakember?

- Míg 20 évvel ezelőtt többségében 20 és 30 év közötti nők ültek sorban az orvosi váróban, addig mára ez a 30-40 év közötti korosztály a jellemzőbb - mondja dr. Rucz Árpád, a Róbert Károly Klinika profilvezető főorvosa. - Ez több gondolatot is felvet a szülészben. Egyrészt, mert már a teherbeesés is nehezebben megy, különösen 40 felé, vagy 40 éves koron túl. Ezt támasztja alá a klinika meddőségi centrumában bízó nők száma, ahol, ha szükséges, termékenységi vizsgálatot végzünk, illetve más speciális vizsgálatokat is javaslunk, amelyek előkészítik vagy segítik a teherbeesést.

Másrészt, ha létrejön a spontán terhesség, akkor is nagyobb odafigyelésre lesz szükség az orvos részéről, hiszen pontosan lehet tudni, hogy a természet törvényei nem változtak az elmúlt 20-30 évben. A női szervezet alkalmazkodóképességének is van határa - bizonyos koron túl nagyobb a valószínűsége annak, hogy a terhesség során betegségek alakulnak ki.

Ezek elsősorban a szövetek, erek csökkent rugalmasságából adódó szív- és érrendszeri betegségek, amelyek 20 évesen nem jelentkeztek volna. Konkrétan gyakrabban fordul elő magas vérnyomás, ez lábszári vizenyővel, jelentős súlygyarapodással kombinálódva terhességi mérgezéshez vezethet. A visszerek tágulata, rögösödése is gyakrabban és erőteljesebben jelentkezik.

Későbbi életkorban nemritkán előzetes műtét vagy lombikbébi-technika segít a teherbeesésben.

Ilyenkor nagyobb százalékban segítjük világra a babákat császármetszéssel, amely műtét a trombózis kockázatát a sokszorosára növeli.

Nehéz, de nem lehetetlen

- Ha mára nem is tudunk mást, mint elfogadni a tényeket és a megváltozott körülményeket, akkor egyetlen komoly dolgom van nekem mint tapasztalt orvosnak, hogy a körülményekhez alkalmazkodva biztonságos környezetet nyújtsak a szülő anyáknak - folytatja a szakember.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Laparoszkópos centrumunkban a legkisebb megterhelést jelentő műtéttel rendet teszünk a kismedencében, és lombikbébi-technikával terhességet hozunk létre. A terhesgondozás folyamán genetikus, belgyógyász, dietetikus, gyógytornász szakértelmét is kikérve jutunk el a szülésig.

Amikor sokévi próbálkozás után egészséges gyermek születik, ez jelenti az orvosnak is az igazi sikerélményt, egész életének, munkájának igazolását.

A családpolitika szerepe

- Én magam is olvastam annak a tanulmánynak a részleteit, amelyet a Népesedéstudományi Kutatóintézet publikált - mondja dr. Rucz Árpád. - Eszerint a nemzetközi trendek azt mutatják, hogy ha a közvélemény csak általánosságban, társadalmi szinten vált toleránsabbá a gyermeket nem vállaló párokkal kapcsolatban, de ez a vélemény egyéni szinten, a gyermekszámtervek vonatkozásában még nem kimutatható - mint jelenleg Magyarországon -, akkor az értékváltozás megfelelő családpolitikával még visszafordítható.

Ezt is szeretjük