Ő volt az első lombikbébi: a 42 éves Louise Joy Brown története

Louise Joy Brown születése tudományos szenzációnak számított akkoriban.

Első lombikbébi Louise Joy Brown
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Louise Joy Brown, a világ első lombikbébije 1978. július 25-én látta meg a napvilágot az angliai Oldhamben. Születése tudományos világszenzációnak számított, hiszen története áttörést jelentett a meddőség kezelésében, rengeteg terméketlen párnak reményt adva a családalapításra.

Bár a lombikprogram előtt létezett, és a mai napig létezik az inszemináció, amely során a frissen leadott spermiumokat a termékeny időszakban a méhen belülre juttatják, ám ez nem jelentett megoldást minden babára vágyó párnak. Robert Edwards és Jean Purdy embriológus, valamint Patrick Steptoe szülész-nőgyógyász ezért a hatvanas évektől olyan eljárás kifejlesztésén dolgoztak, amely során a méhen kívül, Petri-csészében vagy kémcsőben lehet egyesíteni az ivarsejteket, majd a megtermékenyült és osztódásnak induló petesejtet próbálták visszaültetni a méhüregbe.

Az első lombikbébi

Bár az első sikeres beültetés Ausztráliában, 1973-ban sikerült, sajnos a terhesség vetéléssel zárult. A brit Louise Joy Brown volt a legelső külső megtermékenyítési eljárással fogant gyermek, aki 42 évvel ezelőtt, tervezett császárral és 2600 grammal született. Szüleinek, az akkor harmincéves Lesley-nek és John Brownnak kilenc év után sem sikerült természetesen úton gyermeket nemzeniük, így háziorvosuk - aki hallott a kísérletről - a fentebb említett szakemberekhez irányította a meddő párt. 

Az édesanya petevezeték-elzáródás miatt nem tudott teherbe esni, így 1977. november 10-én beültették méhébe a megtermékenyített petesejteket. Az orvosi műveletet később IVF-nek - in vitro fertilization -, lombikbébi-eljárásnak neveztek el. A baba egészségesen jött a világra, ám legalább hatvan vizsgálatnak vetették őt alá, hogy megbizonyosodjanak róla, nincs születési rendellenessége. 

Louise, a sztárbaba

A világ felettéb kíváncsi volt az első lombikbébire, már a születése pillanatában több száz fotós és újságíró sorakozott a kórháznál, hogy beszámoljanak az orvostudomány egyik meghatározó történéséről. A szülők az első babafotókat jó pénzért adták el, történetük bejárta az egész világot. Az édesanya tudatni akarta mindenkivel, kislánya olyan, mint a többi gyerek, erőt szerettek volna adni azoknak, akiknek nem jött addig a várva várt gyermekáldás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szülők néhány év után úgy döntöttek, nyugodt gyermekkort szeretnének biztosítani kislányuknak, így utána már csak igen ritkán nyilatkoztak. Érdekessége a történetnek, hogy a kis Louise születése után négy évvel az édesanya még egy kislánynak adott életet, aki ugyanúgy fogant mint nővére - így ő lett addigra a negyvenedik lombikbaba.

Az első lombikbébi, akinek természetes úton fogant meg gyermeke

A 42 éves Louise a mai napig szívesen találkozik olyan párokkal, akiknek Robert Edwards és Jean Purdy segítettek, és alkalomadtán azért vállalja a nyilvánosságot, mert fontosnak tartja a program népszerűsítését. Edwarsd 2010-ben orvostudományi Nobel-díjban részesült, kollégái sajnos már nem érhették meg ugyanezt a kitüntetést.

Louise Joy Brown gyerekként és ma.
Louise Joy Brown gyerekként és ma.
Fotó: Leon Neal / Getty Images Hungary

Brown 2004-ben férjhez ment, első kisfia természetes úton fogant, aki 2006 decemberében született, majd őt még három gyermek követte. Egy ideig óvodai dajkaként dolgozott, jelenleg postai tisztviselőként keresi a kenyerét.  

Az első magyar lombikbébi

Louise születése után tíz évvel megszületett a legelső magyar lombikbébi a Pécsi Orvostudományi Egyetem klinikáján. H. Zsuzsanna 1988. augusztus 24-én látta meg a napvilágot 3850 grammal, édesanyja tíz évnyi hiábavaló próbálkozás után került a klinikára. A most 32 éves nő nem vállal nyilvános szereplést. 

A baba, aki kétszer született meg

Lynlee Hope Boemer nemrég ünnepelte négyéves születésnapját, holott az orvosok szerint kész csoda, hogy a terhesség során és a szülést követően életben maradt.

A baba, aki kétszer született meg - Az anyával el akarták vetetni a gyereket az elején

A terhesség 16. hetében daganatot fedeztek fel a magzat farokcsontján, műteni kellett.

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük