3 gyakori dolog a babáknál, ami sok anyukát megijeszt: nincs ok aggodalomra
Vannak dolgok a csecsemőknél, amelyektől nem kell megijedni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kezdő szülők számára minden babával kapcsolatos probléma új, amelyek közül olykor az ártalmatlanok is meglehetősen ijesztőnek tűnhetnek.

Az alábbiakban három gyakori, ám aggodalomra okot nem szolgáltató csecsemőkori problémát gyűjtöttünk össze.

Csuklik a baba

Csuklás már az anyaméhben is előfordulhat, nem is véletlenül: állítólag ez a későbbi levegővételre készíti fel a babák rekeszizmát. A születés után pedig, egyesek úgy vélik, a csuklás hátterében az áll, hogy a pici túl gyorsan issza az anyatejet vagy eszi a tápszert, és a gyomra megtelik levegővel.

Mások szerint egyszerűen a fejletlen idegrendszer áll a háttérben, aminek eredményeképpen kacagás, büfizés is könnyedén kiválthatja a rekeszizomgörcsöt. Bár a csuklás sokszor akár fél-háromnegyed órán is eltart, a felnőttekkel ellentétben a babákat nem zavarja. Amennyiben téged mégis aggaszt, megpróbálhatod megitatni vagy cumiztatni a kicsit.

Nyitott szemmel alszik

Ijesztőnek tűnhet, ha a kicsi nyitott szemmel alszik. Aggódó szülőknek talán az is megfordul a fejében ilyenkor, hogy gyermekük nem alszik igazán.

Nem tudni pontosan, mi okozza a jelenséget, de összefüggésben áll azzal, hogy a csecsemők sokkal több időt töltenek REM-fázisban, mint a felnőttek. Ilyenkor a kicsi szeme akár ide-oda is cikázhat - hiszen mélyalvásban a tiéd is ezt teszi, csukott szemhéjak mögött. A csecsemőknél azonban az időnkénti nyitott szemmel alvás normális jelenség.

Sírós, hasfájós baba

Ha a kicsi hasfájós, legtöbbször éles, fülsértő hangon sír - csaknem folyamatosan. A sírásnál biztosabb jelzés azonban, ha a baba felhúzza a lábát a hasához, vagy kifeszíti testét - esetleg a kettőt váltogatja. Gyakran a kezét is ökölbe szorítja, arcán látszik, hogy rosszul érzi magát.

A hasfájós babák többnyire estefelé, késő délután kezdik rá, de sírhatnak akár minden etetést követően is. Ha pár perccel a szoptatás megkezdése után indul a sírás, előfordulhat, hogy túl sok levegő került a pici gyomrába, ami feszíti a pocakját. Ilyenkor leginkább az alapos, legalább tíz percig tartó büfiztetés lendít a helyzeten. De az óramutató járásával megegyező finom pocaksimogatás - akár pelus nélküli lábtornával kombinálva - és a langyos fürdő is segíthet. Az étrendedből pedig ajánlott kiiktatnod a puffadást okozó ételeket, például a tejet, káposztát, babot, karfiolt, körtét.

Ezt is szeretjük