Fogínygyulladást, hallásromlást is okozhat a gyereknek, ha elmarad a fogszabályozás

A láthatatlan, belső fogszabályozó a kamaszok számára is elfogadható alternatívát nyújt.

GettyImages-1340829968

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen szó gyerekről, tiniről vagy felnőttről, a fogszabályozás minden életkorban megtérülő, hosszú távú befektetés.

Nem csupán esztétikai előnyökkel bír, hanem segítségével számos funkcionális probléma is kiküszöbölhető.

Az elmaradt fogszabályozás következményei

Bár a fogszabályozásra úgy tekintünk, mint ami a szép mosoly miatt szükséges, valójában nem csupán esztétikai kérdés. A torlódott fogak, a fogazat egyenetlen terhelése az évek során lekopott fogakhoz, fogínygyulladáshoz - akár csontpusztuláshoz -, állkapocsízületi problémákhoz vezethet. Ha a torlódás miatt nehéz megfelelően tisztítani a fogakat, a szájban elszaporodhatnak a baktériumok, melyek a véráramba kerülve a belső fülben lévő hallószervet is károsíthatják, ami hosszú távon hallásromlást eredményezhet. Ekkorra már diszkomfortérzet vagy állandósult fájdalom árulkodhat a hibás működésről, megkeserítve ezzel a hétköznapokat. Ha pedig már megtörtént a baj, jóval nehezebb a rágószervet helyreállítani.

- A fogszabályozás során az egész rágószervet kell vizsgálni. A rosszul érintkező fogak és a helytelen harapás felboríthatják a rendszer egyensúlyát. Ha a helyes funkciók beállítása teljesül, akkor várhatóan az esztétikai eredmény is rendben lesz - mondja a valóban láthatatlan fogszabályzókra specializálódott dr. Powell Miriam, aki korábban Németországban vezetett esztétikai fogászati praxist, és ott végezte a fogszabályozás specializációját, majd Norvégiában tartotta kézben egy magánklinika fogszabályozó részlegét.

A láthatatlan - belső - fogszabályozók Magyarországon még kevésbé ismertek. Egyelőre inkább az átlátszó, műanyag sínes fogszabályzók elterjedtek. A gyerekeknél több mindenre van lehetőség - akár az állcsontok növekedési mértékét és irányát befolyásolni - konzervatív eszközökkel, mint a felnőtteknél, hiszen még növésben vannak. Ám mivel a legtöbben épp a rögzített készülékes fázisban kamaszodnak, a működésbe lépő hormonok és a lázadás is szerepet játszik abban, hogy elutasítóak lehetnek a kezeléssel szemben.

Kinek éri meg a fogszabályozás? 

- Tizenévesen sokan utálják már a gondolatát is annak, hogy a fogszabályzó ott éktelenkedjen a fogukon. A belső fogszabályzó azonban valóban láthatatlan, nem kell megmutatni, ráadásul a fogelszíneződés, fogszuvasodás jóval kisebb eséllyel fordul elő mellette, mint más készülékeknél - teszi hozzá a doktornő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fogszabályozás előtt

A rendelőben mindenre kiterjedő felderítést végeznek, mielőtt a fogszabályzó a helyére kerülne. A diagnosztika bő egy órát vesz igénybe, melynek során alaposan megvizsgálják az állkapocsízületeket is. Egy éjszakai vizsgálat az alvás közbeni fogcsikorgatásra is fényt deríthet, de arc- és mosolyanalízis, röntgenvizsgálatok, beszéd- és nyelésvizsgálat is zajlik a fogszabályzó felhelyezése előtt. Természetesen a fogak és a fogágy állapotfelmérése sem maradhat el, hiszen fogszabályzót kizárólag egészséges fogazatra szabad felhelyezni.

- A diagnosztika, a röntgenek és a kezelési terv elkészítése mindkét fél részéről befektetés. Ha körültekintően végzi ezeket a szakember, nagyon olcsó nem lehet. Mindezek nélkül viszont nem lehet minőségi kezelést csinálni, tehát alapvető fontosságú szakasz. A belső, láthatatlan fogszabályzó a lehető leggyorsabban vezet a kitűzött célokhoz: még durvább torlódás esetén is jellemzően fél év alatt kiegyenesíti a fogakat. Habár a kezelésnek ekkor még nincs vége, a szép mosolyt már ilyenkor is élvezhetjük - zárja dr. Powell Miriam.

Fogszabályozás a történelem során

Érdemes visszatekerni az idő kerekét, és belepillantani a képek, régi ábrázolások segítségével, hogy egykor hogyan néztek ki a fogszabályzók.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük