Ismét módosultak a szabályok: így veheted fel az állami milliókat, ha jön a baba

A Bank360.hu gyűjtötte össze a legfrissebb intézkedéseket.

GettyImages-862267370

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus miatt sokaknak kérdésessé vált a babaváró hitel vagy a csok felvétele, illetve hogy mi a teendő a jelenlegi helyzetben. A Bank360.hu gyűjtötte össze a legfrissebb intézkedéseket. 

A két legnépszerűbb konstrukció a legfeljebb 10 millió forintos babaváró hitel és a 10+15 millió forintos Családi Otthonteremtési Kedvezmény és hitel, azaz a CSOK. 

Biztos, hogy maradnak a támogatások

Azok, akik idén vágtak bele a családalapításba, vagy -bővítésbe, és éltek volna ezekkel a lehetőségekkel, nincsenek könnyű helyzetben: egyrészt kétséges volt, hogy mi lesz a családtámogatási rendszer jövője, marad-e az államnak forrása ezek folytatására, másrészt sokan eshettek volna el az igénylés lehetőségétől, hiszen a feltételek teljesítése nem olyan egyszerű: eddig folyamatos munkaviszonyra, rendszeres jövedelemre volt például szükség, a megszabott korhatárokról és az igényléshez szükséges papírok időben történő leadásáról nem is beszélve.

GettyImages-1197692604

Mára viszont az Emberi Erőforrások Minisztériuma többször is megerősítette: a babaváró hitel és a csok is folyamatosan rendelkezésre áll a vészhelyzet ellenére, és akinek szüksége van rá, vagy szeretné igényelni, annak megvan és meglesz erre a lehetősége később is. 

A kormány könnyítő intézkedéseket jelentett be az igénylés terén, amelyekkel azok is fel tudják venni az állami milliókat, akik a vírus miatt átmenetileg nem felelnének meg a feltételeknek, például munka nélkül maradtak, vagy éppen kicsúsztak valamilyen határidőből. A Bank360.hu gyűjtése szerint az alábbiak változtak ezeknél a hiteleknél a könnyebb igényelhetőség kedvéért:

  • A csok és a babaváró hitel feltétele a folyamatos munkaviszony, mivel ezzel tudjuk igazolni az elengedhetetlen, folyamatos biztosítási jogviszonyunkat, amiben legfeljebb 30 napos szünet lehet. Ha most elveszítette valaki az állását, a veszélyhelyzet megszűnéséig vagy azt követően a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja. Azaz, ha a vészhelyzet alatt veszíti el az ember munkáját, de utána állást szerez, nem jelent majd problémát, hogy nem volt biztosítva ebben az időszakban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • Szintén feltétel a köztartozásmentesség. Új igénylésnél a vészhelyzet előtti, március 10-i állapotot kell figyelembe venni.
  • Akkor is benyújtható az igénylés a vészhelyzet megszűnését követő 30 napig, ha a feleség a vészhelyzet alatt tölti be a 41. életévét.
  • Az a tb-jogviszony-igazolás is elfogadható, amelyiknél a kiállítástól számított 30 nap a veszélyhelyzet ideje alatt telik le. Így nem kell újra kérnünk ezt az igazolást.
  • Alapvetően szünetelne, de most akkor is él a szükséges tb-jogviszony, ha fizetés nélküli szabadságra kellett mennünk. Az igényléshez legalább az egyik félnek biztosítottnak kell lennie.
  • Eddig kötelező volt mindkét félnek megjelennie a babaváró hitel igénylésnél. A veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig meghatalmazással eljárhat a férj, így a kismamák otthon maradhatnak.
GettyImages-696314738
  • És talán az egyik legfontosabb intézkedés: ha a vészhelyzet alatt születne meg a baba még az igénylés előtt, akkor lehetőség lesz utólag, a vészhelyzetet követő két hónapban elindítani a babaváró hitel igénylését. 

A jelenlegi szabályozás további könnyítése, hogy egyre több dokumentumot tudunk elektronikusan benyújtani, így nem kell személyesen megjelenni például az OEP-igazolás, vagy a NAV tartozásmentességet igazoló és keresetkimutatást tartalmazó dokumentumának benyújtásához. 

Persze azoknak, akiknek nagyobb összegre van szükségük, de nem tudják kihasználni a családtámogatás lehetőségeit, még mindig elérhetők a piaci kamatozású lakáshitelek.

Jól jártak, akik korábban vették fel a babavárót

A jelenlegi helyzetben azok jártak a helyzethez képest jobban, akik még a törlesztési moratórium kihirdetése előtt felvették a kölcsönt, hiszen a babaváró hitelnél az első 5 évben nincs kamat, csak tőkét törleszt a pár, a moratóriummal viszont év végéig azt sem kell, sőt, a kezességvállalási díj megfizetésétől is eltekint az állam. 

Ha pedig ez alatt az idő alatt megszületik az első gyerek, a kamatmentesség biztosított a futamidő végéig, ha megszületik a második vagy a harmadik gyermek, a tartozást részlegesen vagy teljesen elengedik.

Cuki hajas babák

Az alábbi összeállításban tíz olyan zabálni való babát mutatunk, akiket hatalmas lobonccal áldott meg az ég.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük