Ismét módosultak a szabályok: így veheted fel az állami milliókat, ha jön a baba
A Bank360.hu gyűjtötte össze a legfrissebb intézkedéseket.

GettyImages-862267370
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus miatt sokaknak kérdésessé vált a babaváró hitel vagy a csok felvétele, illetve hogy mi a teendő a jelenlegi helyzetben. A Bank360.hu gyűjtötte össze a legfrissebb intézkedéseket. 

A két legnépszerűbb konstrukció a legfeljebb 10 millió forintos babaváró hitel és a 10+15 millió forintos Családi Otthonteremtési Kedvezmény és hitel, azaz a CSOK. 

Biztos, hogy maradnak a támogatások

Azok, akik idén vágtak bele a családalapításba, vagy -bővítésbe, és éltek volna ezekkel a lehetőségekkel, nincsenek könnyű helyzetben: egyrészt kétséges volt, hogy mi lesz a családtámogatási rendszer jövője, marad-e az államnak forrása ezek folytatására, másrészt sokan eshettek volna el az igénylés lehetőségétől, hiszen a feltételek teljesítése nem olyan egyszerű: eddig folyamatos munkaviszonyra, rendszeres jövedelemre volt például szükség, a megszabott korhatárokról és az igényléshez szükséges papírok időben történő leadásáról nem is beszélve.

GettyImages-1197692604

Mára viszont az Emberi Erőforrások Minisztériuma többször is megerősítette: a babaváró hitel és a csok is folyamatosan rendelkezésre áll a vészhelyzet ellenére, és akinek szüksége van rá, vagy szeretné igényelni, annak megvan és meglesz erre a lehetősége később is. 

A kormány könnyítő intézkedéseket jelentett be az igénylés terén, amelyekkel azok is fel tudják venni az állami milliókat, akik a vírus miatt átmenetileg nem felelnének meg a feltételeknek, például munka nélkül maradtak, vagy éppen kicsúsztak valamilyen határidőből. A Bank360.hu gyűjtése szerint az alábbiak változtak ezeknél a hiteleknél a könnyebb igényelhetőség kedvéért:

  • A csok és a babaváró hitel feltétele a folyamatos munkaviszony, mivel ezzel tudjuk igazolni az elengedhetetlen, folyamatos biztosítási jogviszonyunkat, amiben legfeljebb 30 napos szünet lehet. Ha most elveszítette valaki az állását, a veszélyhelyzet megszűnéséig vagy azt követően a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja. Azaz, ha a vészhelyzet alatt veszíti el az ember munkáját, de utána állást szerez, nem jelent majd problémát, hogy nem volt biztosítva ebben az időszakban.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • Szintén feltétel a köztartozásmentesség. Új igénylésnél a vészhelyzet előtti, március 10-i állapotot kell figyelembe venni.
  • Akkor is benyújtható az igénylés a vészhelyzet megszűnését követő 30 napig, ha a feleség a vészhelyzet alatt tölti be a 41. életévét.
  • Az a tb-jogviszony-igazolás is elfogadható, amelyiknél a kiállítástól számított 30 nap a veszélyhelyzet ideje alatt telik le. Így nem kell újra kérnünk ezt az igazolást.
  • Alapvetően szünetelne, de most akkor is él a szükséges tb-jogviszony, ha fizetés nélküli szabadságra kellett mennünk. Az igényléshez legalább az egyik félnek biztosítottnak kell lennie.
  • Eddig kötelező volt mindkét félnek megjelennie a babaváró hitel igénylésnél. A veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig meghatalmazással eljárhat a férj, így a kismamák otthon maradhatnak.
GettyImages-696314738
  • És talán az egyik legfontosabb intézkedés: ha a vészhelyzet alatt születne meg a baba még az igénylés előtt, akkor lehetőség lesz utólag, a vészhelyzetet követő két hónapban elindítani a babaváró hitel igénylését. 

A jelenlegi szabályozás további könnyítése, hogy egyre több dokumentumot tudunk elektronikusan benyújtani, így nem kell személyesen megjelenni például az OEP-igazolás, vagy a NAV tartozásmentességet igazoló és keresetkimutatást tartalmazó dokumentumának benyújtásához. 

Persze azoknak, akiknek nagyobb összegre van szükségük, de nem tudják kihasználni a családtámogatás lehetőségeit, még mindig elérhetők a piaci kamatozású lakáshitelek.

Jól jártak, akik korábban vették fel a babavárót

A jelenlegi helyzetben azok jártak a helyzethez képest jobban, akik még a törlesztési moratórium kihirdetése előtt felvették a kölcsönt, hiszen a babaváró hitelnél az első 5 évben nincs kamat, csak tőkét törleszt a pár, a moratóriummal viszont év végéig azt sem kell, sőt, a kezességvállalási díj megfizetésétől is eltekint az állam. 

Ha pedig ez alatt az idő alatt megszületik az első gyerek, a kamatmentesség biztosított a futamidő végéig, ha megszületik a második vagy a harmadik gyermek, a tartozást részlegesen vagy teljesen elengedik.

Cuki hajas babák

Az alábbi összeállításban tíz olyan zabálni való babát mutatunk, akiket hatalmas lobonccal áldott meg az ég.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük