Mikor dönthet úgy a szülő, hogy a COVID miatt nem viszi iskolába a gyerekét? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak

Sokszor nehéz eldönteni, milyen helyzetben hogyan járjon el a szülő vagy az intézmény.

GettyImages-1209517783

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hiába tombol több hónapja a pandémia, az idei ősz teljesen másképp alakult az óvodák és iskolák számára, mint a bő fél évvel ezelőtti, tavaszi időszak. A tanév hagyományos működési rend szerint indult, a tanároknak és szülőknek a járványhelyzet miatt pedig még nagyobb lett a felelősségük, mint korábban, hiszen kiemelt figyelmet kell szentelniük mind a saját, mind a gyerekek egészségi állapotára és koronavírus-fertőzésre utaló tünetekre.

Az iskolák jelenleg nagyrészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma - EMMI - által kiadott intézkedési terv alapján működnek. Ennek jelenleg már a harmadik változata készült el, ami október 1-je óta van hatályban, így sokszor nehéz követni a fonalat, milyen helyzetben hogyan járjon el a szülő vagy az intézmény.

Szülőket és gyermekeiket érintő kérdések

Még mindig sok kérdés merülhet fel a szülőkben azzal kapcsolatban, mi a teendő például, ha csak az orra folyik a gyermeknek, szabad-e iskolába vinni vagy sem, mi legyen a gyerekkel, ha az egyik családtagja karanténba kerül, vagy ha kiderül, hogy a tanára, diáktársa lett pozitív. Dönthet-e arról a szülő, hogy addig, amíg tombol a pandémia, egyáltalán ne vigye a gyermeket oktatási intézménybe, és mit tegyen a szülő, ha haza akarják küldeni a gyerekét az iskolából, mert asztmás, és azért köhög? Az alábbiakban ezeket a kérdéseket és válaszokat vesszük sorra A Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet - TASZ - segítségével, akik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalóról honlapjukon számolnak be. 

GettyImages-1213039235

Már egy kis orrfolyással is otthon kell maradni 10 napig a gyerekkel?

A TASZ tájékoztatója szerint minden esetben otthon kell tartani azt a gyereket, akinek bármilyen betegségre - tehát nemcsak koronavírusra - utaló tünetei vannak, ebbe az orrfolyás, nátha is beletartozik. Ha a tünetek koronavírus-fertőzésre utalnak, fel kell hívni a házi gyermekorvost, és értesíteni kell az iskolát. A gyerekorvos a tünetek tükrében dönt a további teendőkről. Ha igazolódik a koronavírus-fertőzés, akkor ismét szólni kell az iskolának, a gyermeket pedig úgynevezett járványügyi elkülönítés alá vonják. Ez tulajdonképpen a karantén egy fajtája, de nem a hatósági karantén, vagyis ilyenkor nincs piros lap az ajtón, és nincs rendőri ellenőrzés. 

A gyerek csak úgy mehet vissza a közösségbe, ha az orvos ezt megengedte, és igazolást adott arról, hogy egészséges, a pozitív teszt után nincs szükség negatív teszt bemutatására. Gyógyultnak akkor nyilvánítható, ha legalább három napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább tíz nap eltelt.

GettyImages-1204142698

Dönthet-e úgy a szülő, hogy a járványveszély miatt nem viszi iskolába a gyerekét? 

Egy együttműködő iskola esetén van lehetőség arra, hogy a gyerekek otthonról tanuljanak, és ne járjanak be, ha a szülő kockázatosnak érzi ezt a járványhelyzet miatt. Ezt intézménye válogatja, van, ahol orvosi igazolást kérnek, van, ahol elég a szülői igazolás. Az iskolának magának is van lehetősége arra, hogy a hiányzásokat igazoltnak tekintse, de ha a diák eléri a 250 óra hiányzást, osztályozóvizsgát kell tennie, ha teljesítménye nem értékelhető jegyekkel. Óvodáskorú, négy év feletti gyermek esetében a szülő írásbeli kérelmére - a házirendben meghatározottak szerint - az intézményvezető engedélyt adhat az óvodás gyermek távolmaradására.

Megtilthatják-e, hogy a gyermek iskolába menjen, ha fertőzött van a családban?

Akkor mehet a gyermek iskolába, ha csak kontaktként van karanténban a családtag. Nincs olyan rendelkezés, ami alapján az iskola elvárhatná, előírhatná, hogy a tanulót teszteljék le. Ha viszont fertőzöttként került a családtag karanténba, akkor a gyerek közvetlen kontaktnak számít, és nem mehet iskolába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha egy tanár tesztje pozitív lesz, akkor az összes olyan osztály, amiben tanít karanténba kerül? 

Ha az iskolában igazolt fertőzött van, akkor az iskolának mindképp tájékoztatnia kell a járványügyi hatóságot és a tankerületet, vagy - nem állami iskola esetén - az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A járványügyi hatóság ilyenkor felméri a helyzetet, és megteszi a szükséges járványügyi intézkedéseket, például lehetséges, hogy egyes személyeket karanténba helyez, de ez esetenként változó. A digitális oktatásra való átállás kérdésében az EMMI és az NNK véleménye alapján az operatív törzs fog dönteni. Döntésükben azt is meghatározzák, hogy az egész iskolára vagy esetleg csak egy-egy osztálynál vezetik be a digitális oktatást, és azt is ők döntik el, hogy ez meddig tartson.

GettyImages-1253717302

Mit csináljon a szülő, ha haza akarják küldeni a gyereket az iskolából, mert asztma vagy allergia miatt köhög, tüsszög, és folyik az orra?

Ilyenkor a szülő a gyermek orvosával igazoltathatja azt, hogy a gyermek közösségbe járhat, nem szenved fertőző betegségben, hanem csak allergiás. Több iskola kifejezetten kérte vagy előírta házirendjében azt, hogy a krónikus légúti tünetekkel rendelkező - allergiás, asztmás - gyerekek orvosi igazolást hozzanak arról, hogy tüneteik nem fertőző betegség jelei.

Egy anya vallomása a koronavírus idején

Bárki bármit állítson, gyerekkel lenni otthon a legkeményebb meló a világon - főként, ha mellette még karanténból dolgozik is az ember. 

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük