Leborotválnak, megvágnak, magadra hagynak szülésnél

Van hozzá joguk?

Valójában humánus szülészeti ellátást kellene biztosítani minden nőnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világon nők milliói meddők, vagy más körülmények és komplikációk miatt nem szülhetnek akkor sem, ha szeretnének. Nincs garantált joga senkinek ahhoz, hogy teherbe eshessen, és szülhessen.

Akkor miért beszél a Nemzetközi AnyaBaba-barát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés a szülésről, mint emberjogi kérdésről? Azért, mert hisznek abban, hogy azoknak a nőknek, akik teherbe estek, biztosítani kellene a humánus és tudományos bizonyítékokon alapuló szülészeti ellátást - alapvető emberi jogként. Nem a szüléshez való jogról van szó - ilyen nem létezik -, hanem a megfelelő ellátáshoz való jogról, ha szülsz.

A Nemzetközi AnyaBaba-barát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés szerint az orvosi nézőpont egyáltalán nem érti, hogyan kell támogatni a normális szülést a fejlett és fejlődő országokban. Az orvosi szakma globálisan nem tájékozott a normális szülés terén, és ez hibás ellátást, túl sok beavatkozást eredményez, ami sérti a nők alapvető emberi jogát a vajúdás és szülés alatti megfelelő ellátáshoz.

Miből áll a megfelelő ellátás?

A megfelelő szülészeti ellátásnak elsősorban és leginkább az anya lelkiállapotára kell fókuszálnia - a személyzet mindig tisztelettel és együttérzéssel kezelje őt, és azon fáradozzon, hogy erősítse az anya bizalmát önmagában és szülési képességében. Másodsorban a megfelelő szülészeti ellátásnak biztos tudományos bizonyítékokon kell alapulnia a várandósság, a vajúdás, a szülés és a szoptatás normális fiziológiájáról.

Ez alapján tehát mindegy, hogy elsősorban maguk a bábák-e a vajúdás és szülés kísérői, mert a szülészeti praxisnak ideológiailag mindig a nemzetközileg bábai modellként ismert ellátáson kellene alapulnia. A globális paradigmát olyan szülészeti gyakorlatra kellene cserélni, mely az optimális szülést támogatja, amilyen gyakorlatot például az Nemzetközi AnyaBaba-barát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezése támogat.

Mit vigyél magaddal a kórházba?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Anya- és bababarát szervezet

Az optimális szülészeti ellátás tíz lépését a Nemzetközi AnyaBaba-barát Szülészeti Ellátásért Szervezet - IMBCO -, egy non-profit civil szervezet írta le 2008-ban. Az IMBCO az Egyesült Államokban alapított Összefogás a Szülészeti Ellátás Fejlesztéséért - CIMS - nevű szervezetből alakult ki, hogy a nemzetközi színtérre összpontosítson. Az IMBCI tíz lépésének célja, hogy tökéletesítsék a teljes szülési folyamat alatti ellátást, és így életeket mentsenek meg, megelőzzék a szülészeti technológiák túlzott használatával okozott betegségeket és ártalmakat, és javítsák az anyák és csecsemők egészségi állapotát az egész világon.

Szülési jogok
Ha szeretnéd tudni, hogy pontosan milyen jogai vannak a szülő nőnek, akkor látogass el a www.imbci.org weboldalra.

Szülés és szoptatás

Az IMBCI kimondja, hogy bizonyos nőgyógyászati eljárások negatívan befolyásolhatják a nők szoptatási képességét. A szülést és a szoptatást nem lehet egymástól elválasztani, részei az anya és gyermek kontinuumnak, és a szülés lefolyása nagymértékben befolyásolja a szoptatás folyamatát.

Minden olyan történés, mely megzavarja az anya fiziológiai rendszerét vagy önbecsülését, erősen romboló hatású lehet a szoptatásra nézve, ilyen például az anya és a gyermek elválasztása egymástól a szülés után, illetve a cumisüveg vagy játszócumi használata a kórházban.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azon csecsemőknek, akiket akar és tud szoptatni az édesanyjuk, joguk van ahhoz, hogy szoptassák őket egészségük és életben maradásuk érdekében, az anyáknak joguk van ahhoz, hogy teljes mértékben lehetővé tegyék számukra a szoptatást, és az egészségügyi személyzetnek arra kell törekednie, hogy támogassa a szoptatást.

Neked volt kellemetlen élményed a szülés kapcsán?

Ezt is szeretjük