Mire a kicsi járni kezd, már hozzászokott a cukorhoz: ezért kell elolvasni a bébiétel címkéjét
A táplálkozási függőség kialakulása csecsemőkorban elkezdődhet.
A legtöbb szülő nehézségekkel találhatja szemben magát, amikor megpróbálja rászoktatni gyermekeit az egészséges étkezésre.
Ebben sajnos semmi meglepő nincsen, hiszen manapság a legkisebbeket sem kímélik a különféle reklámkampányok, azért, hogy minél korábban rászokjanak a cukorral, sóval, koffeinnel, adalékanyagokkal és hidrogénezett zsírsavakkal teli, feldolgozott ételekre és italokra. Kevesen tudják, de a szakemberek szerint az első lépést a cukorfüggőség felé a csecsemőkorban kapott bébiételek jelentik.
Mi a helyzet Magyarországon?
A Magyarországon kapható bébiételeknek szigorúan ellenőrzött változatos alapanyagokból kell készülniük, melyek biztosítják a kicsinek szükséges tápanyagokat. A bébiételek desszert változatai gyümölcsvelőből kell, hogy készüljenek, a húsosak pedig az előírások értelmében nem tartalmazhatnak hozzáadott sót.
Emellett a szabályozás kötelezővé teszi, hogy a bébiételek glutén- és tejszármazékmentesek legyenek, valamint cukor hozzáadása nélkül készüljenek. A címkén lévő információk segítik a szülőknek kiválasztani a megfelelő bébiételt, a lejárati idő pedig többnyire a fedél oldalán van feltüntetve. Kutatások szerint sajnos külföldön kevésbé rózsás a helyzet.
Óvakodj a rejtett cukroktól!
Noha úgy tűnhet, a szervezetnek nincs szüksége a finomított cukorra, ehhez képest - különösen a nyugati országokban - a szülők igencsak engedékenyek a fogyasztásával kapcsolatban. Ennek egyik oka, hogy az emberek többségének fogalma sincs, mennyi rejtett cukrot tartalmaznak a feldolgozott élelmiszerek.
Dr. Hemapriya, indiai fogorvos saját blogján ír arról, hogy egyéves koruk előtt a babák ételeit egyáltalán nem kellene édesíteni: az orvos tapasztalatai szerint a szülők elsiklanak afelett, mennyi cukor bujkálhat a mindennapi ételekben.
A gyümölcsjoghurt, melyet sokan egészségesnek vélnek, gyakran tele van cukorral, ahogy a legtöbb gyümölcslé és a bébiételek többsége is. Utóbbi káros mivoltára a Glasgow Egyetem egy korábbi tanulmányában hívja fel a szülők figyelmét. A kutatók szerint a boltokban kapható bébiételeket olyan mértékben túlédesítik, hogy a gyerekek később keserűnek érezhetik a zöldségeket, ráadásul már korán édesszájúakká válhatnak.
A vizsgálatban 329 bébiétel összetevőit elemezték: a legnépszerűbb alkotóelemnek az alma, a banán, az édesburgonya, a paradicsom, a mangó és a répa bizonyult. Ez elsőre jól hangzik, az eredmények szerint viszont valamennyi ízesítésben fellelhető 3-7%-nyi cukor, zöldségek ezzel szemben jóval ritkábban fordulnak elő az összetevők között.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Dr. Ada Garcia, a kutatás vezetője azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne sajnálják a ráfordított energiát, és a bolti bébiételek helyett készítsenek otthon, saját kezűleg zöldségpürét csemetéjüknek. A mesterségesen előállított bébiételek ugyanis a tévhitekkel ellentétben nem a zöldségeket szerettetik meg a gyerekekkel, sokkal inkább elősegítik a cukorfüggőség kialakulását.
Jóból is megárt a sok
Dr. Hemapriya szerint később sem árt ellenőrizni, mit adnak a szülők gyermekeik kezébe: a sokszor egészségesnek titulált müzliszeletek szintén bővelkedhetnek cukorban, akárcsak a ketchup és a bolti gyümölcslevek. Hasonló a helyzet a természetes édesítőkkel, különösen a mézzel, mely ugyan jobb a finomított cukornál, ám a mértékletesség ezúttal is fontos.
Ha valaki azt szeretné, hogy gyermeke egészséges, energiától kirobbanó kisiskolássá cseperedhessen, kerülje a cukorban gazdag, feldolgozott élelmiszereket, helyettük pedig részesítse előnyben a természetes táplálékokat!
Gyerekbarát, mégis változatos köretek
Ne legyen mindig krumpli a köret! Ezeket az alternatív és egészséges köreteket is érdemes kipróbálni.
Gyerekbarát köretek, amik egészségesebbek a krumplinál: ideje kísérletezni
Nézegess képeket!
Elolvasom