Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek - Gyerekkorban is fontos, hogy tudják
Már egészen fiatal korban szükség lehet ezekre a módszerekre, így érdemes minél előbb megtanítani a gyerekeknek.

gyerek-elsosegely3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülők szinte kivétel nélkül talpraesett, jó megoldóképességű gyerekeket szeretnének nevelni a kicsikből. Ezt érdemes már fiatalabb korban elkezdeni, hiszen így sokkal jobban rögzül bennük az információ, és később már biztos alapokra építkezhetnek, ha gyarapítani szeretnék az elsősegéllyel kapcsolatos tudásukat.

A gyerekek hihetetlenül gyorsan tanulnak, elég csak arra gondolni, hogy már háromévesen tökéletesen kezelik az okostelefonokat, ám jó, ha nem csak a technika világában mozognak ennyire otthonosan. Az alapvető elsősegélyt, hogy mi a teendő vészhelyzetben már korán meg lehet tanítani.

Fontos tudnia a hívószámokat

Mivel a gyerekek nagy része már egészen fiatal korban tudja kezelni a telefonokat, már csak az alapvető hívószámok megtanítására kell koncentrálni: fontos, hogy fejből tudják tárcsázni vész esetén a 112-t, és tudják, hogy a vonal végén segíteni fognak nekik. Ezt akár már 3-4 évesen meg tudják jegyezni. Kisiskolás korban, amikor már tudnak olvasni, a hűtőre vagy a ház valamelyik pontjában is érdemes kirakni a számot, hiszen vész esetén akár életet is menthet.

gyerek-elsosegely1
Fotó: Zero Creatives / Getty Images Hungary

Ajánlott elmondani nekik azt is, hogyan kell beszélni az operátorokkal: mindenképp mondja el, mi történt, hány sérült van, és ha már elég idős, a lakcímet is feltétlenül ismerje, hogy megfelelő segítségnyújtást tudjon kérni.

Így állítson el egy vérzést

Bármikor kerülhet olyan szituációba a gyerek, hogy saját magának kell ellátnia egy sebet és meggátolni a vérzést, így jó, ha legalább az alapokkal tisztában van. Óvodás korban már megérti, hogy akármilyen sebet is szerzett, az első és legfontosabb dolog, hogy tisztítsa ki, hiszen így kisebb eséllyel kerülnek kórokozók a szervezetbe. Apróbb vérzést legkönnyebben sebtapasszal tud elállítani, mutasd meg neki, a lakásban hol található, és az mindig maradjon ugyanazon a helyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elsősegélykészletet sem árt, ha ismeri, amikor óvodás vagy kisiskolás korban van: mutasd meg neki, hogyan kell a gézzel bánni nagyobb sebek esetén, érdemes sokszor gyakorolni vele ezeket a módszereket, hiszen így még a legváratlanabb helyzetekben is tudja majd, mi a teendő.

Ne essen kétségbe tűz esetén

Sajnos bárhol, bármilyen helyzetben keletkezhet kisebb tűz, amit a már kicsit nagyobb, kisiskolás korban lévő gyerekeknek maguknak is el kell tudniuk oltani, ha éppen nincs felnőtt a közelben. A kisebb tüzeket kezdjék vízzel locsolni, de mond meg nekik, hogy ha csak cserepes növényt látnak a közelben, annak is használhatják a földjét. Nagyobb tűz esetén, ha nincs felnőtt a közelben, fontos megtanítani nekik, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el az adott területet, és valamilyen ruhadarabbal takarják el az orrukat és a szájukat.

gyerek-elsosegely2
Fotó: Petko Ninov / Getty Images Hungary

Ha a gyerek égési sérülést szenvedett, meg kell mutatni neki, hogyan tudja maga is ellátni a kisebb sebeket. Jó, ha már fiatalon, négy-öt évesen tudja, hogy ilyen esetben azonnal rakja a bőrét a hideg vizű csap alá, de a jégkocka vagy az alove vera gél is sokat segíthet a fájdalmon. Ezekkel az alapvető módszerekkel később is biztosan megismerkedik majd, de minél előbb kezdi a tanulást, annál jobb.

Mi az első teendő, ha baleset részese vagy? A legtöbben nem tudnának segíteni

Te tudnád, mi a teendő, ha elsősegélyt kellene nyújtanod? Az emberek nagy része sajnos nem.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük