A pszichológus tanácsai elsős gyerekek szüleinek: ezt tedd a jó kezdésért

A legtöbb szülő aggódik, mikor a gyerek elkezdi az első osztályt: a pszichológus tanácsaival segít, hogy minden rendben induljon.

kisfiu

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor az ovi vége felé közeleg az idő, már kezdődik az izgalom, vajon milyen lesz a gyereknek iskolapadba ülni, hogyan éli majd meg, és hogyan boldogul a beilleszkedéssel. Augusztusban a gyereknél csak egy ember izgul jobban, a szülő, akinek azonban igyekeznie kell aggodalmait leplezni, hiszen az ő nyugalma a gyereknek is magabiztosságot adhat.

Acosta Sára Diána pszichológust kérdeztük meg, hogyan vészelhető át minél stresszmentesebben a kezdeti időszak, és hogyan biztosítható a gyerek számára az iskolakezdésben oly fontos biztonságérzetet adó otthoni háttér. Ha a gyerek izgul, szorong az első osztály miatt, nem segítség neki egy kezét tördelő szülő. Fontos, hogy a szülő bástyaként álljon mellette, megértéssel legyen felé, ne bagatellizálja el érzelmeit, és segítsen a gyereknek feloldani magában a félelmeket.

A kezdeti nehézség természetes

Nincs semmi gond azzal, ha szülő és gyerek egyaránt izgul az első osztály kezdete idején, hiszen óriási mérföldkő ez, ráadásul elindul egy olyan életszakasz, melyben már nemcsak játék várja a gyereket, hanem tanulás és elvárások is.

- Az iskolakezdés, amilyen izgalmas, olyan ijesztő is lehet a gyerekeknek. Szülőként is természetes, hogy aggódunk gyermekünkért, de bíznunk kell a tanárok szakértelmében, és abban, hogy ők valószínűleg már mindent láttak. Az iskolák fel vannak készülve arra, hogy nem minden gyereknek megy olyan gördülékenyen a beilleszkedés, és hogy bizonyos gyerekek félénkebbek, mint társaik - mondta a pszichológus.

Joggal merül fel a szülőben, vajon hogy bírja majd a gyerek az új helyzetet, és vajon sikerül-e neki beilleszkedni. Rengeteg szülő tart attól, hogy a gyerek magányos lesz és szorongni fog az iskolában, különösen, ha félénkebb természet. A negatív jóslatok azonban nem visznek előre, sokkal inkább a biztatás segíthet. Ha a szülő figyel a gyerekre, úgyis fel fogja fedezni, ha valami nincs rendben. A probléma megoldásával pedig nem lesz egyedül.

- Ha az első hetekben problémát észlelünk, például gyermekünk nagyon nem akar iskolába menni reggelente, akkor érdemes a tanárokhoz fordulni: ők sokat segíthetnek abban, hogy megtaláljuk az e mögött húzódó okokat.

Hogy segíthet a szülő a gyereknek?

A legfontosabb mégis az, hogy a szülő a gyerekre koncentráljon ebben az időszakban, és őt segítse a zökkenőmentes indulásban. Szorongást kelt a gyerekben, ha fogalma sincs arról, mi várja az iskolában, ezért a szülő feladata, hogy minél többet és minél részletesebben beszélgessen róla a gyerekkel, kitérve a legapróbbnak tűnő dolgokra is.

-  Segíthet a félelmeik feloldásában, ha előtte mesélünk nekik arról, mi vár rájuk, vagy akár könyvet vagy mesét olvasunk nekik az iskolakezdésről. Minél többet tudnak arról, mire számíthatnak, annál nagyobb lesz a biztonságérzetük, és kisebb a szorongásuk. Ez akár olyan részletekre is kiterjedhet, hogy hogyan zajlik majd egy óra, milyenek az osztálytermek, merre van a mosdó, milyen ruhát kell hordani, kihez fordulhat, ha baj van - mondta a pszichológus.

- Ennek a megkönnyítésére sok iskola nyílt napot is tart, ahol a gyerekek megismerkedhetnek az iskolával és a tanárokkal: ezzel a lehetőséggel még akkor is érdemes élni, ha a gyermekünk nem fél az iskolakezdéstől. A szeptember ugyanis nekik is nagy változást hoz majd, amire jó, ha van alkalmuk lelkileg felkészülni - mondta Acosta Sára.

Egy fontos tanács útravalóul

A jól végzett tanulmányok természetesen a gyerek későbbi boldogulásának alapjául szolgálnak, így a tanulás fontosságát mindig hangsúlyozni kell a gyerek számára, ám nem szabad átesni a ló túloldalára.

- Természetes, hogy minden szülő szeretné, hogy gyermeke jól teljesítsen. Nem szabad azonban, hogy emiatt túl nagy nyomás alá helyezzük őket. Ha túlságosan kiemeljük hibáikat, kudarcaikat, azzal elvehetjük a kedvüket a további próbálkozástól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ehelyett a pszichológus szerint a szülő támogató, biztató hozzáállása lehet a jó út:

- Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk nagyobb magabiztosságra tegyen szert, minél többet kell bátorítanunk és dicsérnünk őt. Azáltal, hogy kiemeljük, amit jól csinál, kedvet adunk neki ahhoz, hogy tovább próbálkozzon. Próbáljuk észrevenni, amikor valamit ügyesen csinál, és ha valamit nem ér el, inkább azt kiemelni, hogy majdnem sikerült, mintsem azt, hogy kudarcot vallott. 

Ezt is szeretjük