Beindíthatom-e otthon a szülést?

A szakértő elárulja

Sok kismama fél a szülés mesterséges beindításától, és népi gyógymódokhoz folyamodik. Vajon helyesen?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok leendő anyuka tart attól, hogy mesterségesen kell megindítani a szülést, ezért akadnak, akik különféle népi gyógymódokhoz - úgymint például teák, bábakoktél - folyamodnak. Ezen gondolkodik a terhesség utolsó hónapjában járó olvasónk is. De biztos, hogy jó ötlet efféle praktikákat bevetni a cél érdekében? Betlejné Szurdusz Erika, a Femina dúla szakértője elárulja.

Kedves Erika!

Az lenne a kérdésem, hogy hányadik hétig kell szedni a magnéziumot a kismamáknak? Ugyanis két barátnőmnek is azt mondta az orvosa, hogy a 36. héten hagyják abba, az én orvosom viszont nem mondott semmit nekem, pedig már a 39. hétben vagyok. Lehet, hogy csak elfelejtette? És tulajdonképpen miért kell abbahagyni a 36. héten?

A másik kérdésem pedig az, hogy mit tehetek, hogy ne kelljen mesterségesen megindítani a szülést, mert azt nagyon nem szeretném! Hallottam, hogy vannak módszerek, amikkel meg lehet indítani otthon is, például tea, bábakoktél. Önnek mi a véleménye ezekről?

Nagyon szépen köszönöm!
Nia

Kedves Nia!

Valóban, általában azt szokták mondani, hogy a magnéziumot körülbelül a 36. hétig érdemes szedni, és utána abba lehet hagyni. Mivel az egyik elsődleges feladata a korai méhösszehúzódások megakadályozása, lazító hatással van a méhizomzatra, és ha valaki nagyon sokáig szedi, előfordulhat, hogy emiatt nehezebben indul be a szülés.

Ha a 39. hétben van, akkor nyugodtan hagyja abba a szedését, így, reméljük, magától is be fog indulni a szülése. Valóban léteznek ezek a több száz éves otthoni praktikák, amelyeknek egész jó a találati arányuk a tapasztalataim szerint. Ami nagyon fontos, hogy a lehető legvégsőkig meg kell adni a babának és a természetnek a lehetőséget, hogy magától beinduljon a szülés, és csak akkor javasolt alkalmazni ezeket, ha úgy tűnik, már nem lehet tovább várakozni.

Mit vigyél magaddal a kórházba?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezért mindenképp kérdezzen rá az orvosánál, hogy melyik az a legvégső határidő, amikor be kellene mennie szülésindításra, és előtte egy-két nappal lehet elkezdeni ezeket a praktikákat. Nem hamarabb, és a szülésre kiírt időpont - terminus - előtt pedig semmiképp!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szülés pontos napjának a kiszámítása mindig csak egy körülbelüli időpont, hiszen nem tudhatjuk, hogy pontosan mikor volt a fogamzás. Ezenkívül pedig minden babának más-más időtartamra van szüksége, amit a méhben el szeretne tölteni. Van, akit a 42. héten is úgy kell kikönyörögni, de van, aki már a 36. héten meggondolja magát, és elindul. És akkor még ott vannak a koraszülések is, amikor bármit is teszünk, ha az a baba meg akar születni, akkor semmivel nem lehet visszatartani.

Tudom, hogy ilyenkor, a várandósság vége felé már nagyon türelmetlen tud lenni az ember, de előfordul, hogy a rokonok, ismerősök még türelmetlenebbek. Bármilyen nehéz is, meg kell próbálni megnyugodni, mindennap relaxálni, kihasználni az időt a pihenésre - utána egy darabig úgysem lesz rá sok lehetőség -, és diszkréten leállítani a rokonok mindennapi telefonjait, hogy miért nem indult még be a szülés.

El lehet menni még ilyenkor, a végén is nyugodtan kismamajógára, a mozgás és a relaxáció együttesen is jó hatással lehet a beindulásra. Természetesen a kismamajógának önmagában nincs szülésbeindító hatása, de ha már túlhordásban van a kismama, ez a plusz sokat segíthet.

Kívánom, hogy nagyon szép szülése legyen!

Üdvözlettel,
Erika

Ezt is szeretjük