Fogínygyulladást, hallásromlást is okozhat a gyereknek, ha elmarad a fogszabályozás
A láthatatlan, belső fogszabályozó a kamaszok számára is elfogadható alternatívát nyújt.

GettyImages-1340829968
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen szó gyerekről, tiniről vagy felnőttről, a fogszabályozás minden életkorban megtérülő, hosszú távú befektetés.

Nem csupán esztétikai előnyökkel bír, hanem segítségével számos funkcionális probléma is kiküszöbölhető.

Az elmaradt fogszabályozás következményei

Bár a fogszabályozásra úgy tekintünk, mint ami a szép mosoly miatt szükséges, valójában nem csupán esztétikai kérdés. A torlódott fogak, a fogazat egyenetlen terhelése az évek során lekopott fogakhoz, fogínygyulladáshoz - akár csontpusztuláshoz -, állkapocsízületi problémákhoz vezethet. Ha a torlódás miatt nehéz megfelelően tisztítani a fogakat, a szájban elszaporodhatnak a baktériumok, melyek a véráramba kerülve a belső fülben lévő hallószervet is károsíthatják, ami hosszú távon hallásromlást eredményezhet. Ekkorra már diszkomfortérzet vagy állandósult fájdalom árulkodhat a hibás működésről, megkeserítve ezzel a hétköznapokat. Ha pedig már megtörtént a baj, jóval nehezebb a rágószervet helyreállítani.

- A fogszabályozás során az egész rágószervet kell vizsgálni. A rosszul érintkező fogak és a helytelen harapás felboríthatják a rendszer egyensúlyát. Ha a helyes funkciók beállítása teljesül, akkor várhatóan az esztétikai eredmény is rendben lesz - mondja a valóban láthatatlan fogszabályzókra specializálódott dr. Powell Miriam, aki korábban Németországban vezetett esztétikai fogászati praxist, és ott végezte a fogszabályozás specializációját, majd Norvégiában tartotta kézben egy magánklinika fogszabályozó részlegét.

A láthatatlan - belső - fogszabályozók Magyarországon még kevésbé ismertek. Egyelőre inkább az átlátszó, műanyag sínes fogszabályzók elterjedtek. A gyerekeknél több mindenre van lehetőség - akár az állcsontok növekedési mértékét és irányát befolyásolni - konzervatív eszközökkel, mint a felnőtteknél, hiszen még növésben vannak. Ám mivel a legtöbben épp a rögzített készülékes fázisban kamaszodnak, a működésbe lépő hormonok és a lázadás is szerepet játszik abban, hogy elutasítóak lehetnek a kezeléssel szemben.

Kinek éri meg a fogszabályozás? 

- Tizenévesen sokan utálják már a gondolatát is annak, hogy a fogszabályzó ott éktelenkedjen a fogukon. A belső fogszabályzó azonban valóban láthatatlan, nem kell megmutatni, ráadásul a fogelszíneződés, fogszuvasodás jóval kisebb eséllyel fordul elő mellette, mint más készülékeknél - teszi hozzá a doktornő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A fogszabályozás előtt

A rendelőben mindenre kiterjedő felderítést végeznek, mielőtt a fogszabályzó a helyére kerülne. A diagnosztika bő egy órát vesz igénybe, melynek során alaposan megvizsgálják az állkapocsízületeket is. Egy éjszakai vizsgálat az alvás közbeni fogcsikorgatásra is fényt deríthet, de arc- és mosolyanalízis, röntgenvizsgálatok, beszéd- és nyelésvizsgálat is zajlik a fogszabályzó felhelyezése előtt. Természetesen a fogak és a fogágy állapotfelmérése sem maradhat el, hiszen fogszabályzót kizárólag egészséges fogazatra szabad felhelyezni.

- A diagnosztika, a röntgenek és a kezelési terv elkészítése mindkét fél részéről befektetés. Ha körültekintően végzi ezeket a szakember, nagyon olcsó nem lehet. Mindezek nélkül viszont nem lehet minőségi kezelést csinálni, tehát alapvető fontosságú szakasz. A belső, láthatatlan fogszabályzó a lehető leggyorsabban vezet a kitűzött célokhoz: még durvább torlódás esetén is jellemzően fél év alatt kiegyenesíti a fogakat. Habár a kezelésnek ekkor még nincs vége, a szép mosolyt már ilyenkor is élvezhetjük - zárja dr. Powell Miriam.

Fogszabályozás a történelem során

Érdemes visszatekerni az idő kerekét, és belepillantani a képek, régi ábrázolások segítségével, hogy egykor hogyan néztek ki a fogszabályzók.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük