A délutáni alvás fejleszti a memóriát: kutatás támasztja alá
Azok, akik délután alszanak, jobb teljesítményt nyújtanak a nap további részében.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A délutáni alvás úgy segíti a három-öt év közötti gyerekeket a tanulásban, hogy utána jobban emlékeznek a hallottakra - derült ki egy amerikai minikutatásból.

Megerősíti a memóriát

A Massachusettsi Egyetem kutatói 40 kisgyerek részvételével végezték a vizsgálatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ebéd utáni alvás nemcsak a délelőtt tanultak megerősítésében volt a gyerekek segítségére, hanem a nap hátralévő részében is jobb teljesítményt eredményezett - tudósított a BBC hírszolgálata az amerikai tudományos akadémia lapjában - PNAS - ismertetett tanulmányról.

A kutatók szerint az ebéd utáni pihenő kulcsfontosságú lehet az óvodás korúak memóriájának megerősítése szempontjából.

Azt tapasztalták, hogy az evés után sziesztázó gyerekek aznap délután és másnap is jelentősen jobban teljesítették a kutatás során nekik adott vizuális és térbeli feladatokat, mint amikor nem volt lehetőségük aludni egyet.

A szieszta után a gyerekek 10%-kal több információt tudtak felidézni abból, amit délelőtt láttak-hallottak, mint amikor ébren kellett maradniuk egész nap.

Ösztönözni kell a délutáni alvásra

A kutatók 14 további kisgyerek alváslaboratóriumi vizsgálatakor megfigyelték, milyen folyamatok zajlanak az agyban alvás közben. Azt fedezték fel, hogy olyan agyterületek aktivitása fokozódott, melyek az új információ megismerésével és integrálásával kapcsolatosak.

- Tanulmányunk lényegében az első, mely bizonyítékkal szolgál arra, hogy a délutáni alvás fontos az óvodások számára, hiszen segít, hogy jobban emlékezzenek arra, amit tanultak. A nagyobb gyerekek természetesen maguktól elhagyják a nappali sziesztát, a kicsiket azonban ösztönözni kell, hogy pihenjenek le ebéd után - mondta Rebecca Spencer, a kutatás vezetője.

Ugyanolyan fontos, mint az éjszakai

- Ahogy egyre inkább érdekelődni kezdenek az őket körülvevő világ iránt, a kis óvodások hatalmas mennyiségű tudnivalót szívnak magukban minden nap. A legjobban akkor tudnak figyelni, ha naponta körülbelül 11-13 órát alusznak, és esélyt adnak addig aktív elméjüknek, hogy lecsillapodjon, újratöltődjön, és készen álljon a délutánra. Már tudjuk, a nappali alvás ugyanolyan fontos lehet, mint az éjszakai. Nélküle fáradtak, morcosak, feledékenyek lesznek a kicsik, és nehezükre esik az összpontosítás - fűzte hozzá Robert Scott-Jupp, a londoni Royal College gyermekgyógyászati továbbképző központjának kutatója.

Ezt is szeretjük