Bugyiszabály: hány évesen tanítsd meg a gyereknek, hogy nem nyúlhat hozzá bárki?

A bugyiszabály nem egyenlő a felvilágosítással.

GettyImages-614263312

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor megszületik egy baba, nyilvánvaló, hogy testi-lelki épségéért a szülők felelősek. Ők ringatják, ha sír, ők fürdetik, öltöztetik, teszik tisztába. Ahogy a kicsi cseperedik, egyre több emberrel - nagyszülőkkel, bölcsődei gondozókkal, óvó nénikkel - kerülhet olyan, testét érintő szituációkba, melyek korábban csak a szüleire és rá tartoztak.

És lassan annak is eljön az ideje, hogy felelősséget vállaljon a saját testéért, adott szituációban képes legyen nemet mondani a számára kellemetlen érintésekre.

Mi az a bugyiszabály?

A bugyiszabály - vagy más néven fehérneműszabály - lényege, hogy a gyerek megtanulja, testének bugyival, trikóval fedett részeihez csak az érhet hozzá, akinek ő megengedi, és csak akkor, amikor megengedi. Ez fontos annak érdekében, hogy megtanulja, a testével kapcsolatos döntéseket ő hozza meg, nemet mondhat egy másik gyereknek vagy akár egy felnőttnek is, ha az olyat tenne vele, ami számára nem komfortos, rossz érzést kelt benne, netán fájdalmas.

Hány évesen tanítsd meg?

Jó esetben már a bölcsődei beszoktatás idején megkérdezi a gondozónő a kétéves gyerektől, hogy kicserélheti-e a pelenkáját, megtörölheti-e a fenekét. Ha a gyerek már elmúlt hároméves, mindenképpen érdemes beszélni a bugyiszabályról. A pszichoszexuális fejlődés ideje ugyanis 3-5 éves korban jön el. Ilyenkor kezdik el érdekelni az óvodásokat a nemi különbségek, és ilyenkor fordul elő, hogy a bokorba bújva megmutatják egymásnak, mi van a bugyi alatt. Ez teljesen normális, de ebben az időszakban fontos tudatosítani azt is a gyerekben, hogy testének fehérneművel fedett területeihez csak ő nyúlhat, illetve csak az, akinek megengedi. Ugyanígy ő sem nyúlhat más testének ezekhez a részeihez. Mindezt ne csupán egyszer mondd el, ha a szituáció okot ad rá, kerüljön elő akár hetente a téma. Fontos, hogy figyeld a reakcióit, és meghallgasd, ha van ezzel kapcsolatban mondanivalója, esetleg történt valami, amit megosztana veled.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem egyenlő a felvilágosítással!

Természetesen a bölcsődés-óvodás korosztály még kicsi a felvilágosításhoz, és nincs is rá szükség ebben a korban. Bár a gyerekek egyre korábban érnek, és valószínűleg az alfa-generáció - 2010-2024 között születettek - korábban tisztában vannak vele, hogy a babát nem a gólya hozza, mint az előző nemzedékek tagjai, de nem kell sietni. A bugyiszabályt nem kell túlragozni, nem a felvilágosításról szól, nem a nemiségre kell kihegyezni, inkább a higiéniára, egészségre: azért nem nyúlhat más a kukihoz, popsihoz, mert azt pisilésre, kakilásra használjuk.

Milyen volt ovisnak lenni 40 éve?

A '70-es évek óvodái sokban különböztek a maiaktól. Vállaltan nosztalgikus képek következnek.

Milyen volt ovisnak lenni a 70-es években? Így játszottak, étkeztek akkoriban a gyerekek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük