Édes álmot hozó gyerekágyak körképe

A gyerekágy esetében az ár mellett az is lényeges szempont, hogy a pici biztonságos, zavartalan pihenését szolgálja.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A babaágyat még a kicsi születése előtt érdemes beszerezned és összeszerelni, így még időben ki tudod találni, hogy hová kerüljön a szobában. Mivel a kisbabák a nap nagy részét még átalusszák, egy csendes, félhomályos kis kuckó sokat segít abban, hogy békésen szundíthassanak.

A nyugodt alvás nagy szerepet játszik csemetéd fejlődésében, ezért fontos, hogy az ágya a biztonsági kritériumoknak, valamint a kényelmi és a higiéniai feltételeknek is megfeleljen. Ügyelj arra, hogy az apróság fekhelye megbízható, stabil, gyerekbarát alapanyagból legyen, mely ellenáll a későbbi fogpróbálgató rágcsálásnak, hogy a nyállal keveredve se festék, se szálka ne kerülhessen porontyod szájába.

Biztonsági szempontok

A kiságy kiválasztásánál nem árt jól szemügyre venned a rácsok közötti távolságot. A bababiztos ágyak esetében ez hat-hét centimétert jelent, hiszen ez a rés még nem elég szűk ahhoz, hogy beszoruljon a gyerek keze vagy lába, viszont nem is annyira tág, hogy átférjen rajta a fejecskéje. Továbbá a biztonságos gyerekágy az izgő-mozgó kislurkók számára is meg kell, hogy feleljen, elengedhetetlen tehát, hogy a választásnál minden lehetetlennek tűnő eshetőséget is számba vegyél. Az ideális fekhely szélei és az élei lekerekítettek, nem tartalmaz kívülre eső, kiálló csavart és balesetveszélyes alkotóelemeket.

A kiságyak közül azok a legpraktikusabbak, melyeknek az egyik oldala leengedhető, illetve a rácsból néhány rúd kivehető. Ez utóbbi leginkább akkor nyeri el értelmét, mikor a gyermeked már megpróbálkozik a kimászással.

18 hónapos korukra ezzel már nemcsak kísérleteznek a gyerkőcök, hanem meg is teszik. Hogy megelőzhesd a csúnya fejre eséseket, hagyj egy kis teret neki, ahol magától is egyszerűen ki tud bújni. Mivel a leengedhető oldal inkább csak a te kényelmedet szolgálja, a legjobb, ha az apró kezek számára elérhetetlen zárral rendelkezik.

Kényelem és egészség

A matrac legalább annyira fontos, mint maga az ágy kialakítása, hiszen a cseperedők számára különösen lényeges a gerinc megfelelő alátámasztása. A jó tartás elengedhetetlen: ügyelj rá, hogy ne legyen túl puha az ágybetét, amibe a gyerek belesüppedne. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a matrac később se veszítsen tartásából, de ezt azzal is megelőzheted, ha időnként átforgatod, hogy ne feküdje ki a pici. Különböző méretben kaphatóak antiallergén matracok is, melyek alapanyaguknak és szövetüknek köszönhetően megakadályozzák a poratkák megtelepedését, ám a legtöbb normál matrac is jól tisztítható, és különösen ideális érzékeny gyerkőcöknek, ha légáteresztő anyag borítja.

Rácsos ágyak kicsiknek

Nincs jó válasz arra, hogy a rácsos ágy meddig használható, hiszen minden baba alvási szokásai mások, és a fejlődésben is eltérhetnek egymástól.

Az izgő-mozgó sajtkukacok hamarabb kinövik a kiságy kereteit, hiszen amint elérik a szélét, nem állják meg, hogy meg ne próbáljanak kimászni. Minél jobban fokozódik a mozgásigényük, és minél leleményesebbek, annál inkább jelenthet számukra veszélyforrást az addig biztonságos gyerekágy. Ez az időszak persze néhány praktikus megoldással kitolható, hiszen a kiságyak nagy részénél a matracot tartó szerkezet állítható magasságú, így fokozatosan leengedheted, hogy a csöppség ne tudjon átmászni a rácson.

Ha kicsi a gyerekszoba, érdemes olyan rácsos ágyat választanod, mely könnyen átalakítható, és tároló fiókokkal is rendelkezik. Természetesen a külcsín sem elhanyagolható, de a széles választéknak köszönhetően könnyen megtalálhatod az ízlésednek megfelelőt.

A Brendon babaáruházakban bukkanhatsz rá a vidám színű, gyerekheverővé alakítható rácsos ágyra, mely 69 990 forintba kerül. Ezt a terméket a weboldalukon is megrendelheted, akár a hozzá illő bútorcsaláddal együtt, illetve az ágyhoz tartozó, különálló felszerelésekkel, mint a baldachinfüggöny, a fejvédő és a zsebes tartó. Szintén a Brendon kínálatában találod meg a könnyű nyírfából készült mobil babaágyat, melynek ára 49 990 forint. Pici mérete és görgői miatt a lakás bármely pontján elhelyezheted, hogy mindig szemmel tarthasd a kisbabádat.

A Helimex Baby webáruházban többféle praktikus kiságy közül válogathatsz: a leereszthető, első oldali ráccsal és négy görgővel rendelkező babaágyuk 57 000 forintért kapható. A fekvőfelület két magasságba állítható, az anyaga pedig extra minőségű gőzölt bükkfa, lakkozott vagy festett változatban, zöld fiókokkal. A görgők közül kettő rögzíthető.

A Stile Baby Interio bababútorai nemcsak szépek és stílusosak, hanem kialakításuknak köszönhetően kényelmesek és biztonságosak is. A tömör keményfából készült rácsos ágyikójukat, melynek oldala leengedhető, 39 990 forintért tudod beszerezni. A matractartó rács három különböző magasságba állítható, a felső keretrészeken pedig átlátszó szilikonfelület található, mely ellenáll a babarágcsálásnak, és a csemetéd ínyét is megvédi a sérülésektől.

Gyerekágyak és heverők nagyobbacskáknak

Ha a gyermeked már nem marad meg a kiságyban, de attól tartasz, hogy a heverő még nem biztonságos számára, érdemes védőtámlás ágyikót választanod, ami meggátolja, hogy lepottyanjon, és még a takaróját is az ágyon tartja. Ezeket a típusokat galériás változatban is megtalálod, ami alatt barátságos kis játékkuckót lehet kialakítani. Ez főleg akkor praktikus, ha a gyerekszoba szűk méretei miatt helytakarékosan kell berendezkednetek. A különféle heverők leginkább óvodás kortól jöhetnek szóba, melyeknél ugyanolyan fontos szempont a kényelem és a felhasználóbarát kialakítás, na és persze az, hogy könnyen tisztíthatóak legyenek.

A Helimex Baby gyerekágyai közül két praktikus darabot ajánlunk a figyelmedbe: a fenyőfából készült, natúr ágykeretet 41 900 forintért vásárolhatod meg, ami tartalmazza az ágyrács árát is.

Biztonságát a leesésgátló garantálja, elöl pedig kimászóval rendelkezik. A galériás, csúszdával is megrendelhető, védőkorlátos ágyuk 37 990 forintért kapható, mely érték a keretet és az ágyrácsot foglalja magában. A Fenyőbútor-ház oldalán található biztonságos ágykeret kétféle matracmérethez állítható, letisztult formájával pedig bármilyen stílusú gyerekszobába remekül illeszkedik, az ára 26 900 forint.

A Bellamo komplett családot alkotó gyerekbútorait egyenként is megveheted, mint a fiúszobához tartozó masszív, strapabíró gyerekágyat, ami 24 160 forintért kapható. Az Autóságyak webáruházából vidám és fantáziadús darabbal örvendeztetheted meg csemetédet, mint amilyen a sárga sportautóba foglalt ágyikó, ami matraccal együtt 48 900 forintba kerül. A Noya gyerekbútor kinyitható heverőjét eper formájú párnák díszítik, melyekkel együtt 29 900 forintért rendelheted meg.

Ezt is szeretjük