Megdöbbentően sok a koraszülés Magyarországon
Mit mond erről a szülészorvos?
A koraszülés veszélye időben felismerhető, tudd meg, hogyan!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos hazánkban a koraszülés diagnosztizálásának és kezelésének gyakorlata messze a világszínvonal alatt van.

Dr. Csermely Gyula, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza

Nem lehet ugyan teljes biztonsággal megelőzni a koraszülést, de annak kockázatát időben fel lehet ismerni, majd hatásosan lehet kezelni, ez pedig jelentősen növeli a kisbaba életkilátásait.

A kockázat felismerése

- Az első lényeges vizsgálati lépés a kismama kórtörténete - mondja dr. Csermely Gyula, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza. - Habár a koraszülés pontos oka nem egyértelmű, léteznek olyan tényezők, melyek növelik a kockázatot, így ezekre fokozottan érdemes odafigyelni. Jellemzően ilyen az ikerterhesség, a méhszájon végzett korábbi műtéti beavatkozás, a méhfejlődési rendellenesség, illetve, ha már korábban is előfordult a kismamánál koraszülés. De meg kell említeni az életmódbeli tényezőket is.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már a hüvelyi ultrahangvizsgálat a legfontosabb eszköz a felismerésben, hiszen segítségével kimutatható a méhszájtágulás, illetve a méhszájrövidülés, melyek koraszülésre utaló jelek. Ha a méhszáj 1,5 centiméternél hosszabb, illetve zárt, akkor 1%-nál is kevesebb az esély arra, hogy egy héten belül bekövetkezik a koraszülés.

Ahhoz azonban, hogy minél pontosabb képet kapjunk, érdemes a hüvelyi ultrahangot az úgynevezett magzati fibronectin-vizsgálattal is kiegészíteni, mely a koraszülés előrejelzésének leghatékonyabb módja, bár sajnos hazánkban kevesen ismerik és alkalmazzák. A magzati fibronectin a méhnyakváladékban található, egyfajta ragasztóként helyezkedik el a lepény és a méh között. A vizsgálat során ennek mennyiségét mérjük. Amennyiben a 22. hét után 50 nanogramm/milliliter alatt marad, alacsony kockázatú terhességről beszélhetünk, ha viszont megemelkedik az értéke, fenyegető koraszülésre kell gyanakodnunk.

Hatásos kezelési módok

A rendelkezésre álló kezelési módok nem a koraszülés okát, hanem a tüneteit kezelik - emeli ki a szakember. - Hazánkban sajnos még sok nőgyógyász magnéziumot, illetve tartós ágynyugalmat ír elő a kismamának, amennyiben megállapítható nála a koraszülés kockázata. A szakmai protokollok azonban ma már ezeket nem javasolják, mivel hatástalanok, sőt, veszélyesek is lehetnek.

A magnézium például az anya és a gyerek számára is mellékhatásokat okozhat - tachycardia, émelygés, szédelgés -, sőt, az úgynevezett kalciumcsatorna-blokkolóval együtt adva még súlyosabb mellékhatásokkal járhat. Az ágynyugalom pedig stresszt, vénás trombózist vagy akár anyai izomsorvadást idézhet elő. Ikerterhességnél végzett felmérések szerint pedig kifejezetten növeli a koraszülés kockázatát, ha a kismamát ágyhoz láncolják.

Amennyiben megállapítható a koraszülés kockázata, először is azt kell tisztázni, hogy nagy kockázatú vagy fenyegető koraszülésről beszélünk-e, mivel mindkét esetben más kezelési módszerhez kell folyamodnunk. Amennyiben magas a kockázata a koraszülésnek, célszerű a kismamának progeszteron hormont adni, és alapos megfigyelés alatt kell tartani őt, így azonnal felismerhetővé válnak a fenyegető koraszülés jelei. Az egyéb kiegészítő kezeléseket pedig - mint például a méhösszehúzódásokat csökkentő gyógyszer, folsav, vitaminok adása - el kell felejteni, mivel a tapasztalatok szerint egyáltalán nem hatásosak. Fontos hangsúlyozni, hogy azon kismamáknál, ahol alacsony a koraszülés kockázata, egyetlen teendő van, a megnyugtatás.

Fenyegető koraszülésről akkor beszélhetünk, ha 10-15 percnél gyakoribb a méhtevékenység, mely méhszájtáguláshoz vagy méhszájkifejtődéshez vezethet a terhesség 24-37. hete között. Ennek gyanúja esetén - a korábban említett hüvelyi ultrahang- és magzati fibronectin-vizsgálatok segítségével - meg kell állapítani, hogy valóban fenyegető koraszüléssel vagy csak fokozott méhaktivitással állunk-e szemben. Az utóbbi esetben nem kell beavatkozni, de szoros kontroll szükséges, fenyegető koraszülés esetén azonban már lépni kell.

A 34. terhességi hét előtt szteroidkezelést kell elkezdeni, hogy a magzati tüdőt éretté tegyük a gázcserére. Mivel a szteroid a tüdőérlelő hatását körülbelül 48 óra alatt fejti ki, a szülés bekövetkeztét késleltetni kell. Ilyenkor a kismama a méh aktivitását csökkentő készítményeket kell, hogy kapjon, kórházi körülmények között.

A te babád is korábban érkezett a vártnál?

Ezt is szeretjük