Depresszió és pszichózis fenyegeti a koraszülött gyerekeket

Így előzheted meg

A koraszülés újabb következményeire derült fény.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Svéd és brit kutatók 1,3 millió ember adatainak elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a koraszülöttként világra jött embereknél későbbi életük során nagyobb a mentális zavarok megjelenésének kockázata - írja az MTI.

Bipoláris zavar, depressó, pszichózis

A The Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a bipoláris zavar, a depresszió és a pszichózis is nagyobb gyakorisággal fordult elő az egykori koraszülöttek körében.

A londoni King's College és a stockholmi Karolinska Intézet munkatársai 1,3 millió, 1973 és 1985 között Svédországban született ember adatait tekintették át. Összesen 10 523 embert találtak, akiket pszichiátriai rendellenesség miatt kórházban kezeltek. Adataik elemzése azt mutatta, hogy a teljes időre világra jött gyerekeknél 2 ezrelék volt a valószínűsége az ilyen okból történt kórházi kezeléseknek, a 36 terhességi hétre születetteknél ennek duplája, 4 ezrelék, míg a 32 hétre születetteknél 6 ezrelék.

A nagyon korán világra jöttek körében hétszer gyakoribbnak bizonyult a bipoláris zavar és csaknem háromszor nagyobbnak a depresszió esélye.

Mint Chiara Nosarti, a kutatók egyike a BBC hírportáljának elmondta, a valós számok ennél nagyobbak lehetnek, hiszen a tanulmányba csak a kórházi kezelésre szoruló esetek kerültek be.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kockázat abszolút értéke még így is nagyon alacsony, és a koraszülöttek túlnyomó többsége teljesen egészséges.

Más szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy az 1970-es évek óta jelentősen fejlődött a koraszülöttek gondozása, például az agyuk hűtésével csökkenthető a károsodás mértéke, és agyuk elegendő mennyiségű oxigénnel való ellátását is számos új módszer segíti.

Így előzd meg a koraszülést

Sajnos hazánkban a koraszülés diagnosztizálásának és kezelésének gyakorlata messze a világszínvonal alatt van. Nem lehet ugyan teljes biztonsággal megelőzni a koraszülést, de annak kockázatát időben fel lehet ismerni, majd hatásosan lehet kezelni, ez pedig jelentősen növeli a kisbaba életkilátásait. Korábbi cikkünkben dr. Csermely Gyula, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza beszél a kockázat felismeréséről, illetve a szóba jöhető kezelési módokról - ha kíváncsi vagy rá, kattints ide.

Terhesség hétről hétre

Szeretnéd tudni, hogyan fejlődik a kis pocaklakó? Kattints az adott hétre, és mindent megtudhatsz róla.

Mindazonáltal kismamaként te magad is sokat tehetsz azért, hogy a baba ne akarja idő előtt elhagyni a számára biztonságot jelentő anyaméhet.

Fokozatos súlygyarapodás

Ügyelj a kilóidra, a hirtelen és nagymértékű súlygyarapodás ugyanis terhességi cukorbetegséget okozhat - ami pedig gyakorta összefüggésben áll a koraszüléssel. Ha a terhességed előtt átlagos súlyú voltál, legfeljebb 12 kiló fér bele a kilenc hónap alatt, de ezt is fokozatosan próbáld magadra szedni, tehát havonta egy-két kilóval gyarapodj. Amennyiben sovány voltál, akár 17 is kilót magadra szedhetsz - de ez esetben is tartsd szem előtt a fokozatosságot.

Stresszkezelés

A túlzott érzelmi feszültség hatására a vérben megnövekszik a stresszhormon szintje, ami gyakoribb méhösszehúzódásokhoz, ezáltal pedig koraszüléshez vezethet.

A stresszkeltő tényezőket talán nem tudod kiiktatni az életedből, ám sokat javíthatsz a helyzeten relaxációs módszerekkel, helyes táplálkozással, a testmozgás és a pihenés arányos váltakozásával.

Női újjászületés Dr. Hevesi Krisztával

Dr. Hevesi Kriszta az „istenek szigetén”, Balin, immáron másodszorra vezet a kollégáival „Női újjászületés” néven tábort, elvonulást. A helyszín szépségeinek és különlegességeinek megtekintése mellett a tizenkét napos program célja a nőiesség felszabadultabb megélése, a testtudatosság fejlesztése, a szexuális elakadások feloldása, stresszkezelés, erdőfürdő és relaxáció –, hogy a testi-lelki feltöltődést követően egy újfajta szemlélettel térhessünk vissza a hétköznapok pillanataihoz.

Információ és részletek: dr.hevesi.kriszta@gmail.com

Promóció

Fogápolás

Több kutatás is kimutatta, hogy a terhesség alatti fogínygyulladás megnöveli a koraszülés kockázatát. Ha a gyermekvárás ideje alatt fogászati kezelésben részesülsz, és a rendszeres ellenőrzést a kilenc hónap alatt mindvégig komolyan veszed, valószínűleg elkerülheted a problémát.

Ezt is szeretjük