Ezért ne legyen egynél több esti mese - Vekerdy szerint többet árt, mint használ
Ahogy Vekerdy Tamás mondta: "Az egy mese a jó!" Elmondjuk, miért.

GettyImages-1300038464
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az esti mesének a csecsemőkorból kinőve egészen a kiskamaszkorig igen jelentős szerep jut a legtöbb családban.

Míg vannak szülők, akik az egy rövid történetre esküsznek, mások engednek a gyermeki nyomásnak, és hajlandóak akár 30-40 percig is mesélni. Utóbbi azonban fordítva sülhet el.

Az esti mese szerepe

Tudjuk, hogy a hallott mese hatására fejlődik a gyermeki fantázia, bővül a szókincs. A lefekvés előtt hallgatott mese közben a gyerek belső képet készít, mely segít feloldani a nap közben felgyülemlett feszültséget, megnyugtatja, lecsendesíti a kicsit. Hároméves kor alatt elég, ha csak a gyerek saját napjának eseményeit hallgatja vissza lefekvés előtt anyától vagy apától. A későbbiekben azonban már jöhetnek a népmesék, királylányos, királyfis történetek. Dr. Vekerdy Tamás gyermekpszichológus pedig a hallott mese egy további előnyét is megfogalmazta:

- A mese tanulsága erőt ad a gyereknek ahhoz, hogy a világ pozitív tendenciáival azonosuljon, nem beszélve arról, hogy a gyerek azt tudja meg, hogy a végén ő fog győzni, a legkisebb királyfi, akire senki sem gondolt. Ez rendkívül vigasztaló.

Az egy mese a jó!

Ugyanakkor a végtelenségig húzott esti mesék fordítva sülhetnek el. A mese célja, hogy a gyerek megnyugodjon, lecsillapodjon, az alváshoz szükséges relaxált állapotba kerüljön. Ha azonban szülőként engedsz a nyomásnak, és még egy, majd még egy mesét olvasol vagy mondasz neki, azzal kitolod a lefekvés idejét, a gyerek pedig felpörgeti magát, hogy végig tudja hallgatni a mesét. Vekerdy Tamás szerint a kisgyereket körülbelül este 7-8 óra között utoléri az álmosság.

- Ha ilyenkor nem kerül ágyba, akkor hamarosan felélénkül, „túlhúzza magát”, mert így tud fennmaradni. Ehhez persze az esti játék is hozzájárul ugyanúgy, mint a két-három vagy még több mese. Az egy mese a jó!

Mi a baj rajzfilmekkel?

Ha napközben néz is mesét a gyerek olykor tableten, számítógépen, telefonon, nagyon fontos, hogy az esti mese mindenképpen könyvből olvasott vagy fejből mondott mese legyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A látott mese nem mese. Amint a külső kép megjelenik, abban a pillanatban leáll a mese legfontosabb mozzanata: a belső képkészítés. Olyan, mintha mese lenne, de nem az. A gyermek nem tud elszabadulni, nagyon sok a belső feldolgoznivalója, de nem tud különbséget tenni a belső és külső kép között - vallotta Vekerdy Tamás.

Nem lenyugtatja tehát, hanem sokkal inkább felpörgeti a képernyőn látott mese a gyereket, miközben hosszú távon akadályozza az elmélyülést, nem beszélve arról, hogy a készülék fénye is negatívan befolyásolja a melatonintermelést, melynek pedig jelentős szerepe lenne az elalvás megkönnyítésében.

Cikkünk megírásában Vekerdy Tamás Kisgyerekek, óvodások című könyve segített. 

Ezt is szeretjük